Δεν κατέληξαν Βρούτσης-τρόικα

Σε νέα συνάντηση παραπέμπεται τόσο το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων όσο και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

den-kateliksan-broutsis-troika
|
SHARE THIS
0
SHARES

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα για τα δύο φλέγοντα ζητήματα, αυτό της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και αυτό των ομαδικών απολύσεων.

Η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης παραπέμφθηκε να βρεθεί σε νέα συνάντηση, για την οποία ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το πότε θα γίνει.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να αποτελεί το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή το πώς ακριβώς θα γίνει η μείωση χωρίς να επηρεαστούν τα οικονομικά των ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ.

Διχάζουν και οι ομαδικές απολύσεις και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η εξεύρεση οριστικής λύσης φαίνεται να περνάει από την κατάργηση παροχών (οικογενειακό επίδομα, επίδομα μητρότητας), αλλά ακόμη και αυτό, δεν εξασφαλίζει το σύνολο των κονδυλίων που θα χαθούν και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κατεβάσει τον πήχυ, εκτιμώντας ότι από τη μείωση των εισφορών θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας (περίπου 30.000 στον αριθμό). Και πάλι όμως προκύπτει άνοιγμα, το οποίο η ελληνική πλευρά θέλει να καλύψει με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, περίπου δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται αυτή τη στιγμή μόνο η κατάργηση του δικαιώματος άσκησης βέτο από τον υπουργό, χωρίς να αποκλείονται άλλες αλλαγές, καθώς η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοικτή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook