Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί, δύσκολα συμφωνία στις 7 Απριλίου

Χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις πολύ χαμηλές προσδοκίες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί, δύσκολα συμφωνία στις 7 Απριλίου

Χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις πολύ χαμηλές προσδοκίες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση και οι Θεσμοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο βασικό πλαίσιο που θα επέτρεπε την επιστροφή των τελευταίων στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως προκάλεσε η αποστροφή του προέδρου του Eurogroup ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι «θα τελειώσουμε στις 7 Απριλίου», ημερομηνία του επόμενου Eurogroup.

Το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις είχε καταστεί σαφές από νωρίς, στη συνάντηση Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών που προηγήθηκε του Eurogroup.

Ντάισελμπλόυμ: Κανείς δεν εγγυάται ότι θα τελειώσουμε στις 7 Απριλίου

«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αλλά κάποια ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών. Υπάρχει ισχυρή βούληση για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατό» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε με νόημα:

«Το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα τελειώσουμε. Πρόθεση όλων να γίνει ότι είναι δυνατό».

Μοσκοβισί: Αγορά εργασίας και συνταξιοδοτικό παραμένουν ανοικτά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

«Για την Ελλάδα είχαμε μια συζήτηση που μας επέτρεψε να αποσαφηνίσουμε τις επόμενες φάσεις των εργασιών μας. Η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό παραμένουν ανοιχτά ζητήματα. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη. Για αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες και ταχύτατες διαδικασίες. Προφανώς έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν για να φτάσουμε σε κοινό πεδίο. Ελπίζω να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Καμπανάκι κινδύνου από τον Ρέγκλινγκ

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε από τη μεριά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η αξιολόγηση πρέπει μα ολοκληρωθεί πριν τον Ιούλιο που έχει πληρωμές η Αθήνα» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Επιφυλακτικό το ΔΝΤ

Από την Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του σχετική με την συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς στην παρούσα φάση για να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή των δανειστών στην Αθήνα, αλλά τονίζεται ότι σημαντικά ζητήματα παραμένουν στο τραπέζι, ενώ επιβεβαιώνεται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε του Eurogroup αναφέρεται:

"Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

Θα έχουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα. Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη μέσα από το πρόγραμμα."

Τι έγινε στο μίνι-Eurogroup που προηγήθηκε

Νωρίτερα, στο μίνι-Eurogroup που προηγήθηκε μετείχαν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, ο επικεφαλής του σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης και η Υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.

Όπως ανέφερε πηγή του ευρωσυστήματος στο ΚΥΠΕ, οι θεσμοί και οι εταίροι ζήτησαν από την ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως περιγράφηκαν στην προηγούμενη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου. Πηγή μάλιστα του ευρωσυστήματος εκτίμησε ότι η δέσμευση θα έπρεπε να είναι πολύ ισχυρή αυτή τη φορά, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Ιουλ 2020 | 12:19

Ποιος τελικά επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής;

Εθνική επιτυχία ή αιματηρός συμβιβασμός; Τι άλλαξε μετά την υπογραφή;

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 21 Ιουλ 2020 | 12:09

Γεννηματά για Σύνοδο Κορυφής: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά, παρά τα παζάρια όσων επιμένουν στη λιτότητα

"Επιτέλους, η Ευρώπη, παρά τα παζάρια και τους συμβιβασμούς όσων επιμένουν στη λιτότητα, έκανε ένα βήμα μπροστά", σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιουλ 2020 | 11:57

Χαρίτσης για Σύνοδο Κορυφής: Οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής προκύπτει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων.

Η ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 21 Ιουλ 2020 | 11:54

Η εξομολόγηση Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Εχω να μείνω άγρυπνος δύο μέρες σερί από τα ...20

Η κούραση μετά από την σχεδόν πενθήμερη Σύνοδο Κορυφής έπληξε όλους τους εμπλεκομένους, ειδικά τους ηγέτες των κρατών.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 21 Ιουλ 2020 | 10:48

Γάλλος ΥΠΟΙΚ για Σύνοδο Κορυφής: "Η νέα Ευρώπη πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και πιο γαλλογερμανική"

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου.

ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ 21 Ιουλ 2020 | 07:35

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Πάνω από 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δεν θα τα σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Έχουμε σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και δεν θα σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 21 Ιουλ 2020 | 06:45

Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής μετά από μαραθώνιο πέντε ημερών: 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια Σύνοδο στην ιστορία της Ε.Ε. οι ηγέτες των 27 χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο μαμούθ συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 20 Ιουλ 2020 | 15:12

Σύνοδος Κορυφής: Άνοιξε παράθυρο αισιοδοξίας η Μέρκελ - Έχουμε πλαίσιο για συμφωνία

Η Σύνοδος κορυφής συνεχίζεται για 4η ημέρα και πλέον διαφαίνεται λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΠΙΕΣΕΙΣ 19 Ιουλ 2020 | 21:45

Σε θρίλερ εξελίσεται η Σύνοδος Κορυφής: Παράταση στις επαφές των ηγετών για 4η ημέρα- 56 ώρες διαπραγματεύσεις

Oι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν για τέταρτη ημέρα.

ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ 19 Ιουλ 2020 | 14:41

Βγήκαν τα "μαχαίρια" στη Σύνοδο Κορυφής: Ο Όρμπαν κατηγορεί τον Ρούτε ότι θέλει να "τιμωρήσει οικονομικά" την Ουγγαρία

"Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία", τονίζει.

ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ 18 Ιουλ 2020 | 14:14

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής: Αυτή είναι η νέα πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης - "Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν", σχολιάζουν ελληνικές πηγές

Προσπάθειες να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΗΓΗ 18 Ιουλ 2020 | 10:48

Σύνοδος Κορυφής: Αδιέξοδο και σκληρές κόντρες για το σχέδιο ανάκαμψης - Νέες προτάσεις για να πειστούν οι "οικονόμες" χώρες

"Όλοι πρέπει να κάνουν μικρούς συμβιβασμούς, ωστόσο κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν", τονίζουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ 17 Ιουλ 2020 | 21:03

Σύνοδος Κορυφής: Εμμένει στις θέσεις της η Ελλάδα - Σκληρές κόντρες και "απειλές" για βέτο

"Ολονυχτία" στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Ο Κουρτς απέρριψε την πρόταση που συζητείται για το Ταμείο Ανάκαμψης