CNBC για Λαγκάρντ: Ισχυρή στην πολιτική σκηνή, άπειρη στη νομισματική

Handelsblatt: Δυο νομικοί στην ηγεσία των δυο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου-Reuters: Οι μετοχές ανεβαίνουν λόγω της γραμμής που θα ακολουθήσει η Λαγκάρντ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
CNBC για Λαγκάρντ: Ισχυρή στην πολιτική σκηνή, άπειρη στη νομισματική

Στον απόηχο της υποψηφιότητας Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ, πολλοί επιχειρηματίες και οικονομολόγοι διατύπωσαν την άποψή τους, υπογραμμίζοντας την ισχύ της στη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά την έλλειψη εμπειρίας της στη νομισματική πολιτική. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση για την υποψηφιότητά της, ενώ και οι μετοχές επιδόθηκαν σε ανοδική πορεία καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ των χαμηλών επιτοκίων. Εντούτοις, παρατηρητές των αγορών υπογραμμίζουν την έλλειψη γνώσεων στον τομέα της νομισματικής πολιτικής.

«Η Λαγκάρντ φέρει τον κίνδυνο της αξιοπιστίας δεδομένης της απειρίας της στον πολύπλοκο σχεδιασμό εργαλείων για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης», εκτίμησε ο Τζιμ Ρέιντ της Deutse Bank. Επισημάνθηκε επίσης, ότι θα είναι η πρώτη πρόεδρος χωρίς εμπειρία στη νομισματική πολιτική. Θεωρείται υποψήφιος με προσόντα και με ιδιαίτερες πολιτικές ικανότητες, εντούτοις η επιλογή της δεν καθιστά την Ευρώπη πιο ελκυστική στους επενδυτές, εκτιμούν αναλυτές της UBS.

Άλλοι αναλυτές επικεντρώθηκαν στα θετικά σημεία της υποψηφιότητας Λαγκάρντ, όπως στην ικανότητά της να συνεργάζεται με τη Γερμανία, τη μεγάλη της εμπειρία, τη δυναμική και τη βαρύτητα της προσωπικότητάς της αλλά και την ήπια στάση της, η οποία θεωρείται συνέχεια της διευκολυντικής πολιτικής του Ντράγκι, εκτιμά το CNBC.

Reuters: Οι μετοχές ανεβαίνουν λόγω της γραμμής που θα ακολουθήσει η Λαγκάρντ

Το Reuters από την πλευρά του εκτιμά ότι οι μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν υψηλό του τελευταίου έτους, εν μέσω έντονων προσδοκιών ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα διατηρήσει την διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Σε πολλούς τομείς όπως τα τρόφιμα, η υγεία και τα ακίνητα σημειώθηκε σημαντική άνοδος καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν αποδόσεις εν μέσω της εκτίμησης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ιδιαιτέρως χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τη Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις αγορές θα ήταν η διακοπή της επιστροφής στη διευκολυντική πολιτική που έχει ανακοινώσει ο Ντράγκι για τον Σεπτέμβριο αλλά η συνέχιση ακόμη και η παράταση των νέων κινήτρων είναι πιθανή με την ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας από τη Λαγκάρντ τον Οκτώβριο, εκτιμούν αναλυτές. Επισημαίνεται βεβαίως, ότι η επιλογή Λαγκάρντ δεν καθησύχασε κάποιους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να αγωνίζεται με την αποδυναμωμένη ανάπτυξη, την αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών για το έλλειμμα και την ανησυχία για τη αποχώρηση της Βρετανίας.

Handelsblatt: Δυο νομικοί στην ηγεσία των δυο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου

Στις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα ηγούνται πλέον νομικοί γράφει η γερμανική Handelsblatt. Στη Fed ο Τζερόμ Παουελ και στην ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ. Και οι δύο χαίρουν εκτίμησης από οικονομολόγους, ενώ έχουν ταυτόχρονα και πολιτική εμπειρία. Αυτό δεν θεωρείται τυχαίο και πολλοί θεωρούν ότι έχει να κάνει με τον νέο ρόλο της νομισματικής πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι η επικοινωνία παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο. Η εξωστρέφεια και η καλή δικτύωση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Σε μια εποχή χαμηλών επιτοκίων και αδύναμου πληθωρισμού, η νομισματική πολιτική και η οικονομική πολιτική έρχονται πολύ κοντά η μία στην άλλη. Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση υποχρεούνται να συνεργάζονται περισσότερο για την αποτροπή μια ύφεσης. Η αρνητική πλευρά της «πολιτικοποίησης» της νομισματικής πολιτικής είναι ότι ενδεχομένως τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν αρκετό κύρος ώστε να εμπνέουν ασφάλεια σε περίπτωση που δοκιμάζονται καινοτόμα εργαλεία άσκησης πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες. Σε ό,τι αφορά στη σχέση της ΕΚΤ με τη Bundesbank, οι διαμάχες με τον Βάιντμαν αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η Λαγκάρντ θα συνεχίσει την πολιτική του Ντράγκι.

Φωτο: EPA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Οκτ 2020 | 18:58

Στη "Διαύγεια" η ΚΥΑ για τα μέτρα στήριξης καλλιτεχνών, ξεναγών και τουριστικών συνοδών - Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ

Αναρτήθηκε η ΚΥΑ η οποία προβλέπει επίδομα 534 ευρώ στους ανθρώπους του Πολιτισμού.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ GEA SOLUTIONS Ε.Π.Ε. ΜΕ ΤΗΝ INNVESTIO BV 27 Οκτ 2020 | 17:57
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 27 Οκτ 2020 | 17:46

Tuesday Deals: Κάθε Τρίτη μια νέα προσφορά, μια νέα ευκαιρία για ταξίδι από την AEGEAN

H AEGEAN εγκαινιάζει την πλατφόρμα προσφορών Tuesday Deals

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:52

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.315 δικαιούχων

Oι πληρωμές του 3ου κύκλου της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής" θα συνεχιστούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2020 | 15:44

Eurostat: Λιγότερες απολύσεις στην Ελλάδα μέσα στο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα χάθηκε κάτω από το 2% των θέσεων εργασίας όταν σε γειτονικές χώρες το ποσοστό απωλειών ήταν ακόμη και τριπλάσιο.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:18

Αντρέα Ενρία-ΕΚΤ: Αναγκαία η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας

Την ανάγκη δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας τονίζει με άρθρο του ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 65 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Οκτ 2020 | 11:04

Βενέτης: Λουκέτο σε πέντε καταστήματα στην Αττική - Ποια είναι

Η εταιρεία Βενέτης, που διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων, έκανε γνωστό πως προχωρά στο κλείσιμο 5 εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στην Αττική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 27 Οκτ 2020 | 07:50

Στεγαστικά δάνεια: Έως και 3.000 ευρώ "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 3 δόσεις το κράτος θα δώσει 3.000 ευρώ σε δανειολήπτες ως τα Χριστούγεννα. Ποιο είναι οι δικαιούχοι.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Οκτ 2020 | 22:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανθρώπους του Πολιτισμού - Όλοι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ δεν πρέπει να παίρνουν επίδομα ανεργίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 26 Οκτ 2020 | 19:38

"Πέρασε" ο πτωχευτικός κώδικας με 158 θετικές ψήφους από τη Βουλή - Τι είπε ο Σταϊκούρας μετά την ψήφισή του

Με 158 "ναι" πέρασε ο πτωχευτικός κώδικας για τον οποίο έγινε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 26 Οκτ 2020 | 18:02

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου η νέα πληρωμή στους δικαιούχους

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 68.723.823,51 ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 26 Οκτ 2020 | 17:32

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ για τις αποδείξεις του Σεπτεμβρίου

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Οκτ 2020 | 17:19

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναλυτικά οι πίνακες με τους δικαιούχους και τα ποσά ανά ταμείο

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.