Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup

Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup

SHARE THIS
0
SHARES

Θετική ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup δήλωσε στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Ενθαρρυντική είναι η αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων για να φτάσουμε σε συμφωνία στις 21 Ιουνίου σε όλα τα θέματα που είναι απαραίτητα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο», ανέφερε.

Ωστόσο, έδωσε και ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019

Κληθείς, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, να σχολιάσει αν μπορεί να γίνει επαναδιαπραμάτευση των περικοπών στις συντάξεις το 2019, ο κ.Μοσκοβισί απάντησε ότι η τεχνική συμφωνία είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές τηρούν τις δεσμεύσεις τους και ότι προφανώς τώρα υπάρχει η ανάγκη της εφαρμογής. 

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και να γίνονται σεβαστές, απ' όλους» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, που θα είναι πειστικό, μεταξύ άλλων, και για τις αγορές. 

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, είπε ότι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η Ελλάδα να έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. «Βασιζόμαστε σε όλους τους θεσμούς για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους» είπε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απολύτως προσηλωμένο» στη δουλειά που γίνεται το ΔΝΤ, λέγοντας ότι το πνεύμα και η γενική θέληση είναι να βρεθεί λύση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως "σήμερα χαιρετίσαμε τη συμφωνία για τα μέτρα ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και δρομολογήσαμε της αποφάσεις του Ιουνίου για το ESM και την τραπεζική ένωση. Βασικός μας στόχος είναι να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη έξοδο".

Ο Σεντένο παρέπεμψε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για τις αποφάσεις που θα κρίνουν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την πορεία της Ελλάδας μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως σχετικά με το χρέος, θα εντατικοποιηθεί η δουλειά. Eπίσης, υπενθύμισε ότι απομένει ένα δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση, που θα είναι διαθέσιμο ως τις 15 Ιουνίου και εξαρτάται από τη μείωση των ληξιπρόθεσμων και την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι ο ESM αναμένει τα στοιχεία του Απριλίου για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup: 

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook