Deloitte:Πώς βλέπουν το μέλλον της οικονομίας οι Ελληνες CFOs

Αίσθημα αβεβαιότητας που παρατηρείται μεταξύ των οικονομικών διευθυντών ανά την Ευρώπη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Deloitte:Πώς βλέπουν το μέλλον της οικονομίας οι Ελληνες CFOs

Την αισιοδοξία τους αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές για την εταιρεία τους εκφράζουν οι οικονομικοί διευθυντές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, παρά το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte European CFO Survey-Spring 2018, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.652 CFOs από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, 47% των CFOs στην Ελλάδα δηλώνει αισιόδοξο για τις προοπτικές της εταιρείας τους και της οικονομίας σε ευρύτερο πλαίσιο, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο των οικονομικών διευθυντών από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Σημειώνεται, πως το θετικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα, έχει αντιστραφεί σε σχέση με πέρυσι, όπου το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν 27%.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζει η αγορά για το μέλλον, τα επίπεδα αβεβαιότητας παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, αναδεικνύοντας την έλλειψη σταθερού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, 83% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δήλωσε πως το μέλλον παραμένει αβέβαιο, ένα αίσθημα που συναντάται και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών (52%), με το ποσοστό να παρουσιάζεται ακόμα μεγαλύτερο για τους CFOs εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκτός Ευρωζώνης (57%).

Το αίσθημα αβεβαιότητας που παρατηρείται μεταξύ των οικονομικών διευθυντών ανά την Ευρώπη δείχνει να επηρεάζει ακόμη έναν δείκτη της έρευνας, ο οποίος εξετάζει τη διάθεση των εταιρειών να πάρουν επιχειρηματικά ρίσκα. Σύμφωνα με την έρευνα, η διάθεση των CFOs στην Ελλάδα εμφανίζεται εξαιρετικά χαμηλή, με το 74% των ερωτηθέντων να θεωρεί αρνητικό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Οι βασικότεροι λόγοι που αποθαρρύνουν τους οικονομικούς διευθυντές, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι προοπτικές της οικονομίας, καθώς και η μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές. Η έλλειψη διάθεσης από την πλευρά των οικονομικών διευθυντών να αναλάβουν επιχειρηματικά ρίσκα παρατηρείται και στις υπόλοιπες αγορές, με το 66% των συμμετεχόντων από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών να διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τα έσοδα των εταιρειών τους, το ποσοστό της αισιοδοξίας για αύξηση αγγίζει το 68%, ελαφρώς μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (63%), ενώ σχετικά με τα περιθώρια κέρδους η αισιοδοξία κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα (45%), αρκετά υψηλότερα, βέβαια, του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος φτάνει μόλις το 23%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις χώρες, εντός της Ευρωζώνης, με τις μεγαλύτερες προσδοκίες για αύξηση του περιθωρίου κέρδους είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Αναφορικά με τις στρατηγικές κατευθύνσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τους επόμενους δώδεκα μήνες, βασική προτεραιότητα είναι η οργανική ανάπτυξη, ενώ ακολουθούν κατά σειρά, η μείωση λειτουργικού κόστους και η αύξηση ρευστότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επεκτατικές στρατηγικές επικρατούν των αμυντικών στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων CFOs, ωστόσο στην Ελλάδα οι οικονομικοί διευθυντές περιλαμβάνουν στην πρώτη τριάδα δύο αμυντικές και μία επεκτατική στρατηγική προτεραιότητα.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι CFOs ρωτήθηκαν για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που αναμένεται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία, με τους ερωτηθέντες από την ελληνική αγορά να σημειώνουν την πιθανή αύξηση της πόλωσης, αλλά και του εμπορικού προστατευτισμού ως τις μεγαλύτερες απειλές για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ 27 Σεπ 2021 | 16:43

Σταϊκούρας: Θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία - Παροδικό φαινόμενο οι αυξήσεις τιμών

"Έχουμε ένα πρόβλημα και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλί", είπε για τις ανατιμήσεις ο Χρ. Σταϊκούρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 27 Σεπ 2021 | 13:00

Γεωργιάδης για ΔΕΗ: Η κυβέρνηση της ΝΔ με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα

"Αυτά τα φαινόμενα τα ζουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη καθόσον έχουμε μεγάλες διεθνείς αυξήσεις", είπε για τις ανατιμήσεις ο κ. Γεωργιάδης.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 27 Σεπ 2021 | 12:50

CEO TALKS - Αντώνης Τσιμπούκης (Cisco): Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ο ψηφιακός μετασχηματισμός

"Σήμερα βιώνουμε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό που ξεκινάει από την ίδια την κοινωνία και καταλήγει στον ψηφιακό μετασχηματισμό", τονίζει ο Αντώνης Τσιμπούκης της Cisco.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΝΚΕΡ 27 Σεπ 2021 | 12:47

Δεξαμενόπλοια αγοράζουν οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Βαφειά

"Μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει η αγορά" επισημαίνει ναυλομεσίτης τη στιγμή που αγοράζουν δεξαμενόπλοια οι όμιλοι Βαρδινογιάννης και Βαφειάς.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Σεπ 2021 | 08:53

Τρίμηνο φωτιά για γονικές παροχές ακινήτων & μετρητών - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν - Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 800.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Σεπ 2021 | 07:19

ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Ολες οι πληρωμές έως την 1η Οκτωβρίου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2 δις. ευρώ σε περίπου 4,7 εκατομμύρια δικαιούχους.

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2021 | 16:36

"Ζεστό χρήμα" πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα για συντάξεις και επιδόματα - Τετάρτη τα αναδρομικά

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2021 | 11:59

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις - Δηλώσεις Σκρέκα

Οι αυξήσεις θα είναι ανάλογα με την κατανάλωση. Μέχρι τις 600 κιλοβατώρες όλοι οι πελάτες θα έχουν επιδότηση από την κυβέρνηση, είπε ο Κ. Σκρέκας.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ 26 Σεπ 2021 | 11:28

Κικίλιας: Θα φθάσουν τα 10 δισ.ευρώ τα τουριστικά έσοδα - Άνω του 50% σε σύγκριση με το 2019

Οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση κατά 240,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Θα ξεπεραστεί ο στόχος του 50% στα τουριστικά έσοδα, λέει ο Β. Κικίλιας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΡΙΣΗΣ 26 Σεπ 2021 | 10:23

Άνοδος στην αγορά ακινήτων: Πώς επηρεάζει η κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ

Καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ' επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, μετά την εξαγγελία για κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2021 | 10:09

Έκτακτες ενισχύσεις έως και 900 ευρώ σε 700.000 νοικοκυριά – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των ανατιμήσεων.

ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 25 Σεπ 2021 | 10:45

Γονικές παροχές: Τι κερδίζουμε από την κατάργηση του φόρου - Αναλυτικά παραδείγματα

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το κέρδος που προκύπτει από το νέο μέτρο για τις γονικές παροχές.

ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 24 Σεπ 2021 | 23:54

Folli Follie: Νέα πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Από το συνολικό πρόστιμο στη Folli Follie το 1,2 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την οικογένεια Κουτσολιούτσου.