Βροχή από επιστροφές φόρου και επιδόματα: Πέφτει ένα δισ. ευρώ επιπλέον στην αγορά - Ποιοι τα δικαιούνται

Τα εκκαθαριστικά εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικά για πολλούς φορολογούμενους, ενώ για εκατοντάδες χιλιάδες θα "γράφουν" επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Επιστροφή φόρου 175 εκατ. ευρώ σε 75.000 επιχειρήσεις

Μπορεί να ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Αυγούστου για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο, οι λογιστές περιμένουν ένα μαζικό "κύμα" ενδιαφέροντος με το που ενεργοποιηθεί η διαδικασία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πιθανότητα από τις 10 Μαίου. Το 2021 είναι μια ειδική χρονιά καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δικαιούνται μεγάλη επιστροφή φόρου.

Επίσης, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των δικαιούχων επιδομάτων, ειδικά του επιδόματος τέκνου και του επιδόματος ενοικίου. Το υπουργείο Οικονομικών είναι προετοιμασμένο για αυτή την μεταβολή και έχει προϋπολογίσει αυξημένα κονδύλια άνω του 1 δις. ευρώ για την αύξηση των επιστροφών φόρων και τη χρηματοδότηση των πρόσθετων επιδομάτων. Μένει πλέον να φανεί αν αυτό το ποσό που θα μπει στην άκρη, θα είναι αρκετό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο λόγος για τον οποίο θα χρειαστεί να διατεθούν επιπλέον 1 δις. ευρώ κρατικών πόρων φέτος για να χρηματοδοτηθούν οι επιστροφές φόρου και τα επιδόματα, είναι η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

1. Οι μισθωτοί, θα δηλώσουν ότι εισέπραξαν από 6 έως 10 μισθούς μέσα στο 2020 λόγω του ότι μπήκαν σε καθεστώς αναστολής. Μπορεί να πήραν και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά αυτές δεν λογίζονται ως φορολογητέο εισόδημα. Ωστόσο, τα λογιστήρια τους έχουν κάνει κανονικά την παρακράτηση φόρου μέσα στο 2020. Τώρα επομένως θα υπάρξει ανάγκη επιστροφής φόρου.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πληρώνουν κανονικά παρακράτηση φόρου 20% επί των τιμολογίων που εκδίδουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι, λόγω της καθίζησης των δραστηριοτήτων τους φέτος θα δηλώσουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα αρκετά κάτω και των 10.000 ευρώ. Επειδή σε αυτό το κλιμάκιο φέτος ο συντελεστής θα είναι 9%, όλη η διαφορά θα επιστραφεί.

Πέρυσι, εκδόθηκαν 1,1 εκατομμύρια πιστωτικά εκκαθαριστικά και το δημόσιο επέστρεψε φόρους περίπου 380 εκατ. ευρώ. Φέτος, οι επιστροφές φόρου αναμένεται ότι θα είναι υπερδιπλάσιες ενώ οι φορολογούμενοι με επιστροφή ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 1,5 εκατομμύριο.

Η κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων, θα είναι και ο λόγος για τον οποίο αναμένεται και αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων αλλά και αύξηση του ποσού που θα εισπράττει ο κάθε δικαιούχος. Συνολικά, το κονδύλι για τα κοινωνικά επιδόματα, αναμένεται να είναι αυξημένο φέτος κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα επιπλέον χρήματα θα δοθούν για το επίδομα παιδιών και δευτερευόντως για το επίδομα ενοικίου. Πάντως, τα 534 ευρώ που εισέπραξαν μέσα στο 2020 οι εργαζόμενοι σε αναστολή, θα ληφθούν υπόψη για να προκύψει το αν θα δικαιούται κάποιος το επίδομα ή όχι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 08 Μαϊ 2021 | 11:43

Σταϊκούρας: Έρχονται μέτρα στήριξης ύψους 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες - Ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ

Σε περίπου δύο εβδομάδες θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ από το 2022 θα υπάρξουν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 07 Μαϊ 2021 | 19:26

Εκτός λειτουργίας Taxisnet, ΑΑΔΕ, πόθεν έσχες - Κανονικά η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών από Σάββατο 8 Μαΐου 06:00 έως και Κυριακή 9 Μαΐου 12:00 – Κανονικά θα λειτουργεί η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ 03 Μαϊ 2021 | 11:55

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Επιστροφές φόρου για 1,5 εκατ. φορολογούμενους – Φόρος "μηδέν" για πάνω από 4 εκατομμύρια

Ισχυρό κίνητρο υπάρχει φέτος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους προκειμένου να σπεύσουν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

ΛΙΣΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 01 Μαϊ 2021 | 12:39

Οι 33 "βασιλιάδες" της φοροδιαφυγής - Βρέθηκαν εικονικά τιμολόγια 261 εκατ. ευρώ

Ο "κατάλογος φοροδιαφυγής" τηε ΑΑΔΕ με 33 υποθέσεις έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 28 Απρ 2021 | 08:37

Ηλεκτρονική "φάκα" της ΑΑΔΕ για 100.000 ιδιοκτήτες Airbnb και βραχυχρόνιων μισθώσεων

Tο μνημόνιο της ΑΑΔΕ με τις Airbnb, Booking, VRBO - Η κατάρρευση των εσόδων το 2020 λόγω πανδημίας - Οι προβλέψεις για εκρηκτική ανάπτυξη από το καλοκαίρι.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Απρ 2021 | 11:12

Απίστευτες κορονο-απάτες: Καφετέρια δήλωσε... 150 σερβιτόρους, εταιρεία θυμήθηκε... έσοδα δύο εκατ. ευρώ

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στέλνουν στον εισαγγελέα περιπτώσεις εξόφθαλμης απάτης με στόχο τα λεφτά των μέτρων στήριξης.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑ 8% 22 Απρ 2021 | 15:56

Σταϊκούρας: Kαμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ φέτος - Στο τέλος του έτους οι αποφάσεις για νέες αντικειμενικές αξίες

Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος, ενώ στο τέλος του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Απρ 2021 | 10:54

Συντάξεις εξπρές από δικηγόρους και λογιστές: Τι προβλέπει η τροπολογία για τη γρήγορη απονομή συντάξεων

Μεταξύ των κυριότερων ρυθμίσεων στην τροπολογία, είναι η διάταξη για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 20 Απρ 2021 | 09:29

Μπαράζ φορο-ελέγχων και ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ: Ανοίγουν λογαριασμοί, ελέγχονται οι αποδείξεις

Μπαράζ ελέγχων και ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό πλαστών αποδείξεων, αδήλωτων εισοδημάτων, αναδρομικών και κρατικών ενισχύσεων και είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΑΝΟ-ΣΑΜΟ 19 Απρ 2021 | 15:49

Σταϊκούρας: Προανήγγειλε τροπολογία για τις φορολογικές δηλώσεις ενόψει της υποβολής τους μετά το Πάσχα

Έχει ήδη καταβληθεί το 20% των ζημιών λόγω "Ιανού" και σεισμού στη Σάμο - Αναλυτικά στοιχεία από τον Χρήστο Σταϊκούρα

ΜΠΑΡΑΖ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ 19 Απρ 2021 | 09:07

Σαφάρι της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb: Τσουχτερά πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

Εκτεταμένες διασταυρώσεις σε φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb ξεκινά η ΑΑΔΕ, και μάλιστα για την τελευταία τριετία.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ 18 Απρ 2021 | 10:16

Φορολογικές δηλώσεις-Οριστικό: Πότε θα τις υποβάλουμε, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

Πότε ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ