Δεν βλέπει σύντομα ένταξη στο QE ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει ένταξη στο QE, μετά τον Γ. Χουλιαράκη και τον Δ. Παπαδημητρίου που το χαρακτήρισε συμβολικής σημασίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δεν βλέπει σύντομα ένταξη στο QE ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Συμβουλές, πολιτική και αναλύσεις είχε η ομιλία Τσακαλώτου στη Βουλή σήμερα. Αναφέρθηκε στα αναμενόμενα, δηλαδή τις προοπτικές και το πολιτικό υπόβαθρο της απόφασης του Eurogroup, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει επενδύσει στην αποτυχία της κυβέρνησης και «αποκάλυψε» τις περιμένει για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης.

Το πολιτικό διακύβευμα της απόφασης της 15ης Ιουνίου είναι ότι πλέον ανοίγει αναπότρεπτα την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να κατανοήσουν το καινούργιο, να το αναλύσουν και να θέσουν τις βάσεις για την επικράτηση του και στις δυνάμεις εκείνες που αδυνατούν να καταλάβουν το νέο και βλέπουν σε αυτό μόνο την αναπαραγωγή του παλιού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι, από τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, η προοπτική είναι πως ανοίγει βραχυπρόθεσμα ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το Πρόγραμμα και τη μείωση της επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι τα πλεονάσματα 2% σε συνδυασμό με τη ρήτρα ανάπτυξης θα βοηθήσουν τον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ να μας βάλουν στο QE, όχι όμως σύντομα.

«Νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές, όχι ένα πρόγραμμα όποτε να ‘ναι και θα δούμε πως θα γίνει, όπως κάνατε εσείς και ένα μήνα μετά ήταν πιο μεγάλο το επιτόκιο και άρα ήταν πολύ πιο δύσκολο να βγεις και δεύτερη και τρίτη φορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στη ΝΔ, «αλλά θα είναι ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, που οι αγορές θα κατανοούν το σχέδιο σου, και αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο, για να βγούμε από το πρόγραμμα».

Με μια αμιγώς πολιτική ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να υπογραμμίσει πως βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και προέτρεψε την αντιπολίτευση να μην επενδύσει στην αποτυχία αυτού του σχεδιασμού της κυβέρνησης. «Μην επενδύσετε ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Το ξέρετε πως θα έρθει. Η συζήτηση πρέπει να είναι πώς αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη.

Πάλι θα χάσετε όπως χάσατε όταν λέγατε ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Όλα τα στοιχεία λένε πως θα έρθει αυτή η ανάπτυξη. Το λένε τα στοιχεία για τις εξαγωγές, το λένε τα στοιχεία για την αύξηση και της βιομηχανικής παραγωγής, τα στοιχεία της παραγωγής στη μεταποίηση και στις πωλήσεις. Μην επενδύετε λοιπόν σε αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε πως απαιτείται μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για το πώς αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη και πέρα από το πρόγραμμα.

«Να κάνουμε αυτή τη συζήτηση αλλά μην μας λέτε ότι εσείς θα πάτε μπροστά με τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να λέτε ποιες θα είναι αυτές.

Σε ποιες μεταρρυθμίσεις δίνετε την έμφαση. Ούτε να μας λέτε ότι θέλετε να πάμε μπροστά με καλύτερες πολιτικές, χωρίς να λέτε ποιες είναι αυτές οι πολιτικές. Και μην μας λέτε ότι θα διαπραγματευτείτε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «φαντάζομαι δεν θα διαπραγματευτείτε με αυτά που άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που είπατε ότι θέλετε να ξεμπερδέψετε μια και καλή με το Υπερταμείο. Αν νομίζετε ότι θα πάτε στο Eurogroup και ότι θα τους πείτε, να μια συμφωνία: εσείς να μας δώσετε 1% πλεόνασμα και εμείς να ξεμπερδέψουμε με το Υπερταμείο, νομίζω αν αυτή είναι στρατηγική σας, θα τα βρείτε πολύ σκούρα τα πράγματα».

«Δίνω μια συμβουλή για όλους τους πολιτικούς, είτε είναι υπουργοί, είτε είναι στην Τοπική τους Οργάνωση είτε στην κοινωνία. Συνήθως είναι ευάλωτοι σε ένα πράγμα. Όταν βλέπουν κάτι καινούργιο, νομίζουν ότι είναι απλώς η αναπαραγωγή του παλιού και δεν μπορούν να προβλέψουν και να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν το καινούργιο. Είναι δηλαδή μια φυσική προδιάθεση, το έχουν όλοι. Δεν το έχετε μόνο εσείς. Το κάνουμε και εμείς, και δυσκολευόμαστε να βρούμε ποιο είναι το καινούργιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι «έχει τεράστια σημασία να δούμε ποιο είναι το καινούργιο και να έχουμε τους μηχανισμούς να καταλάβουμε το καινούργιο».

«Για να το αναλύσεις όμως αυτό το καινούργιο και να πας μπροστά, δεν μπορεί να το κάνεις με αυτό που ακούω από τον κ. Λεβέντη ή την κ. Γεννηματά, με μια οικουμενική ή τεχνοκρατική κυβέρνηση. Γιατί για να καταλάβεις αυτό το καινούργιο, πρέπει να κατανοήσεις ότι εδώ γίνεται μια αντιπαράθεση αξιών, προταγμάτων, στρατηγικών, πολιτικών. Αυτό είναι που βλέπουμε μπροστά μας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην κάνετε το λάθος να τον υποτιμάτε. Ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει και ποτέ δεν θα γίνει κυβέρνηση, διότι δεν μπορούσε να αναλύσει ποιο είναι το καινούργιο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες δυνάμεις είναι το καινούργιο, και είναι το καινούργιο σε δύο τομείς. Ο ένας τομέας είναι στις επενδύσεις. Μην εμμένετε στην ρητορεία σας. Κοιτάξτε τι γίνεται και πως λειτουργούν τα ΕΣΠΑ, πως δημιουργούμε νέα εργαλεία χρηματοδότησης, πως ενσωματώνουμε σε αυτά την κοινωνική οικονομία, πως μαθαίνουμε από πράγματα που ενώ δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομία, πως μπορείς να δημιουργήσεις τους σπόρους για να γίνουν θαύματα στην πραγματική οικονομία», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε και στο θέμα του Υπερταμείου: «Ασκείτε κριτική για το υπερταμείο αλλά δεν κατανοείτε ότι αντιστρέψαμε έναν συμβιβασμό και τώρα έχουμε μια δυνατότητα σημαντική για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και για την ενσωμάτωση της περιφερειακής και κλαδικής πολιτικής. Δεν το καταλαβαίνετε γιατί δεν βλέπετε το καινούργιο».

Για την Παιδεία και τον Νίκο Φίλη

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας και ονομαστική αναφορά στους Νίκο Φίλη και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. «Είμαι πολύ περήφανος που ήμουν σε υπουργικό συμβούλιο που ήταν και ο Νίκος Φίλης και ο Κώστας Γαβρόγλου. Πάλι θα χάσετε νομίζοντας ότι αυτοί οι δύο υπουργοί ήθελαν να μας γυρίσουν πίσω. Αυτοί οι δύο υπουργοί, είναι εντός της συζήτησης για την παιδεία, όχι μόνο για την πανεπιστημιακή. Παντού γίνεται μια συζήτηση για την Παιδεία και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν με την κυρία Διαμαντοπούλου. Παντού ανησυχούν- πανεπιστημιακοί και κοινωνία- ότι παραέχει μπει ο ιδιωτικός τομέας μέσα στην έρευνα, παντού ασχολείται ο κόσμος με το γεγονός ότι φτωχοί φοιτητές δεν μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια. Η παιδεία δεν είναι μόνο για την ανάπτυξη όμως, δεν είναι μόνο για να πηγαίνουν καλύτερα οι επιχειρήσεις. Πρέπει λοιπόν να δούμε με ποιες κοινωνικές ομάδες μπορούμε να οργανώσουμε μια καλύτερη παιδεία, μια καλύτερη ανάπτυξη που να υπηρετεί τον κόσμο καλύτερα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για τη Χρυσή Αυγή

Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε και την αντιπαράθεση για τη Χρυσή Αυγή. «Οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Και όταν σκοτώνεις μετανάστες δεν σημαίνει ότι δεν είσαι με την τρομοκρατία. Γιατί αυτό κάνει η Χρυσή Αυγή. Σκοτώνει μετανάστες που είναι άνθρωποι, και δεν μπορεί να λες ότι σκοτώνουν μόνο τον Φύσσα, όσο τραγικό και ήταν αυτό. Είναι μια βάρβαρη οργάνωση και ο κ. Μητσοτάκης στο Politico τους αθώωσε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΒΟΥΛΗ 24 Σεπ 2020 | 08:04

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης λόγω "Ιανού", ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων και τη στήριξη των πληγέντων από τον Ιανό.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 16:24

Ο Πολάκης τα βάζει με τον Τσακαλώτο και στηρίζει την Τζάκρη- "Ελεος με την ευαισθησία σας"

Με αναρτήσεις του ο Παύλος Πολάκης ασκεί κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ στέκεται στο πλευρό της Θεοδώρας Τζάκρη

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Σεπ 2020 | 15:53

Τηλεργασία-Βρούτσης: Συνολική ρύθμιση με νομοσχέδιο τον Οκτώβριο

O υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνολική ρύθμιση του πλαισίου που διέπει την τηλεργασία

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ 22 Σεπ 2020 | 13:21

Αφαιρέθηκε η λέξη "Κώδικας" από το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Σε αλλαγή του ονόματος του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, προχώρησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Σεπ 2020 | 12:29

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Το μαξιλάρι είναι μέσον και όχι αυτοσκοπός

Η ΝΔ από πολέμιος του μαξιλαριού πλέον έχει ως αυτοσκοπό να μείνει ανέγγιχτο δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 14 Σεπ 2020 | 13:09

Ψηφίζονται στη Βουλή οι δύο ΠΝΠ για τον κορονοϊό - Ονομαστική ψηφοφορία στη διάταξη για τις υπερωρίες

Τα μέτρα για τις συνέπειες της πανδημίας, τα εργασιακά και η οικονομία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 14 Σεπ 2020 | 12:18
ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΙ "ΓΑΛΑΖΙΟΙ" ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 11 Σεπ 2020 | 08:55

Αναβρασμός στη ΝΔ για τη μη άρση ασυλίας Πολάκη - Δημόσια συγγνώμη Γεωργιάδη σε Κουρτάκη

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την απουσία των βουλευτών με αποτέλεσμα να μην αρθεί η ασυλία Πολάκη. Να αποδοθούν ευθύνες ζητά ο Κ. Μπογδάνος.