Deutsche Bank: Εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας το 2022 - "Υπερόπλο" το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Deutsche Bank αναμένει ότι το 2022 θα είναι ένα άκρως εντυπωσιακό έτος για την αναπτυξιακή εικόνα της Ελλάδας - Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΟΧΙ Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία

Χαμηλές πτήσεις στην οικονομία το 2021 αναμένει η Deutsche Bank για την Ελλάδα, καθώς όπως εκτιμά θα σημειώσει τη δεύτερη πιο αργή ανάπτυξη διεθνώς, την οποία τοποθετεί στο 2% μετά το 1,5% της Ολλανδίας.

Αντίθετα το 2022 αναμένει πως θα είναι ένα άκρως εντυπωσιακό έτος για την αναπτυξιακή εικόνα της χώρας, καταγράφοντας ρυθμούς της τάξης του 6,1%, που θα είναι – αυτή τη φορά – οι δεύτεροι υψηλότεροι διεθνώς μετά το 7,4% που αναμένεται ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ της Ισπανίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι το υπερόπλο για τις οικονομίες της ευρωζώνης

Συγκριτικά, σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη αναμένει ότι η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 4,6% και το 2022 θα ενισχυθεί ελαφρώς στο 4,8%, ενώ οι ΗΠΑ θα καταγράψουν τους ισχυρότερους ρυθμούς διεθνώς φέτος - μετά το +7% της περιοχής των αναδυόμενων αγορών συνολικά, και στο 6,8%, πριν επιβραδυνθούν το 2022 στο 4,7%. Το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα είναι το υπερόπλο για τις οικονομίες της ευρωζώνης και η μεγάλη ευκαιρία που θα στρώσει το έδαφος για ένα ισχυρό οικονομικά 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η γερμανική τράπεζα εκτιμά πως το ισοζύγιο της Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικό κατά τα επόμενα δύο χρόνια, και από έλλειμα 9,6% του ΑΕΠ το 2020, φέτος θα κλείσει με έλλειμα 6,3% του ΑΕΠ και το 2022 με έλλειμμα 5% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Deutsche Bank εκτιμά πως τα δημοσιονομικά ισοζύγια όλων των χωρών θα είναι ελλειμματικά στη διετία, με εξαίρεση τη Νορβηγία.

υπ. Οικονομικών

Όλες οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ε.Ε ωστόσο βασίζονται στο ότι θα ενεργοποιηθεί στο δεύτερο μισό του έτους το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική τράπεζα εξετάζει παράλληλα εάν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ, θα μπορέσει ουσιαστικά να κλείσει το χάσμα επενδύσεων στην περιοχή, αν θα μπορέσει όντως να πυροδοτήσει αρκετές επενδύσεις – ιδιωτικές και δημόσιες.

Επενδυτικό κενό ύψους 1,7 τρισ. ευρώ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, όταν ξέσπασε η πανδημία η ευρωζώνη είχε επενδυτικό κενό ύψους 1,7 τρισ. ευρώ. Η ευρωζώνη, όπως τονίζει, έχει υπο-επενδύσει τα τελευταία 15 χρόνια σε κλίμακα περίπου 15% του ΑΕΠ, ενώ το κενό παραγωγής στην περιοχή το 2019 ήταν περίπου 5%, κάτι που εξηγεί γιατί ο πληθωρισμός παραμένει τόσο χαμηλός και πολύ μακριά του στόχου του "κοντά στο 2%" της ΕΚΤ. Το μέγεθος του σοκ της πανδημίας, σε συνδυασμό με το μεγάλο επενδυτικό κενό πριν από την Covid, δείχνει πως η αναγκαία και καταλληλότερη πολιτική για την ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι οι μεγάλης κλίμακας στοχευμένες δημόσιες επενδυτικές δαπάνες.

Ίσως η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει η Deutsche Bank, καθώς θεωρεί πιθανό ότι αυτό δεν θα μπορέσει να κλείσει τελικά το επενδυτικό κενό της ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, το κρίσιμο πρώτο βήμα είναι να εφαρμόσει αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί. Μια καθυστέρηση στο Ταμείο θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό "χτύπημα" στην ανάκαμψη, όπως προειδοποιεί.

Το Ταμείο "οραματίζεται" ουσιαστικά ότι θα δαπανηθούν 750 δισ. ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, περίπου το 1% του ΑΕΠ ετησίως. Είναι ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης που χρηματοδοτείται με χρέος. Σχετική έρευνα του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι τα προγράμματα τόνωσης των δημόσιων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται με χρέος τείνουν να έχουν ισχυρότερες επιπτώσεις στο ΑΕΠ. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνουν την παραγωγή κατά 1,5 φορά βραχυπρόθεσμα και έως και 3 φορές τις δαπάνες μετά από 5 χρόνια. Διαπιστώνει επίσης μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους μετά από 5 χρόνια κατά 1,5%.

Με βάση την έρευνα του ΔΝΤ, μια αισιόδοξη αξιολόγηση του Ταμείο Ανάκαμψης θα έδειχνε ότι ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ισοδύναμο με το 1% του ΑΕΠ ετησίως θα μπορούσε να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις με τον ίδιο ρυθμό και να ωθήσει το ΑΕΠ κατά 2% έως 3% μεσοπρόθεσμα. Μια τέτοια ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις θα ήταν πιθανότατα αρκετή για να καλύψει σχεδόν το επενδυτικό κενό που συσσωρεύτηκε την τελευταία δεκαετία.

Διαβάστε περισσότερα στο capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΦΑΣΗ 11 Μαϊ 2021 | 18:36

Πράσινο πιστοποιητικό: Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές σε 19 χώρες της Ευρώπης - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Στόχος το πράσινο πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή για τη διευκόλυνση των ταξιδιών τον Ιούνιο.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 15:00

Αφιέρωμα "ύμνος" του γαλλικού Le Point για την "άγνωστη" Ελλάδα: Οι 10 ανεξερεύνητες περιοχές για διακοπές [εικόνες]

Τις 10 "άγνωστες" ελληνικές περιοχές για διακοπές αναδεικνύει το γαλλικό περιοδικό "Le Point" - Δείτε ποιες είναι

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 10 Μαϊ 2021 | 22:02

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει 4 δισ. ευρώ από την πρώτη χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες, αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα

ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΗ 10 Μαϊ 2021 | 20:36

Γιάννης Λαγός: Δεν ασκεί έφεση κατά της έκδοσής του στην Ελλάδα - Λήγει η προθεσμία

Μετά τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, ο Χρήστος Παππάς είναι ο μόνος που ακόμα αναζητείται από τις αρχές.

ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 09 Μαϊ 2021 | 15:25

RAI: Η Ελλάδα θέλει να ξαναρχίσει να τρέχει - Στα εμβολιαστικά κέντρα δεν χάνουν λεπτό

Στην χώρα μας και στις προετοιμασίες για την έναρξη της τουριστικής περιόδου αφιέρωσε αναλυτικό ρεπορτάζ η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΕΜΕΙΣ;" 09 Μαϊ 2021 | 12:35

Αλέξης Τσίπρας: "Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο"

"Το πρόβλημα με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι ανήκει στη Δεξιά. Είναι ότι υπερασπίζεται με σθένος τις αρχές ενός κόσμου που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο} τονίζει ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στην Καθημερινή".

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 09 Μαϊ 2021 | 11:09

Επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Μαΐου: Το "στοίχημα" των 15 εκατ. αφίξεων και ο ανταγωνισμός με τους... "γείτονες"

Στο 20% του 2019 οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία - Στόχος να πετύχει η Ελλάδα το 50% των αφίξεων του 2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Μαϊ 2021 | 20:36

Βρετανία: Ξεκινoύν τα διεθνή ταξίδια - Στην "πράσινη" λίστα Πορτογαλία, Ισραήλ - Εκτός η Ελλάδα

Ποιοι άλλοι δημοφιλείς προορισμοί έμειναν εκτός της πράσινης λίστας για τους τουρίστες από τη Βρετανία οι οποίοι θα μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ 07 Μαϊ 2021 | 16:34

Ερντογάν: Μας λυπεί να βλέπουμε τους Αιγύπτιους συμμάχους μας...με τους Έλληνες

Δυσαρέσκεια από τον Ερντογάν για τις σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 40 ΧΡΟΝΩΝ 06 Μαϊ 2021 | 19:23

Μαργαρίτης Σχοινάς: "Οι κρίσιμες στιγμές της πανδημίας επιβεβαιώνουν την ορθότητα της ευρωπαϊκής επιλογής της Ελλάδας"

"Οι κρίσιμες στιγμές της πανδημίας επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά την ορθότητα της ευρωπαϊκής επιλογής της Ελλάδας", τονίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 06 Μαϊ 2021 | 13:03

Το χαβά του ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Η ΕΕ όμηρος των ελληνικών απαιτήσεων

Σε συνέντευξη του στη FAZ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρεται στις διενέξεις με την Ελλάδα, την προσφυγική συμφωνία, τις σχέσεις με την ΕΕ και το "Sofagate".

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ 05 Μαϊ 2021 | 20:42

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ερντογάν: "Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες" - Τι είπε στη Μέρκελ

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί παράνομα τους μετανάστες στα τουρκικά ύδατα.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 05 Μαϊ 2021 | 20:18

Μέχρι 20 Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι μεταξύ 30-44 ετών - Η επιχείρηση "Ελευθερία" σε αριθμούς

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον κορονοϊό μέχρι σήμερα - Αναλυτικά στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα - Τι ισχύει για τους ηλικιωμένους - Πόσα εμβόλια περιμένουμε τον Μάιο