Brite-Happenapp: 3ο & 4ο βραβείο στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια επιλύουν στο διατροφικό πρόβλημα, ενώ εφαρμογές για κινητά «τεστάρονται» μέσα από μια πλατφόρμα. Οι startupers αποκαλύπτουν τα μυστικά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Brite-Happenapp: 3ο & 4ο βραβείο στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ένα σύστημα ημιδιαφανών ηλιακών συλλεκτών για την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτηρίων και μια user testing πλατφόρμα που βοηθά, όσους έχουν ή θέλουν να αναπτύξουν μια web ή mobile εφαρμογή, στο να επικυρώσουν και να δοκιμάσουν UX διλήμματα, είναι οι προτάσεις που διακρίθηκαν πέρυσι.

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων στον 9ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογία (8 Οκτωβρίου 2018, ώρα 15.00), ρωτάμε τους νικητές του προηγούμενου διαγωνισμού πώς κατάφεραν να φθάσουν σε τόσο ψηλά «σκαλοπάτια».

Brite

Εμπνευστές της ιδέας για το ενεργειακό αυτόνομο θερμοκήπιο είναι οι Γεώργιος Τσελεπίδης και Νικόλαος Κανόπουλος . Υλοποίησαν την ιδέα τους, επιτυγχάνοντας η δημιουργία της απαιτούμενης για τη λειτουργία του θερμοκηπίου ποσότητα ενέργειας να προέρχεται από το υλικό κάλυψης του θερμοκηπίου.

- Κύριε Κανόπουλε, ποιο ήταν το έναυσμα για να αποφασίσετε να πάρετε μέρος στον 8ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας; Από πού πληροφορηθήκατε για τον συγκεκριμένο Διαγωνισμό;

Ο διαγωνισμός είναι ένας χρήσιμος θεσμός. Βοηθάει τις startup εταιρίες που συμμετέχουν προσφέροντάς τους feedback για το business-plan από ανθρώπους της αγοράς και εκτεταμένη προβολή στην αγορά της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερα επωφελής η συμμετοχή εταιριών που βρίσκονται σε πρώιμη φάση.

- Τι ήταν αυτό, πιστεύετε, που συνέβαλε στο να διακριθεί η δική σας πρόταση ανάμεσα στις τόσες που υποβλήθηκαν;

Τα ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια, όπου η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του θερμοκηπίου δημιουργείται από το υλικό κάλυψης του θερμοκηπίου, είναι μια καινοτόμος ιδέα, που προτείνεται για πρώτη φορά στον κόσμο και είναι μια σοβαρή προσπάθεια να βρεθεί λύση στην πρόκληση της ανάπτυξης τροφίμων, που θα αντιμετωπίσουμε ως είδος, μέχρι το 2050.

- Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τα μέλη της ομάδας σας, πώς βελτιώνει η ιδέα σας τη ζωή μας, σε τι στάδιο υλοποίησης βρίσκεται και ποια είναι τα επόμενά σας βήματα.

Η Brite Hellas A.E. είναι μια startup εταιρία νανοϋλικών, που ερευνά και αναπτύσσει ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά γυαλιά της τεχνολογίας DSSC, με στόχο την κατασκευή ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων, τα οποία θα έχουν την δυνατότητα παράλληλης παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Η ομάδα μας αποτελείται από 16 υψηλά εξειδικευμένους επιστήμονες και μηχανικούς οι περισσότεροι από τους οποίους είναι διδάκτορες. Οι κύριοι τομείς στους οποίους ειδικεύονται είναι η Μηχανική των Υλικών, Φυσική, Συνθετική Χημεία και Ηλεκτρονικά.

Η τεχνολογία DSSC που αναπτύσσουμε, μπορεί να προσφέρει 70% διάφανα ηλιακά γυαλιά, κατάλληλα για υλικά κάλυψης θερμοκηπίων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία καθιστά το θερμοκήπιο ενεργειακά αυτόνομο. Ένα ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους καλλιεργητές και ταυτοχρόνως έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Εκτός από την παραγωγή ενέργειας, το γυαλί που εξελίσσουμε προσφέρει 2,5 με 3 φορές καλύτερη θερμική μόνωση, σε σχέση με το κανονικό γυαλί που χρησιμοποιείται σήμερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ενέργειας, που καταναλώνεται για την ψύξη / θέρμανση του θερμοκηπίου και συνεπώς προσφέρει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αφού που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα για αυτόν τον σκοπό.

Επιπλέον, παρά την ημιδιαπερατή φύση του στην ηλιακή ακτινοβολία, το ηλιακό μας γυαλί χαρακτηρίζεται από πολύ ελπιδοφόρες οπτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει την ικανότητα πλήρους αποκλεισμού του υπεριώδους φωτός, χωρίς να επιτρέπει τη μετάδοσή του στην εσωτερική πλευρά του θερμοκηπίου, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη μετάδοση ενός μεγαλύτερου κλάσματος του FR, σε σύγκριση με την ακτινοβολία R (δηλαδή μικρή αναλογία R/FR). Επιπλέον, είναι επαρκώς διαφανές στην φωτοσυνθετικά ενεργή ακτινοβολία (PAR, 600-700nm), ειδικά κοντά στην περιοχή των 650nm, όπου είναι το δεύτερο βέλτιστο σημείο για αυξημένη φωτοσυνθετική δραστηριότητα από τα φυτά.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής δύο ακόμη πιλοτικών θερμοκηπίων, 1000 τ.μ. έκαστο, σε Ελλάδα και Ολλανδία αντίστοιχα. Παράλληλα βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης της πιλοτικής γραμμής παραγωγής, που αναμένουμε να είναι λειτουργική μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και την ανεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων για την παραγωγή και προώθηση των προϊόντων μας στην αγορά. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής για την μαζική προμήθεια προϊόντων στην αγορά και η επίτευξη των οικονομικών στόχων της εταιρίας.

- Πώς έχετε αξιοποιήσει ή θα αξιοποιήσετε το χρηματικό ποσό που κερδίσατε;

Το χρηματικό έπαθλο των 6.000€ είναι συμβολικό και δεν έχουμε κάποιο ειδικό σκοπό για τη χρήση αυτού του ποσού.

- Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ο εμπνευστής μιας πρωτότυπης ιδέας βασισμένης στις νέες τεχνολογίες για να πάει μπροστά;

Επιμονή, υπομονή, σκληρή δουλειά και την ικανότητα να βλέπει καθαρά τις ανάγκες της αγοράς και τον διεθνή ανταγωνισμό.

- Υπάρχει, πιστεύετε, «χώρος» στην Ελλάδα σήμερα να ανθίσει η νεανική επιχειρηματικότητα;

Υπάρχει, αλλά είναι πολύ περιορισμένος από την τρομερά πολύπλοκη και δυσκίνητη γραφειοκρατία, το φορολογικό σύστημα και τις δυσκολίες χρηματοδότησης από κεφάλαια υψηλού ρίσκου. Το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς για τεχνολογικά προϊόντα επιτείνει αυτή τη στενότητα του χώρου.

- Τι πιστεύετε, ότι θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία μαζικής «εξόδου» νέων Ελλήνων στο εξωτερικό;

Η μαζική προσέγγιση επενδύσεων και η απελευθέρωση του επιχειρείν από τις άπειρες αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού και της γραφειοκρατίας.

(Νικόλαος Κανόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας, κατέχει τις θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου)

Happenapp

Το Happenapp είναι μια user testing πλατφόρμα που βοηθά, όσους έχουν ή επιθυμούν να αναπτύξουν μια web ή mobile εφαρμογή, στο να επικυρώσουν και να δοκιμάσουν UX διλήμματα, μέσω αυτοματοποιημένων user tests πάνω στα prototypes των εφαρμογών. Παρέχει εργαλεία για τη δημιουργία των prototypes, τη δημιουργία και αποστολή των user tests σε στοχευμένο κοινό και την ανάγνωση των αποτελεσμάτων.

- Κύριε Τόκη, ποιο ήταν το έναυσμα για να αποφασίσετε να πάρετε μέρος στον 8ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας; Από που πληροφορηθήκατε για το συγκεκριμένο Διαγωνισμό;

Γνωρίζουμε το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας και τον παρακολουθούμε από τις αρχές του. Πέρυσι, έχοντας ολοκληρώσει την υλοποίηση της ιδέας μας, θεωρήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή για να συμμετάσχουμε στον Διαγωνισμό και να κάνουμε γνωστό το προϊόν μας. Το κύρος και τα οφέλη του Διαγωνισμού επηρέασαν θετικά την απόφαση μας να δηλώσουμε συμμετοχή.

- Τι ήταν αυτό, πιστεύετε, που συνέβαλε στο να διακριθεί η δική σας πρόταση ανάμεσα στις τόσες που υποβλήθηκαν;

Πιστεύουμε ότι παρουσιάσαμε στον Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας μια πλήρη πρόταση που χαρακτηριζόταν από στοιχεία καινοτομίας, ολοκληρωμένο στάδιο υλοποίησης και βιωσιμότητα. Επιπλέον, η υποστήριξη και η παρουσίαση της πρότασης στην επιτροπή του Διαγωνισμού, θεωρούμε, ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάκρισή μας.

- Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την ιδέα σας, πώς βελτιώνει τη ζωή μας, σε τι στάδιο υλοποίησης βρίσκεται και ποια είναι τα επόμενά σας βήματα.

Η πλατφόρμα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για εταιρίες που έχουν ή παράγουν εφαρμογές για κινητά και το διαδίκτυο. Με τη χρήση της οι εταιρείες μπορούν πολύ εύκολα να διαπιστώσουν εάν η εφαρμογή που έχουν ή θέλουν να φτιάξουν είναι εύχρηστη και κατανοητή από τους χρήστες. Η πλατφόρμα είναι πλήρως υλοποιημένη και αυτόν τον καιρό προωθούμε το προϊόν μας. Πολύ πρόσφατα λάβαμε επένδυση από την Metavallon VC και το κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί για την διεύρυνση της ομάδας μας, την προώθηση της πλατφόρμας καθώς και την προσέλκυση νέων πελατών.

- Πώς έχετε αξιοποιήσει ή θα αξιοποιήσετε το χρηματικό ποσό που κερδίσατε;

Το χρηματικό έπαθλο που κερδίσαμε στον Διαγωνισμό χρησιμοποιείται για την προώθηση του προϊόντος μας.

- Ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ο εμπνευστής μιας πρωτότυπης ιδέας βασισμένης στις νέες τεχνολογίες για να πάει μπροστά;

Θα πρέπει να πιστεύει στην ιδέα του, να ρισκάρει, να μην φοβάται να κάνει λάθη και σίγουρα να έχει τη διάθεση να θυσιάσει “πράγματα”, όπως επαγγελματική καριέρα, χρόνο και χρήμα. Και στο επόμενο βήμα να αδράξει όσες περισσότερες ευκαιρίες του παρουσιαστούν.

- Υπάρχει, πιστεύετε, «χώρος» στην Ελλάδα σήμερα να ανθίσει η νεανική επιχειρηματικότητα;

Υπάρχει “χώρος”, μικρότερος βέβαια συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή τις Η.Π.Α.. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη από και προς το οικοσύστημα. Η ανάπτυξη δομών, φορέων και επενδυτικών λύσεων προσφέρει μεγαλύτερο “χώρο” στην άνθιση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

- Τι πιστεύετε, ότι θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία μαζικής «εξόδου» νέων Ελλήνων στο εξωτερικό;

Το κράτος θα πρέπει να στρέψει περισσότερο το βλέμμα του στη νεανική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Λιγότερη γραφειοκρατία, μέτρα στήριξης, χαμηλότερη φορολογία μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ρυθμό ιδρύσεων τέτοιων εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας με εργαζομένους υψηλής κατάρτισης που θα παράγουν προστιθέμενη αξία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΥΠΟΙΚ 27 Νοε 2020 | 18:52

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Πιστώνονται σήμερα σε 97.662 δικαιούχων 410 εκατ. ευρώ

Μέχρι σήμερα, 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης

OΙ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 16:29

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 12:02

Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό: Κλείδωσε η συνεργασία Lamda - ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία LAMDA - ΤΕΜΕΣ προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 11:56

Τηλεργασία: Παράταση έως το τέλος του χρόνου και σε ποσοστό 50% - Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Παρατείνεται έως τις 31/12 η τηλεργασία. Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για το ωράριο και τις παραβάσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Νοε 2020 | 10:58

ΟΑΕΔ: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι και τις 10/9/2020.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 27 Νοε 2020 | 07:45

Εκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 26 Νοε 2020 | 22:35

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων για την παράταση της προθεσμίας του μεταφορικού ισοδύναμου.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 26 Νοε 2020 | 21:25

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από MorganStanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, το Project Galaxy και την μείωση των ΜΕΑ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Νοε 2020 | 21:08

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει φέτος - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλάζει ριζικά. Θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες.

ΣΕ 328.360 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 26 Νοε 2020 | 18:45

Καταβάλλονται αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας

Πιστώνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2020 | 18:30

Χρηματιστήριο: Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου - Έκλεισε με κέρδη 3,08%

Έντονες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να διασπά ανοδικά τα επίπεδα των 720 μονάδων.