Chuck Feeney: Ο δισεκατομμυριούχος που δώρισε όλη του την περιουσία και έμεινε...σχεδόν απένταρος

Η απίστευτη ιστορία του Chuck Feeney δώρισε 8 δις δολάρια και κράτησε για την σύνταξή του 2 εκατομμύρια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
feeney

Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Chuck Feeney, ο πρώην δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του κολοσσού της λιανικής Duty Free Shoppers δώρισε τελικά όλα τα χρήματά του στη φιλανθρωπία. Δεν του έχει απομείνει τίποτα τώρα - και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένος.

Ο 89χρονος Charles "Chuck" Feeney, που ίδρυσε το κατάστημα λιανικής αεροδρομίων Duty Free Shoppers μαζί με τον Robert Miller το 1960, συγκέντρωσε δισεκατομμύρια ακολουθώντας μια λιτή κι απέρριτη ζωή.

Ως φιλάνθρωπος, πρωτοπόρησε στην ιδέα του Giving While Living (η ιδέα είναι να ξοδεύει κανείς το μεγαλύτερο μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε μεγάλα ενεργά φιλανθρωπικά έργα, αντί να χρηματοδοτεί ένα ίδρυμα μετά θάνατον). Από τη στιγμή που δεν μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας - γιατί να μην τα δώσετε όλα, να ελέγξετε που θα πάνε και να δείτε τα αποτελέσματα με τα μάτια σας;

"Μάθαμε πολλά. Θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος. Νιώθω πολύ καλά που το είδα να ολοκληρώνεται", λέει ο Feeney στο Forbes. "Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι. Και για όσους αναρωτιούνται για το Giving While Living: Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει''.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ο Feeney έχει δωρίσει πάνω από 8 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ιδρύματα διεθνώς μέσω του ιδρύματος του, Atlantic Philanthropies. Όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά το 2012, υπολόγιζε ότι είχε βάλει στην άκρη περίπου 2 εκατ. δολάρια για τα χρόνια της σύνταξης, του ίδιου και της συζύγου του. Με άλλα λόγια, έχει δωρίσει κατά 375.000% περισσότερα χρήματα από την τρέχουσα περιουσία του. Και έκανε τις δωρεές του ανώνυμα. Ενώ πολλοί πλούσιοι φιλάνθρωποι προσκαλούν μια σωρεία εκπροσώπων για να προβάλουν τις δωρεές τους, ο Feeney κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσει τις δωρεές του μυστικές. Λόγω της μυστικής, φιλανθρωπικής εκστρατείας του, το Forbes τον ''βάφτισε'' ως τον Τζέιμς Μποντ της Φιλανθρωπίας.

Αλλά ο Feeney έγινε ξανά ένας κοινός άνθρωπος. Ο άντρας που συγκέντρωσε μια περιουσία πουλώντας πολυτελή αγαθά σε τουρίστες και αργότερα ιδρύοντας την ισχυρή εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων General Atlantic, ζει σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο που είναι τόσο λιτό όσο ο κοιτώνας ενός πρωτοετούς φοιτητή. Όταν τον επισκέφτηκα πριν από μερικά χρόνια, είχε φωτογραφίες με φίλους και συγγενείς να κρέμονται στον τοίχο πάνω από ένα απλό, ξύλινο τραπέζι. Στο τραπέζι στεκόταν μια τιμητική, γυάλινη πλάκα που ανέγραφε: "Συγχαρητήρια στον Chuck Feeney για τις δωρεές ύψους 8 δισ. δολαρίων".

Chuck Feeney: Ο δισεκατομμυριούχος που δώρισε όλη του την περιουσία και έμεινε...σχεδόν απένταρος

Η εντυπωσιακή γενναιοδωρία του επηρέασε τον Bill Gates

Αυτός είναι ο Feeney - διακριτικό προφίλ, τεράστιο έργο. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι τεράστιες φιλανθρωπικές του δωρεές έχουν ξεπεράσει ακόμη και αυτές των επιχειρηματιών και δωρητών με τη μεγαλύτερη επιρροή. Η εντυπωσιακή γενναιοδωρία του και οι τολμηρές επενδύσεις του επηρέασαν τους Bill Gates και Warren Buffett όταν ξεκίνησαν το Giving Pledge το 2010 - μια επιθετική εκστρατεία για να πείσουν τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους πριν από το θάνατό τους. "Ο Chuck ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος όσον αφορά την έμπνευση για την εκστρατεία του Giving Pledge", λέει ο Warren Buffett. "Αποτελεί πρότυπο για όλους μας. Θα μου πάρει 12 χρόνια μετά το θάνατό μου για να καταφέρω να κάνω όσα έκανε εκείνος εν ζωή''.

Ο Feeney δώρισε μεγάλα ποσά για μεγάλα προβλήματα - είτε φέρνοντας ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και εκσυγχρονίζοντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Βιετνάμ, είτε ξοδεύοντας 350 εκατ. δολάρια για τη μετατροπή του νησιού Ρούσβελτ της Νέας Υόρκης σε τεχνολογικό κόμβο. Ο Feeney δεν περίμενε να κάνει δωρεές μετά το θάνατό του ή να αφήσει πίσω του ένα ταμείο που θα σπαταλούσε κάθε χρόνο ψίχουλα σε ένα πρόβλημα 10 δολαρίων. Προτίμησε να κυνηγήσει στόχους, όπου θα μπορούσε να έχει σπουδαίο αντίκτυπο και τα έδωσε όλα.

Το 2019, συνεργάστηκα με το Atlantic Philanthropies για να γράψω ένα άρθρο με τίτλο ''Zero Is the Hero'', το οποίο συνόψιζε τις δεκαετίες των δωρεών του Feeney. Ενώ σε αυτό εμπεριέχονταν εκατοντάδες αριθμοί, στατιστικά και δεδομένα, ο Feeney περιέγραφε την αποστολή του σε λίγες μόνο προτάσεις. "Βλέπω λίγους λόγους να καθυστερήσω τις δωρεές όταν μπορούν να επιτευχθούν τόσα καλά με την υποστήριξη αξιόλογων σκοπών. Άλλωστε, είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να κάνεις τις δωρεές όσο ζεις παρά όταν είσαι νεκρός".

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, ο Feeney ολοκλήρωσε την τεσσάρων δεκαετιών αποστολή του και υπέγραψε τα έγγραφα για το κλείσιμο του Atlantic Philanthropies. Η τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω του Zoom με το διοικητικό συμβούλιο του Atlantic Philanthropies, περιελάμβανε μηνύματα μέσω βίντεο από τον Bill Gates και τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια Jerry Brown. Η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι έστειλε επίσης επίσημη επιστολή από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ευχαριστώντας τον Feeney για το έργο του.

Στο αποκορύφωμά του, το Atlantic Philanthropies απασχολούσε πάνω από 300 άτομα και διατηρούσε δέκα διεθνή γραφεία σε επτά διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες. Η συγκεκριμένη ημερομηνία κλεισίματος είχε οριστεί πριν από χρόνια ως μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου του να κάνει δωρεές υψηλού κινδύνου και υψηλού αντίκτυπου, ορίζοντας μια αυστηρή προθεσμία για να δωρίσει όλα τα χρήματά του και να κλείσει το ίδρυμα. Η ημερομηνία λήξης του 2020 πρόσθεσε μεγαλύτερη πειθαρχία στην αποστολή. Πρόσφερε στο Atlantic Philanthropies το χρόνο να καταγράψει την πορεία του, να αναλογιστεί τις νίκες και τις απώλειες και να δημιουργήσει μια στρατηγική που θα ακολουθούσαν άλλα ιδρύματα. Όπως μου είπε ο Feeney το 2019: "Οι προσφορές μας βασίζονται στις ευκαιρίες και όχι στο σχέδιο να παραμείνουμε στην επιχείρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα".

Πού πήγαν τα 8 δις δολάρια

Ενώ το φιλανθρωπικό του έργο έχει πλέον τελειώσει, η επιρροή του αντηχεί σε όλο τον κόσμο χάρη στα μεγάλα στοιχήματα στην υγεία, την επιστήμη, την εκπαίδευση και την κοινωνική δράση. Πού πήγαν τα 8 δισ. δολάρια; Ο Feeney δώρισε 3,7 δισ. δολάρια στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1 δισ. δολαρίων στο Πανεπιστήμιο που φοίτησε, το Cornell, στο οποίο φοίτησε με υποτροφία. Περισσότερα από 870 εκατ. δολάρια διατέθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλλαγή, όπως επιχορηγήσεις ύψους 62 εκατ. δολαρίων για την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ και 76 εκατ. δολ. για εκστρατείες προς υποστήριξη του Obamacare. Ο Feeney δώρισε περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια στην υγεία, από την επιχορήγηση 270 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης στο Βιετνάμ, μέχρι τα 176 εκατ. δολάρια στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Μία από τις τελικές δωρεές του Feeney, ύψους 350 εκατ. δολαρίων στο Cornell για την ίδρυση τεχνολογικής πανεπιστημιούπολης στο νησί Ρούσβελτ της Νέας Υόρκης, αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα της φιλοσοφίας του. Ενώ φημιζόταν για τη λιτότητα στη ζωή του, ο Feeney ήταν έτοιμος να ξοδέψει μεγάλα ποσά και να οδηγηθεί στη φτώχεια όταν η αξία της δωρεάς και ο δυνητικός αντίκτυπός της υπερέβαιναν τους κινδύνους.

Το Forbes επικοινώνησε με μεγάλους φιλάνθρωπους σχετικά με το πώς ο Chuck Feeney μεταμόρφωσε τη φιλανθρωπία και την έμπνευση που πρόσφερε:

Δείτε τη συνέχεια στο capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 02 Οκτ 2020 | 17:45

Forbes: Οι πλέον ακριβοπληρωμένες ηθοποιοί για το 2020 - Η τηλεόραση και το streaming παίρνουν τα "ηνία"

Οι πλέον ακριβοπληρωμένες ηθοποιοί για το 2020 σύμφωνα με το περιοδικό Forbes

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Οκτ 2020 | 18:58

Στη "Διαύγεια" η ΚΥΑ για τα μέτρα στήριξης καλλιτεχνών, ξεναγών και τουριστικών συνοδών - Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ

Αναρτήθηκε η ΚΥΑ η οποία προβλέπει επίδομα 534 ευρώ στους ανθρώπους του Πολιτισμού.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ GEA SOLUTIONS Ε.Π.Ε. ΜΕ ΤΗΝ INNVESTIO BV 27 Οκτ 2020 | 17:57
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 27 Οκτ 2020 | 17:46

Tuesday Deals: Κάθε Τρίτη μια νέα προσφορά, μια νέα ευκαιρία για ταξίδι από την AEGEAN

H AEGEAN εγκαινιάζει την πλατφόρμα προσφορών Tuesday Deals

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:52

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.315 δικαιούχων

Oι πληρωμές του 3ου κύκλου της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής" θα συνεχιστούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2020 | 15:44

Eurostat: Λιγότερες απολύσεις στην Ελλάδα μέσα στο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα χάθηκε κάτω από το 2% των θέσεων εργασίας όταν σε γειτονικές χώρες το ποσοστό απωλειών ήταν ακόμη και τριπλάσιο.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:18

Αντρέα Ενρία-ΕΚΤ: Αναγκαία η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας

Την ανάγκη δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας τονίζει με άρθρο του ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 65 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Οκτ 2020 | 11:04

Βενέτης: Λουκέτο σε πέντε καταστήματα στην Αττική - Ποια είναι

Η εταιρεία Βενέτης, που διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων, έκανε γνωστό πως προχωρά στο κλείσιμο 5 εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στην Αττική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 27 Οκτ 2020 | 07:50

Στεγαστικά δάνεια: Έως και 3.000 ευρώ "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 3 δόσεις το κράτος θα δώσει 3.000 ευρώ σε δανειολήπτες ως τα Χριστούγεννα. Ποιο είναι οι δικαιούχοι.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Οκτ 2020 | 22:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανθρώπους του Πολιτισμού - Όλοι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ δεν πρέπει να παίρνουν επίδομα ανεργίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 26 Οκτ 2020 | 19:38

"Πέρασε" ο πτωχευτικός κώδικας με 158 θετικές ψήφους από τη Βουλή - Τι είπε ο Σταϊκούρας μετά την ψήφισή του

Με 158 "ναι" πέρασε ο πτωχευτικός κώδικας για τον οποίο έγινε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 26 Οκτ 2020 | 18:02

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου η νέα πληρωμή στους δικαιούχους

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 68.723.823,51 ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 26 Οκτ 2020 | 17:32

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ για τις αποδείξεις του Σεπτεμβρίου

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.