Capital Economics: Η τουρκική λίρα βυθίζεται και θα συνεχίσει να βυθίζεται...- Μεγάλο πρόβλημα για τον Ερντογάν

Η Capital Economics προβλέπει, ότι το τουρκικό νόμισμα θα βυθιστεί έως και 9,25 έναντι του δολαρίου από περίπου 7,69 σήμερα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
istanbul

Η τουρκική λίρα έχει συνεχίσει να σημειώνει βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες, με την απάντηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην έχει καταφέρει να αλλάξει τον δρόμο της φυγής που έχουν επιλέξει οι επενδυτές, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της. Όπως προβλέπει, το τουρκικό νόμισμα θα βυθιστεί έως και το 9,25 έναντι του δολαρίου από περίπου 7,69 σήμερα. Επιπλέον, τονίζει πως ο κίνδυνος για ακόμα πιο βίαιη πτώση της λίρας βραχυπρόθεσμα αυξάνεται, κάτι που τελικά θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα σε επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια πολιτικής.

Η πίεση στην τουρκική λίρα από τον Ιούλιο έχει έρθει σε συνδυασμό με τα μεγάλα μακροοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τονίζει η Capital Economics. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί, τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη παραμένουν μεγάλα, περίπου στο 24% του ΑΕΠ, ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες για τη στήριξη της λίρας έχουν εξαντλήσει σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας. Η συναλλαγματική θέση της κεντρικής τράπεζας της χώρας μάλιστα φαίνεται ακόμη χειρότερη σε καθαρή βάση και αφού ληφθούν υπόψη οι ανταλλαγές νομισμάτων με εμπορικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα αυτά αφήνουν την Τουρκία ευάλωτη σε περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας. Η πρόσφατη πτώση στο νόμισμα έχει σημειωθεί τη στιγμή που η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο παγκοσμίως έχει επιδεινωθεί, ενώ σχετίζεται έντονα και με την αύξηση των εντάσεων της Τουρκίας με την ΕΕ λόγω των προκλήσεων που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και όμως η τουρκική λίρα δεν είναι υποτιμημένη

Μάλιστα, όπως τονίζει η Capital Economics, παρά τη μεγάλη βουτιά, με βάση κάποιους δείκτες η τουρκική λίρα δεν φαίνεται να είναι υποτιμημένη. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία (δηλαδή, η σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία προσαρμοσμένη για διαφορές πληθωρισμού με τους εμπορικούς της εταίρους) είναι σχεδόν 12% κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση της, η οποία είναι η μεγαλύτερη διαφορά μετά τη νομισματική κρίση του 2018.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ του τώρα και του 2018. Πρώτον, υπάρχουν λόγοι που κάνουν την Capital Economics να θεωρεί ότι η βιώσιμη πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της Τουρκίας και η δίκαιη αξία της λίρας, έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Σε τελική ανάλυση, η κρίση της πανδημίας έχει επιφέρει σημαντικό και μακροχρόνιο πλήγμα στον τουριστικό τομέα της Τουρκίας και, συνεπώς, στις εξαγωγές υπηρεσιών και στην τρέχουσα κατάσταση του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών. Μια ασθενέστερη λίρα αποτελεί μέρος αυτής της προσαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η πολιτική απάντηση αυτή τη φορά ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη του 2018. Τότε, η πίεση στη λίρα μειώθηκε αφού η κεντρική τράπεζα διαμήνυσε και τελικά εφάρμοσε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Αναθεώρησε επίσης το πλαίσιο πολιτικής της και δήλωσε ότι θα τηρούσε ένα ενιαίο επιτόκιο πολιτικής.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η απάντηση της κεντρικής τράπεζας ενίσχυσε τις ανησυχίες για το περιβάλλον χάραξης πολιτικής στην Τουρκία. Παρά τις δράσεις όπως η αύξηση του μέσου κόστους χρηματοδότησης κατά περισσότερο από 325 μ.β, σε 10,61%, από τα μέσα Ιουλίου, ωστόσο δεν δείχνει να μπορεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα του πληθωρισμού.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Capital Economics εκτιμά ότι η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία θα παραμείνει κάτω από την ιστορική της τάση. Και δεδομένου του πολύ υψηλότερου ποσοστού πληθωρισμού στην Τουρκία από ό, τι στους εμπορικούς εταίρους της, η ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο για να διατηρήσει την εξωτερική ανταγωνιστικότητα.

Έτσι πλέον αναμένει ότι η τουρκική λίρα θα μειωθεί στα 8,00 δολάρια έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στα 9,25 δολάρια έως το τέλος του 2021 (από 7,50 και 8,25 δολ. αντίστοιχα πριν).

Ωστόσο έως η Ε.Ε επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία οι οποίες θα προκαλέσουν ισχυρό πήγμα στις οικονομικές της προοπτικές και εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης κυρώσεις, τότε η βουτιά της λίρας θα είναι ακόμα βαθύτερη, όπως προειδοποιεί.


Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Οκτ 2020 | 21:44

Ο Ερντογάν κοιτά τα οπίσθια μιας μουσουλμάνας - Το σκίτσο της Charlie Hebdo που εξόργισε τους Τούρκους

Στο στόχαστρο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo μπαίνει ο Ερντογάν - Σφοδρές αντιδράσεις από Τούρκους χρήστες του twitter

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 27 Οκτ 2020 | 21:30

Μαρτυρίες Καλύμνιων ψαράδων: "Μας παρενοχλούν τουρκικά ελικόπτερα και φρεγάτες" [Βίντεο]

Με φρεγάτες, ελικόπτερα και αεροσκάφη οι Τούρκοι βρίσκονται συνέχεια μπροστά σε Έλληνες ψαράδες, ζητώντας τους να εγκαταλείψουν την περιοχή και να απομακρυνθούν

ΣΕ ΣΠΑΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΚΟΜΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 21:00

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδίκασε τις δηλώσεις Μακρόν για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ

Τέσσερα κόμματα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου αναφέρεται πως τα σχόλια του Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν "καταστροφικές συγκρούσεις"

ΤΙ ΕΙΠΕ 27 Οκτ 2020 | 20:19

Ο Ρούτε απευθύνεται στον Ερντογάν μπροστά στις κάμερες: "Εχω ένα μήνυμα και είναι απλό" [Βίντεο]

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός απευθύνθηκε απευθείας στον Ερντογάν, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και ενώπιον πολλών Ολλανδών δημοσιογράφων.

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» 27 Οκτ 2020 | 18:36

Τελείωσε η υπομονή του Μακρόν με τον Ερντογάν: Ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας.

ΝΕΟ ΧΑΜΗΛΟ ΡΕΚΟΡ 27 Οκτ 2020 | 17:50

Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Άνευ προηγουμένου η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Τα μέτωπα που ανοίγει συνεχώς ο Ερντογάν οδηγούν την τουρκική λίρα στο ναδίρ.

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 27 Οκτ 2020 | 16:15

Κομισιόν: Ένα μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ

Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές, τονίζει η Κομισιόν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 15:47

Η Frontex ξεκαθαρίζει: Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων ελληνικών επαναπροωθήσεων

Η Frontex αναφέρει ότι μέχρι στιγμής "δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 27 Οκτ 2020 | 15:07

Λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση η "κόκκινη γραμμή" με την Τουρκία- Για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο

Τι δήλωσε Νίκος Παναγιωτόπουλος για την γραμμή απευθείας επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 10:17

DW: Το Βερολίνο επιβεβαιώνει δεσμούς Ερντογάν με ισλαμιστές

Σε δεσμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ισλαμιστές αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου.

ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ ΡΟΤΑ ΤΟ ORUC REIS 27 Οκτ 2020 | 07:32

Ερντογάν: Το ισλαμιστικό παραλήρημα κατά Μακρόν "ξύπνησε" την Ευρώπη

Άλλαξε πάλι ρότα το Oruc Reis, αλλά παραμένει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex - Υπό την πίεση ομοβροντίας αποδοκιμασιών ευρωπαΐων ηγετών ο Ερντογάν.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΗ 27 Οκτ 2020 | 00:09

Αποκλιμάκωση στον ορίζοντα: Απομακρύνεται από τα νησιά το Oruc Reis, πλέει προς Αίγυπτο

Αν και βρέθηκε σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, το Oruc Reis άλλαξε ρότα και απομακρύνεται από τα ελληνικά νησιά

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Οκτ 2020 | 21:57

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στην πόλη Αλεξανδρέττα έπειτα από πυροβολισμούς και βομβιστική επίθεση [Βίντεο]

Η έκρηξη στην Αλεξανδρέττα συνέβη μετά την πρόσκρουση αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν δύο ύποπτοι, και καταδιώχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας