Deloitte:Πώς βλέπουν το μέλλον της οικονομίας οι Ελληνες CFOs

Αίσθημα αβεβαιότητας που παρατηρείται μεταξύ των οικονομικών διευθυντών ανά την Ευρώπη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Deloitte:Πώς βλέπουν το μέλλον της οικονομίας οι Ελληνες CFOs

Την αισιοδοξία τους αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές για την εταιρεία τους εκφράζουν οι οικονομικοί διευθυντές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, παρά το ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte European CFO Survey-Spring 2018, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.652 CFOs από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, 47% των CFOs στην Ελλάδα δηλώνει αισιόδοξο για τις προοπτικές της εταιρείας τους και της οικονομίας σε ευρύτερο πλαίσιο, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο των οικονομικών διευθυντών από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Σημειώνεται, πως το θετικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των οικονομικών διευθυντών στην Ελλάδα, έχει αντιστραφεί σε σχέση με πέρυσι, όπου το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν 27%.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζει η αγορά για το μέλλον, τα επίπεδα αβεβαιότητας παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, αναδεικνύοντας την έλλειψη σταθερού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, 83% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δήλωσε πως το μέλλον παραμένει αβέβαιο, ένα αίσθημα που συναντάται και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών (52%), με το ποσοστό να παρουσιάζεται ακόμα μεγαλύτερο για τους CFOs εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκτός Ευρωζώνης (57%).

Το αίσθημα αβεβαιότητας που παρατηρείται μεταξύ των οικονομικών διευθυντών ανά την Ευρώπη δείχνει να επηρεάζει ακόμη έναν δείκτη της έρευνας, ο οποίος εξετάζει τη διάθεση των εταιρειών να πάρουν επιχειρηματικά ρίσκα. Σύμφωνα με την έρευνα, η διάθεση των CFOs στην Ελλάδα εμφανίζεται εξαιρετικά χαμηλή, με το 74% των ερωτηθέντων να θεωρεί αρνητικό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Οι βασικότεροι λόγοι που αποθαρρύνουν τους οικονομικούς διευθυντές, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι προοπτικές της οικονομίας, καθώς και η μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές. Η έλλειψη διάθεσης από την πλευρά των οικονομικών διευθυντών να αναλάβουν επιχειρηματικά ρίσκα παρατηρείται και στις υπόλοιπες αγορές, με το 66% των συμμετεχόντων από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών να διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τα έσοδα των εταιρειών τους, το ποσοστό της αισιοδοξίας για αύξηση αγγίζει το 68%, ελαφρώς μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (63%), ενώ σχετικά με τα περιθώρια κέρδους η αισιοδοξία κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα (45%), αρκετά υψηλότερα, βέβαια, του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος φτάνει μόλις το 23%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις χώρες, εντός της Ευρωζώνης, με τις μεγαλύτερες προσδοκίες για αύξηση του περιθωρίου κέρδους είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Αναφορικά με τις στρατηγικές κατευθύνσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τους επόμενους δώδεκα μήνες, βασική προτεραιότητα είναι η οργανική ανάπτυξη, ενώ ακολουθούν κατά σειρά, η μείωση λειτουργικού κόστους και η αύξηση ρευστότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επεκτατικές στρατηγικές επικρατούν των αμυντικών στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων CFOs, ωστόσο στην Ελλάδα οι οικονομικοί διευθυντές περιλαμβάνουν στην πρώτη τριάδα δύο αμυντικές και μία επεκτατική στρατηγική προτεραιότητα.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι CFOs ρωτήθηκαν για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που αναμένεται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία, με τους ερωτηθέντες από την ελληνική αγορά να σημειώνουν την πιθανή αύξηση της πόλωσης, αλλά και του εμπορικού προστατευτισμού ως τις μεγαλύτερες απειλές για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 20:19

Πώς θα γίνει η μείωση προκαταβολής φόρου - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Η ενημέρωση του myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ 07 Αυγ 2020 | 16:16

ΔΕΗ: Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι ωφελούνται

Πως επωφελούνται οι καταναλωτές από τα νέα τιμολογιακά μέτρα

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 106Α ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 07 Αυγ 2020 | 15:26

Folli Follie: Δεκτό το αίτημα προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές

Την υπαγωγή της Folli Follie στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα ενέκρινε το αρμόδιο δικαστήριο.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:38

Πέτσας: Έρχεται μείωση φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 07 Αυγ 2020 | 09:11

Τουρισμός: Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καταγράφουν πτώση πάνω από 70% σε σχέση με το 2019.

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ 2,22 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 05 Αυγ 2020 | 16:13

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικά επιτόκια δανείσθηκε το Δημόσιο

Το ύψος των προσφορών στη σημερινή δημοπρασία υπερκάλυψε 2,22 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 1,390 δισ. ευρώ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EVOUCHER 05 Αυγ 2020 | 15:38

Τουρισμός Για Ολους: Από πότε μπορείτε να κάνετε check in για τις διακοπές σας

Προϋπόθεση για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αποτελεί η διαμονή διάρκειας 4 διανυκτερεύσεων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 05 Αυγ 2020 | 11:25

Θεοδωρικάκος: Δεν θα δοθεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 05 Αυγ 2020 | 11:19

Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 05 Αυγ 2020 | 08:27

"Καλπάζουν" οι αιτήσεις δανειοληπτών στο πρόγραμμα Γέφυρα: 8.000 με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Μέχρι χθες το βράδυ, δεύτερη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας, 7.931 δανειολήπτες είχαν υποβάλει οριστικές αιτήσεις για το πρόγραμμα Γέφυρα.