Δάνεια α' κατοικίας: Πώς θα σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό πληρώνοντας ενοίκιο 50 - 200 ευρώ

Αντί το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί, θα μεταβιβάζεται σε έναν ιδιωτικό "φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης".

Και επίσημα η παράταση για την α΄κατοικία - Τελευταία ευκαιρία

Αυτό είναι το νέο πλαίσιο που θα ισχύει από το νέο έτος για όσους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους για την κύρια κατοικία:

Θα κηρύσσουν πτώχευση –μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα που δίνεται αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα- αλλά αντί το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί, θα μεταβιβάζεται σε έναν ιδιωτικό "φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης" από τον οποίο θα ενοικιάζουν το σπίτι τους με ενοίκιο που θα υπολογίζεται με το μέσο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου –σήμερα περίπου 2,6%- επί της αξίας του ακινήτου που θα καθορίζεται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια –το εισόδημά τους να μην ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης- θα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου το ύψος της οποίας θα φτάνει ακόμη και στα 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Όσοι στα τρία χρόνια από την έναρξη αυτής της διαδικασίας διαπιστώσουν ότι μπορούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά, θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τη σύμβαση σε συμβόλαιο "επαναγοράς".

Πώς θα αποκτούν ξανά την κυριότητα του ακινήτου

Καταβάλλοντας μεγαλύτερο μηνιαίο ποσό, θα μπορούν με αυτό τον τρόπο με τη συμπλήρωση μιας 20ετίας να ανακτήσουν την κυριότητα του ακινήτου. Δεδομένου ότι για τις μικρές κατοικίες το ετήσιο ενοίκιο θα συγκρατείται –μέσω της σύνδεσης με το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου- σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 2,5% το ενοίκιο για ακίνητα της τάξεως των 100000-200.000 ευρώ, θα ανέρχεται στα 2500-5000 ευρώ τον χρόνο ή στα 210-420 ευρώ ανά μήνα.

Αν αφαιρεθεί και η επιδότηση του ενοικίου –για όσους θα προβλέπεται- το μηνιαίο ενοίκιο που θα καταβάλλεται τελικώς θα είναι ακόμη και μηδενικό για μια πενταμελή οικογένεια, ενώ θα κυμαίνεται από τα 50 έως τα 200 ευρώ για ένα τριμελές ή τετραμελές νοικοκυριό. Αν πάλι το νοικοκυριό αποφασίσει στην 3ετία να διεκδικήσει την επαναγορά του ακινήτου, τότε, μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης θα πληρώνει ακόμη και 550 ευρώ τον μήνα επί 20 χρόνια για μια περίοδο που θα φτάνει στα 20 έτη. Και αυτό διότι ουσιαστικά μέσω του μηνιαίου ποσού δεν θα καταβάλλει μόνο τόκους αλλά θα αποπληρώνει σταδιακά και την αξία του ακινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας για την κύρια κατοικία;

·Θα εξετάζεται αν το νοικοκυριό μπορεί να μπει στη διαδικασία διάσωσης του δικαιώματος διαμονής στην κύρια κατοικία. Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα το οποίο υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 200.000 ευρώ (με προσαύξηση 40.000 ευρώ για τον παντρεμένο και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία παιδιά) αλλά και οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών που να υπερβαίνουν κατά τουλάχιστον 50% την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή, το δικαίωμα της ενοικίασης της κύριας κατοικίας, δεν θα ισχύει για όλους αλλά μόνο για όσους πληρούν τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν.

·Θα εξετάζεται ποια νοικοκυριά είναι ευάλωτα καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσφέρεται και στεγαστική συνδρομή από το κράτος δηλαδή επίδομα ενοικίου. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι το ίδιο ενοίκιο που δίνεται και σήμερα. Ως "ευάλωτο" θα θεωρείται το νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας 120.000 ευρώ για τον άγαμο (συν 40.000 ευρώ για τον παντρεμένο συν 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία). Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής είναι 70 ευρώ τον μήνα για τον εργένη, 105 ευρώ για τον παντρεμένο, 150 ευρώ αν υπάρχει ένα παιδί, 185 ευρώ αν υπάρχουν δύο παιδιά και 210 ευρώ αν υπάρχουν τρία παιδιά.

·Το ακίνητο αυτών των νοικοκυριών θα μεταβιβάζεται σε έναν φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης. Ο ιδιοκτήτης, θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει την κύρια κατοικία του στον φορέα απόκτησης και να την μισθώσει αμέσως από αυτόν για δώδεκα χρόνια. Αν δεν έχει καθυστέρηση στην καταβολή ενοικίου για περισσότερες από 90 ημέρες, η σύμβαση μίσθωσης δεν θα μπορεί να διακοπεί.

·Αν το ακίνητο ανήκει κατά ένα μέρος στον πτωχευμένο, για την μίσθωση θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.

·Το ενοίκιο θα συνδέεται με απόδοση ίση με το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων. Π.χ αν η αξία του ακινήτου είναι 100.000 ευρώ (θα προσδιορίζεται από εκτιμητή) και το μέσο επιτόκιο 2,5%, τότε το ετήσιο ενοίκιο θα ανέρχεται στα 3000 ευρώ ή 250 ευρώ τον μήνα. Και αν το νοικοκυριό είναι ευάλωτο, θα εισπράττει έως και 210 ευρώ επιδότηση.

·Μέσα στα πρώτα τρία χρόνια της μίσθωσης, ο ενδιαφερόμενος θα έχει δικαίωμα να μετατρέψει τη σύμβαση μίσθωσης σε σύμβαση επαναγοράς η οποία θα διαρκεί 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα μισθώματα θα αφαιρούνται εν μέρει από το τελικό κόστος ανάκτησης. Αν δεν γίνει αυτή η μετατροπή, στο τέλος της 12ετίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον επαναγοράς του ακινήτου κατά προτεραιότητα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να καταβάλλει ολόκληρο το τίμημα αγοράς με βάση τα δεδομένα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο στην κτηματαγορά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ 8,37% 20 Νοε 2021 | 17:20

Ακίνητα: Μεγάλη αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων - Τα στοιχεία για Αττική και Θεσσαλονίκη

Για τα διαμερίσματα παλαιότητας, η αύξηση είναι επίσης μεγάλη, αλλά ηπιότερη σε σχέση με τα νεόδμητα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Νοε 2021 | 08:27

Ακίνητα: Η εκρηξη ενοικίων φέρνει νέα γενιά αγοραστών - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εμφανίζει η αγορά διαμερισμάτων αποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της ευνόησαν τον κλάδο.

ΠΙΝΑΚΕΣ 11 Νοε 2021 | 08:22

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Πόσα κερδίζουμε με τον υπερδιπλασιασμό - Αναλυτικά παραδείγματα

Ο υπερδιπλασιασμός της κρατικής επιδότησης για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύψει τα 2/3 της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση της τιμής του ρεύματος για όσους καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 08 Νοε 2021 | 07:48

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος: Αύξηση επιδότησης και αναστολη χρεωσεων

Νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια ετοιμάζει η κυβέρνηση.

05 Νοε 2021 | 09:26

Σταϊκούρας: 50 εκατ. ευρώ σε 200.000 αγρότες για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων αγροτών θα προκύψει αφού οριστούν τα τελικά κριτήρια.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 23 Νοε 2021 | 09:05

Πώς θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες – Ποιος θα πάρει τι και πότε

Μισό δισ. ευρώ σε έως και 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο. Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 22 Νοε 2021 | 08:03

Κούρεμα ως 75% στην επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς από μια επιδότηση 70.000 ευρώ θα επιστραφούν μόνο τα 20.230

Στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" θα εμφανιστεί και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.