Βρυξέλλες: Με επιφυλάξεις οι προτάσεις Μέρκελ για την ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα με επιφυλάξεις τις προτάσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βρυξέλλες: Με επιφυλάξεις οι προτάσεις Μέρκελ για την ευρωζώνη

«Αυτές οι προτάσεις προσφέρουν, κατά τη γνώμη μας, μια παράμετρο για να φθάσουμε σε συμφωνία πάνω στα μείζονα ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν ερωτήθηκε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες σχετικά με τις ιδέες που ανέπτυξε η Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ο επόμενος σταθμός θα είναι η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ιουνίου (29 Ιουνίου) .... και επαναλαμβάνουμε την ελπίδα μας ή μάλλον την πεποίθησή μας πως η σύνοδος κορυφής για το ευρώ δεν θα είναι μια σύνοδος κορυφής για συζήτηση, αλλά μια σύνοδος κορυφής για λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο Σχοινάς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 6 Δεκεμβρίου το όραμά της για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, μετά τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν που είχε κάνει το ίδιο τον Σεπτέμβριο.

Η Μέρκελ είχε παραμείνει για καιρό σιωπηλή καθώς αντιμετώπισε δυσκολίες για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες το κόμμα της βγήκε εξασθενημένο.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν είχε προτείνει έναν ειδικό προϋπολογισμό για επενδύσεις, αλλά και για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης σε περίπτωση οικονομικού σοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε από την πλευρά της ένα έμβρυο προϋπολογισμού, λιγότερο φιλόδοξο. Η Μέρκελ φαίνεται να συμφωνεί εν μέρει μαζί της.

Σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με τις προτάσεις της Μέρκελ, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί αποστασιοποιήθηκε από τις ιδέες της γερμανίδας καγκελαρίου για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η ίδρυση του οποίου συζητείται και το οποίο θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ για να βοηθάει τις χώρες της ευρωζώνης όταν αντιμετωπίζουν κρίση.

«Είμαι υπέρ, με δύο προϋποθέσεις», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να είναι υπεύθυνο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή η ευρωζώνη και οι πολίτες της έχουν ανάγκη περισσότερη δημοκρατία, όχι περισσότερη τεχνοκρατία», δήλωσε.

«Στη συνέχεια, οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική παρεακολούθηση που έχει ανατεθεί από τα 28 κράτη μέλη στην Επιτροπή», πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί επέμεινε ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο πρέπει να είναι ένα κοινοτικό όργανο που να μην καταπατά αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία φαντάζεται αυτό το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ως ένα διακυβερνητικό όργανο που, με αντάλλαγμα τη χορήγηση δανείων, θα έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών, στο πλευρό της Επιτροπής.

Γερμανία: Καθυστερημένη η απάντηση Μέρκελ στον Μακρόν

Στο μεταξύ, στον απόηχο της συνέντευξης- απάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου στα φιλόδοξα σχέδια του Γάλλου Προέδρου για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, από τις στήλες της κυριακάτικης «Frankfurter Allgemeine» (FAS), γερμανικός Τύπος σχολιάζει καταρχάς την καθυστερημένη δημόσια τοποθέτηση της Άγγελα Μέρκελ.

Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «κυρίως λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, αντελήφθη ότι χρειάζεται την ενότητα της Ευρώπης», σημειώνοντας πως «αυτό το γνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν και γι΄ αυτό, τελευταία, η Γαλλία ενίσχυσε τις πιέσεις προς το Βερολίνο με επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από την αντίδραση της Μέρκελ». «Είναι σαφές ότι οι ιδέες της Μέρκελ για την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού για επενδύσεις είναι ελάχιστα φιλόδοξες υπό την γαλλική οπτική γωνία, ενώ πολλά ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει τον Μακρόν και μαζί να ενισχύσουν την ευρωζώνη», υπογραμμίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και συμπεραίνει:

«Με αυτό τον τρόπο η καγκελάριος αναβάθμισε την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε πρωταρχικό ζήτημα της καγκελαρίας της, κάτι που προκαλεί πικρία κυρίως στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες ανήγαγαν την Ευρώπη σε κεντρικό θέμα της πολιτικής τους και γι΄ αυτό ζήτησαν το υπουργείο Οικονομικών. Ναι μεν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εργάζεται φιλόπονα και σιωπηρά για θέματα Ευρώπης, παρέλειψε ωστόσο να διατυπώσει κάτι το συγκεκριμένο. Η καγκελάριος τον πρόλαβε και τώρα έχει μείνει στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι δικό της σχέδιο, εκείνη ορίζει την πολιτική».

Το Spiegel όχι μόνο επικρίνει την καθυστερημένη γερμανική απάντηση στα γαλλικά σχέδια αλλά και το περιεχόμενό της, διερωτώμενο: «Αυτό ήταν λοιπόν;». «Στην μεγάλη ζαριά του Μακρόν η Γερμανία απαντά με μικρή ζαριά, τίποτα το καινούργιο, τίποτα που δεν υπάρχει ήδη στην κυβερνητική συμφωνία ή που να μην έχει σχεδιαστεί από καιρό», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και εξηγεί: «Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένας προϋπολογισμός για επενδύσεις, με λίγα κεφάλαια που θα δίνονται μετά από πολλούς όρους ... η Μέρκελ δείχνει ανοιχτή για τις προτάσεις Μακρόν, αλλά επιμένει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει το θάρρος να δώσει αγώνα εναντίον του κόμματός της για περισσότερη Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ 31 Ιουλ 2020 | 13:46

Κορονοϊός: Πτώση-ρεκόρ για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης λόγω της πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε πτώση-ρεκόρ στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ 27 Ιουλ 2020 | 14:06

Κορονοϊός- Προειδοποίηση ΕΚΤ: Ο κίνδυνος για την οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει περάσει

Ο κίνδυνος για την οικονομία της Ευρωζώνης λόγο κορονοϊού δεν πέρασε επισημαίνει η ΕΚΤ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 24 Ιουλ 2020 | 12:52

Παγιώνεται το θετικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Στο ίδιο κλίμα με τα ελληνικά και τα ομόλογα των άλλων χωρών του Νότου της Ευρωζώνης

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 21 Ιουλ 2020 | 10:33

Μέρκελ: Η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δράσει

Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα που στέλνεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 20 Ιουλ 2020 | 15:12

Σύνοδος Κορυφής: Άνοιξε παράθυρο αισιοδοξίας η Μέρκελ - Έχουμε πλαίσιο για συμφωνία

Η Σύνοδος κορυφής συνεχίζεται για 4η ημέρα και πλέον διαφαίνεται λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 19 Ιουλ 2020 | 10:51

Θρίλερ για τρίτη ημέρα στη Σύνοδο Κορυφής: Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία, δήλωσε η Μέρκελ

"Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα", είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 17 Ιουλ 2020 | 13:05
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 16 Ιουλ 2020 | 18:15

Μήνυμα Σχοινά: Ο κατευνασμός της Τουρκίας δεν υπάρχει ως επιλογή στο τραπέζι

Σημείωσε ότι η ΕΕ θα διερευνήσει τις επιλογές που έχει για να απαντήσει σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ COVID-19 15 Ιουλ 2020 | 15:48

Εκκληση Κομισιόν στα κράτη μέλη: Ξεκινήστε νωρίς φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης

Συνήθως τα εμβόλια για την γρίπη γίνονται στην Ευρώπη το φθινόπωρο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 14 Ιουλ 2020 | 08:46

Μέρκελ για Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, είναι μακρύς ο δρόμος

Η καγκελάριος τόνισε ότι "η αποστολή μας είναι τεράστια, για αυτό πρέπει και η απάντηση που θα δώσουμε να είναι εξίσου μεγάλη".

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 13 Ιουλ 2020 | 20:04

ΕΕ: Αυτοί είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας - Τι αποκαλύπτουν διπλωματικές πηγές

Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να επανεξετάσει άμεσα και να αλλάξει την απόφασή της για την Αγία Σοφία

ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 13 Ιουλ 2020 | 15:49

Κομισιόν: Μέτρα στήριξης για την Ελλάδα 1,14 δισ ευρώ με διαδικασίες εξπρές

Εγκρίθηκαν σε χρόνο ρεκόρ μέτρα στήριξης για την Ελλάδα - Θα επωφεληθούν 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΦΙΞΗ 10 Αυγ 2020 | 16:06

Συγκλονιστικό βίντεο: Αντιμέτωπο με 7 μποφόρ το Superjet δίνει μάχη με τα κύματα στη Φολέγανδρο

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, με ριπές που ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.