Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup

Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup

Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα χαιρέτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου της ευρωζωνης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Σεντένο χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες. Συνολικά η Ελλάδα πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες ήταν επώδυνες για τον πληθυσμό ανέφερε ο Σεντένο.

Σεντένο: Αυτό ήταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε. Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της κι εμείς τις δικές μας. H ανάλυση του χρέους που εκπόνησαν οι θεσμοί μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μία ελάφρυνση χρέους για να είναι βιώσιμο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες: η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της. Συμπεριλαμβάνει εμπροσθοβαρή μέτρα όπως επέκταση στα δάνεια του EFSF και επέκταση της μείωσης των επιτοκίων, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ενεργά. Δώσαμε εντολή στον ΕΜΣ να εκταμιεύσει 15 δισ για την τελευταία δόση. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι 24.1 δις. για τους επόμενους 22 μήνες. Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε πλέον με ασφάλεια να πούμε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων: Είναι μία στιγμη εξαιρετική, ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε. Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Ολοκληρώνονται 8 χρόνια θυσιών για την Ελλάδα. Μπαίνει τελεία σε μία υπαρξιακη κρίση για το κοινό νόμισμα. Ο φόβος για ένα Grexit ήταν ρεαλιστικός τόσο το 2012, όσο και το 2015. Η χώρα είναι έτοιμη να βγει από το τούνελ. Επιτέλους οι φίλοι μας οι Ελληνες θα ξαναβρουν την ελπίδα τους. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι σημαντικές για τους πολίτες όπως δεν πρέπει να αρνούμαστε ότι υπήρξαν και πολύ δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα. Διότι δε γέννησε η λιτότητα την κρίση, η κρίση γέννησε τη λιτότητα. Οι Έλληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, αλλά και οι εταίροι τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Ένα πακέτο μέτρων για ελάφρυνση χρέους που είναι αξιόπιστο, θα επιτρέψει στη χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της. Έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για μετά το πρόγραμμα ήταν απαραίτητο, αλλα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο μεταμφιεσμένο πρόγραμμα. Θα είναι μία εποπτεία προειδοποιητική και εποικοδομητική, γιατί είναι ένα πλαίσιο που το συμφωνούμε ολοι μαζί.

Κλάους Ρέγκλινγκ, Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας: Πράγματι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή. Σε 8 χρόνια ζήσαμε δραματικές στιγμές. Το 2012 η χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης βρέθηκε υπό την απειλή της κατάρρευσης. Τον Ιούλιο του 2015 η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, κάτι που θα είχε αρνητικές συνέπειες και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. Η ΕΕ έδειξε την αλληλεγγύη της για την Ελλάδα με αντάλλαγμα αυτές τις φοβερές μεταρρυθμίσεις που δεν είχαμε ξαναδει σε τέτοια έκταση! Είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε 15 δισ ευρώ, τα 9,6 θα πανε στο μαξιλάρι ασφαλείας μέχρι το 2020, τα εναπομείναντα θα πάνε στον ξεχωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν για 10 χρόνια και η Ελλάδα θα πληρώσει ξανά για αυτά τα δάνεια το 2028 και μετά. Θεωρώ ότι η συμφωνία έχει τεθεί στις σωστές βάσεις δεδομένου του τεράστιου ποσού που έχει δανειστεί η Ελλάδα. Ο ΕΜΣ θα συνεργαστεί με την Κομισιόν στο πλαισιο αυτής της ενισχυμένης εποπτείας.

Κριστίν Λαγκάρντ, ΔΝΤ: Νιώθουμε μεγαλη συγκίνηση γιατί γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί. Αυτό που θέλουμε είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τους εταίρους στην ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Τα προσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μειώνουν τους κινδύνους για την Ελλαδα και βελτιώνουν τις προοπτικές χρέους της Ελλάδας. Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας και των εταίρων να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν νέα μέτρα ελάφρυνσης εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους κατά τη διάρκεια της επόμενης ανάλυσης του άρθρου 4 την επόμενη εβδομάδα από κοινου με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο ως προς την προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα. Η δεσμευση του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει τη μεταμνημονιακή εποπτεία όπως στην Κυπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δε γίνεται να μαντέψω τι κάνουν οι αγορές. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι σημαντικά για τη μεσοπροθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα θα μπορέσει να μπει στις αγορες. Εχουμε επιφυλάξεις ως προς το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, αλλα οι Ευρωπαίοι εταίροι όσες φορές είπαν τα τελευταία 8 χρόνια ότι θα έρθουν και θα βοηθήσουν το έκαναν. Αυτό πιστεύουμε ότι θα κάνουν σε μακροπρόθεσμο πλανο.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών: Είχαμε πει ότι υπήρχαν 4 κομμάτια του παζλ που έπρεπε να δέσουν σήμερα. Και τα 4 λήξανε. Το 1ο ήταν η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Οπως ξερετε το Eurogroup χαιρετίζει ότι τελειώσαμε τα 88 προαπαιτούμενα. Το 2ο κομμάτι ήταν η ολιστική στρατηγική. Το 3ο κομμάτι του παζλ που έληξε ειναι το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ακούσατε τον κ. Σεντένο και τον κ. Μοσκοβισί που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο, ότι είναι πραγματα που είτε είναι στο δικό μας αναπτυξιακό είτε βγαίνουν από το 3ο πρόγραμμα. Το 4ο κομμάτι του παζλ ήταν που συζητήθηκε πολύ είναι η συμφωνία για το χρέος. Πήραμε λοιπόν κάτι, κι αυτό ήταν άμεσα να πάνε δέκα χρόνια πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δεκα χρόνια πίσω οι πληρωμές των ομολόγων μας. Συν ότι πήραμε και αυτό που δεν περιμέναμε με το buffer. Μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά τις 15 Αυγουστου με αισιοδοξία. Οι Θεσμοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελληνικού χρέους, έτοιμοι να πάρουν και νέα μέτρα αν χρειαστεί. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία, θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές, αλλα συγχρόνως αυτή η κυβέρνηση δεν ξεχνά ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Για να αξίζει τον κοπο θα πρέπει πολύ γρήγορα ο λαός να δει πρακτικά αποτελέσματα. Να επιστρέψει η περηφάνια, αλλά να το δει και στην τσέπη του ότι αυτή δε θα είναι ανάπτυξη για τους λίγους. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται για τουλάχιστον 22 μήνες, κι αυτό μπορεί να επιμηκυνθεί αναλόγως με τις παραδοχές. Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής αν μου είχαν κουρέψει 200 δισ από το χρέος αλλά αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό. Νομίζω ότι μιλάμε για το τέλος της κρίσης, νομίζω ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, θα μπει στις αγορες, θα τελειώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της.

Ως προς την πρόσβαση στις αγορές στο εγγύς μέλλον, είχαμε ήδη δυομιση προσπάθειες για καινούργιο χρήμα. Δώσαμε οδηγίες στον οίκο έκδοσης ομολόγων ότι θα πρέπει να βγει 4-5 φορές τα επόμενα δύο χρονια, αλλα είναι τεχνοκρατικό κι όχι πολιτικό το ζήτημα. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσβαση γρήγορα, αλλά το πότε θα γίνει θα είναι απόφαση των αρμοδίων αρχών.

Το buffer που έχουμε θα χρησιμοποιηθεί για να μας καταστήσει ικανούς στο να αναδιαρθρώσουμε το προφιλ των αποπληρωμών τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα το κάνουμε αναλόγως με τις συνθηκες. Δεν έχουμε δει ακόμη πως θα αξιοποιηθεί αυτό το μαξιλάρι ασφαλείας, θα το χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε το προφίλ του χρέους τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Από τον Ιουνιο του 2017 μέχρι τώρα υπήρξαν τρεις πυλώνες και υπήρχε και ο γαλλικός μηχανισμός που συνέδεε τα επιτόκια με τις ωριμάνσεις. Ειναι αλήθεια ότι αυτός ο μηχανισμός υποχώρησε και πιστεύω ότι τα χρόνια επέκτασης είναι πολύ πιο προστατευτικά για μας. Νομίζω υπήρχαν πολλοί τρόπο για να συνθέσουμε αυτό το παζλ και να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο. Συμφωνώ ότι η ελάφρυνση του χρέους δε βασίζεται τόσο στο μηχανισμό όσο στην επιμήκυνση. Αντί για τον γαλλικό μηχανισμό έχουμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε να επιτηρούμε το χρέος.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 10 Σεπ 2021 | 18:00

Eurogroup: Ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά με πιο στοχευμένο τρόπο

Την ανάγκη να συνεχιστούν τα υποστηρικτικά μέτρα της οικονομίας, αλλά με πιο στοχευμένο τρόπο, επεσήμαναν στο Eurogroup

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 08 Σεπ 2021 | 20:14

Eurogroup: Την Παρασκευή αρχίζει η συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει το Eurogroup μετά την τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ 31 Αυγ 2021 | 08:44

Ελένη Μενεγάκη: Πανέτοιμη για τη mega-λη επιστροφή - Η στιλάτη εμφάνισή της στη συνέντευξη Τύπου [εικόνες]

Πότε κάνει πρεμιέρα η εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στο MEGA - Ποιοι θα είναι οι συνεργάτες της.

ΧΩΡΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗΣ 27 Σεπ 2021 | 16:51

Η AEGEAN συνεχίζει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη: Νέο Business Lounge στο "Μακεδονία" [Εικόνες]

Η AEGEAN συνεχίζει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία με το νέο Business Lounge στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 27 Σεπ 2021 | 16:43

Σταϊκούρας: Θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία - Παροδικό φαινόμενο οι αυξήσεις τιμών

"Έχουμε ένα πρόβλημα και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλί", είπε για τις ανατιμήσεις ο Χρ. Σταϊκούρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 27 Σεπ 2021 | 13:00

Γεωργιάδης για ΔΕΗ: Η κυβέρνηση της ΝΔ με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα

"Αυτά τα φαινόμενα τα ζουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη καθόσον έχουμε μεγάλες διεθνείς αυξήσεις", είπε για τις ανατιμήσεις ο κ. Γεωργιάδης.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 27 Σεπ 2021 | 12:50

CEO TALKS - Αντώνης Τσιμπούκης (Cisco): Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ο ψηφιακός μετασχηματισμός

"Σήμερα βιώνουμε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό που ξεκινάει από την ίδια την κοινωνία και καταλήγει στον ψηφιακό μετασχηματισμό", τονίζει ο Αντώνης Τσιμπούκης της Cisco.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΝΚΕΡ 27 Σεπ 2021 | 12:47

Δεξαμενόπλοια αγοράζουν οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Βαφειά

"Μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει η αγορά" επισημαίνει ναυλομεσίτης τη στιγμή που αγοράζουν δεξαμενόπλοια οι όμιλοι Βαρδινογιάννης και Βαφειάς.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Σεπ 2021 | 08:53

Τρίμηνο φωτιά για γονικές παροχές ακινήτων & μετρητών - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν - Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 800.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Σεπ 2021 | 07:19

ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Ολες οι πληρωμές έως την 1η Οκτωβρίου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2 δις. ευρώ σε περίπου 4,7 εκατομμύρια δικαιούχους.

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2021 | 16:36

"Ζεστό χρήμα" πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα για συντάξεις και επιδόματα - Τετάρτη τα αναδρομικά

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2021 | 11:59

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις - Δηλώσεις Σκρέκα

Οι αυξήσεις θα είναι ανάλογα με την κατανάλωση. Μέχρι τις 600 κιλοβατώρες όλοι οι πελάτες θα έχουν επιδότηση από την κυβέρνηση, είπε ο Κ. Σκρέκας.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ 26 Σεπ 2021 | 11:28

Κικίλιας: Θα φθάσουν τα 10 δισ.ευρώ τα τουριστικά έσοδα - Άνω του 50% σε σύγκριση με το 2019

Οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση κατά 240,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Θα ξεπεραστεί ο στόχος του 50% στα τουριστικά έσοδα, λέει ο Β. Κικίλιας.