Βρούτσης: Τον Ιανουάριο το νέο ασφαλιστικό - Αλλαγές στις ΙΚΕ

Η πρόσληψη ενός εργαζόμενου και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας συνιστά πατριωτική πράξη, είπε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες ο υπουργός Γ. Βρούτσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρούτσης: Τον Ιανουάριο το νέο ασφαλιστικό - Αλλαγές στις ΙΚΕ

«Η πρόσληψη ενός εργαζομένου και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι πατριωτικές πράξεις», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, καλώντας την επιχειρηματική κοινότητα να προχωρήσει σε προσλήψεις και υπογραμμίζοντας ότι «εμείς κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά κάντε και εσείς αυτό που πρέπει για να στηρίξετε την Ελλάδα και τον Έλληνα».

Μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας, στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που, όπως διευκρίνισε, «έρχεται το επόμενο διάστημα», αλλά και στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2020.

Μιλώντας για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «φιλόδοξός μας στόχος είναι η μείωση της ανεργίας στο 15% στο πλαίσιο υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2020, από 19,3% που ήταν το 2018». Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει ώστε ο δείκτης που μετρά την ανεργία να αφορά σύντομα σε μονοψήφιο ποσοστό «όσο το δυνατόν πιο σύντομα» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στο 8,2%. Φιλόδοξος στόχος αλλά έχουμε αποδείξει ότι αυτό θέτουμε το πετυχαίνουμε».

Όπως διευκρίνισε, η επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου για τη μείωση της ανεργίας, «δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση. Θα γίνει από εσάς από την επιχειρηματική κοινότητα και πρέπει».

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους στο 24% από 28% «όπως υποσχεθήκαμε, μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο μερισμάτων, την κλίμακα εισοδήματος, τις εισφορές που ήταν πάγιο αίτημά σας στη μισθωτή απασχόληση κατά 5 μονάδες. Ξεκινάμε το 2020 με 0,90% από την 1η Ιουλίου κυρίως για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, και όχι μόνο, για την πλήρη απασχόληση. Δείχνουμε την κατεύθυνση», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώντας από την επιχειρηματική κοινότητα να αναγνωρίσει «τη μαχητικότητα, την αποφασιστικότητα και την τολμηρότητα της κυβέρνησης», ξεκαθάρισε ότι: «δεν δικαιούται και δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για κανέναν επιχειρηματία να επικαλείται υψηλή φορολογία και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Κάντε προσλήψεις, παρουσιάστε τα έσοδά σας, μειώστε κάθε πεδίο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για κανέναν να κρύβει είτε φορολογητέο εισόδημα, είτε ασφαλιστικό εισόδημα. Δεν χρειάζεται πλέον μέσα από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα παρουσιάσουμε τον Ιανουάριο».

Έρχεται το επόμενο διάστημα το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει την «πατρότητα» του ΕΡΓΑΝΗ Ι, ο κ. Βρούτσης είπε «τώρα κάνουμε δομική αλλαγή, φέρνουμε αυτό το καινοτόμο εργαλείο που δεν υπάρχει -πουθενά στην Ευρώπη», με στόχο -μεταξύ άλλων- «να διευκολύνει επιχειρηματικότητα μέσα από την ευελιξία που θα φέρει μέσα από τα νέα έντυπα, η νομοθεσία θα έρθει τον Νοέμβριο».

Όπως εξήγησε, στον πυρήνα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ «θα βρίσκεται για πρώτη φορά το ψηφιακό ωράριο από την 1/1/2020 και τον Μάρτιο του 2020 θα βάλουμε την κάρτα του εργαζομένου στο ελληνικό γίγνεσθα, ξεκινώντας από τους τομείς των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ». Όλα αυτά, όπως επισήμανε, τακτοποιούν και ενισχύουν τα ασφαλιστικά έσοδα, στηρίζουν και θωρακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι «να γυρίσουμε πίσω στην πατρίδα μας τα ελληνικά χρυσά μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό της περίοδο της κρίσης. Ξεκινάμε την προσπάθεια Redrain όπως την ονομάσαμε. Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα εμβληματικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα με άλλο πρόγραμμα θα ενισχύσουμε το πεδίο των δεξιοτήτων που όλοι θέτετε ότι χρειάζεται να γίνει».

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η προστασία των αδυνάμων στη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «προσανατολιζόμαστε να κατοχυρώσουμε συνταγματικά στην Ελλάδα το ελάχιστο κατώτατο εισόδημα. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή».

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα

«Φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας δομικά. Τον Ιανουάριο του 2020 θα το παρουσιάσουμε και οι αποφάσεις και η νομοθεσία που θα το διέπουν, θα χτιστούν πάνω στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να μην είναι πλέον αβέβαιο το ασφαλιστικό και να μην αμφισβητείται από κανέναν».

Χαρακτηριστικά μάλιστα επισήμανε «θα επιδιώξω να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη. Ναι δεν θα έχει αλλαγές, ναι θα εκπληρώνει όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060, ναι θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις στο πλαίσιο των επιταγών του ΣτΕ και θα αυξηθεί η ανταποδοτικότητα».

Πρόσθεσε δε ότι μεγάλη επίσης μεταρρύθμιση «θα είναι για 1.440.000 κόσμο αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες». Αναφέροντας τίτλους για το συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε ότι «θα είναι ότι πιο απλό υπήρξε ποτέ και θα δίνει απόλυτη ελευθερία. Διότι, το σύστημα που θα παρουσιάσουμε θα αποσυνδεθεί από τα χρόνια ασφάλισης και δουλειάς και αποσυνδέεται τελείως και από το εισόδημα».

«Απαιτούμε από όλους να συμμετέχουν στο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αυτό το σύστημα που θα παρουσιάσουμε τον Ιανουάριο ως νομοθεσία θα είναι και θα συνοδεύεται όχι μόνο από αναλογιστικές μελέτες, αλλά και από την μελέτη επάρκειας που γίνεται για πρώτη φορά και το περιμένουμε σύντομα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων είπε, «θέλουμε να καλλιεργήσουμε στον ελληνικό λαό και πάλι την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του προς το ασφαλιστικό μας σύστημα. Θέλουμε, να καλλιεργήσουμε ασφαλιστική συνείδηση, καθώς θα παρουσιάσουμε συντάξεις που θα είναι και καλύτερες έναντι αυτών του ιδιωτικού τομέα» ξεκαθάρισε.

Βέβαια, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αφήσει «τίποτα που να παραβαίνει τους κανόνες της καλής λειτουργίας, όπως π.χ τις ΙΚΕ που όταν δημιουργήθηκαν, ήταν για ευελιξία και νόμιμα βέβαια απέφευγαν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Τώρα όμως θα πληρώνουν».

Καλώντας τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας να επενδύσουν στο ασφαλιστικό σύστημα και εκφράζοντας την ελπίδα του να πάψει πια η έντονη και πυκνή κουβέντα γύρω από αυτό, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στον νέο ΕΦΚΑ που θα δημιουργηθεί με τη διαρθρωτική αλλαγή και μεταρρύθμιση «που φέρνουμε στους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες θα έχει δομική αλλαγή στο εσωτερικό του, καθώς θα απλουστευθούν οι διαδικασίες».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε από το βήμα του Thessaloniki Summit ότι φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι την 1η Ιουλίου του 2020 το 1/3 νέων συντάξεων να βγαίνουν ψηφιακά, «ώστε να νικήσουμε, όπως νικήσαμε τις μαϊμού συντάξεις και την αδήλωτη εργασία».

Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε για ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και προανήγγειλε αλλαγές στο σύνολο των προστίμων που επιβάλλονται στην αγορά της εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εργασίας την ψυχή και η καρδιά της κοινωνίας και της οικονομίας και μεταξύ άλλων υπογράμμισε την τόλμη της κυβέρνησης όταν «ακυρώσαμε στη Βουλή νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν ακριβώς πριν τις εκλογές και θα τίναζαν στον αέρα την οικονομία της Ελλάδας. Μιλάω για το βάσιμο λόγο απόλυσης και όχι μόνο διότι για πρώτη φορά είδαμε να καταγράφονται και να φακελώνονται ηλεκτρονικά οι εργαζόμενοι και εμείς αυτά τα καταργήσαμε και τα δύο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 16:14

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ 21 Σεπ 2020 | 14:01

Βρούτσης: Ως το τέλος Σεπτεμβρίου μπαίνουν στο "ΑΤΛΑΣ" όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών

Το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ στο τέλος του χρόνου θα απονείμει σε αυτές τις δύο κατηγορίες 4.000 συντάξεις το μήνα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 19 Σεπ 2020 | 14:27

Αναδρομικά συνταξιούχων: Θα πληρωθούν στις 15 Οκτωβρίου σε μία δόση- Μέχρι και 9 χιλιάδες ευρώ

Τα αναδρομικά θα δοθούν το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ BΡΟΥΤΣΗ 19 Σεπ 2020 | 10:55

Tηλεργασία: Δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας, ούτε ο μισθός για όσους εργάζονται από το σπίτι

Το μέτρο θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά το 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 16 Σεπ 2020 | 17:24

Έτσι θα γίνουν 100 χιλιάδες προσλήψεις- "Χάρισμα" οι ασφαλιστικές εισφορές για να μειωθεί η ανεργία

Χαρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να κάνουν προσλήψεις

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ 14 Σεπ 2020 | 16:29

Αναλυτικά: Πόσα ευρώ κερδίζουν οι μισθωτοί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών- Παραδείγματα

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει κέρδος έως και 342 ευρώ για τους μισθωτούς

ΑΦΟΡΜΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ 14 Σεπ 2020 | 15:50

Κόντρα στη Βουλή για τις απλήρωτες υπερωρίες- Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες λέει ο Βρούτσης

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 08 Σεπ 2020 | 10:28

Ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους θα εκδίδει ο e - ΕΦΚΑ

Σήμερα αναρτώνται από τον e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) μηνός Ιουλίου του 2020 των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοτελώς απασχολουμένων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Σεπ 2020 | 12:09

Βρούτσης: Μέσα Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων

Για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει ρυθμίσεις και νέα μέτρα για στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων, μίλησε ο κ. Βρούτσης.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΞΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 35.600 ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Σεπ 2020 | 20:27

Πρόγραμμα για ανέργους 30 ετών και άνω: Μέχρι πότε θα δέχεται αιτήσεις ο ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί επιπλέον τα παρακάτω έξι ανοιχτά προγράμματα 35.600 νέων θέσεων εργασίας

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ 30 Σεπ 2020 | 20:17

Πού και πώς θα γίνει η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

Ο οδικός χάρτης για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων