Deutsche Welle: Χρήματα για πλούσιες χώρες από την ΕΕ;

Τρίβει κανείς τα μάτια του βλέποντας καταρχήν τους αριθμούς

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Deutsche Welle: Χρήματα για πλούσιες χώρες από την ΕΕ;

Το Λουξεμβούργο είναι η πιο πλούσια χώρα της ΕΕ. Παρόλα αυτά το 2016 έλαβε περισσότερα χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό από όσα η ίδια συνεισέφερε. Πως ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;

Τρίβει κανείς τα μάτια του βλέποντας καταρχήν τους αριθμούς, αλλά είναι απόλυτα ελεγμένοι και από την ίδια της Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2016 το Λουξεμβούργο πήρε από την ΕΕ περισσότερα χρήματα από όσα το ίδιο συνεισέφερε. Αυτό βέβαια δεν είναι ντροπή, γιατί οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Με αυτά τα χρήματα κάνουν επενδύσεις σε υποδομές ή στην εκπαίδευση. Για να γίνει βέβαια αυτό πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, πληρώνουν περισσότερες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, από όσα χρήματα παίρνουν.

«Να μην γίνονται συγκρίσεις»

Όμως ιδιαίτερα το Λουξεμβούργο είναι με διαφορά η πιο πλούσια χώρα της ΕΕ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι διπλάσιο από το γερμανικό και τριπλάσιο από το κοινοτικό μέσο όρο. Το εύλογο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Η Κομισιόν απαντά με τρόπο παρελκυστικό και παραπέμπει στο μικρό γεωγραφικό μέγεθος της χώρας των 600.000 κατοίκων. Το αντεπιχείρημα είναι ότι τα έσοδα και τα έξοδα μιας χώρας υπολογίζονται πάντοτε αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της. Άρα, γιατί είναι διαφορετικά στην περίπτωση του Λουξεμβούργου το 2014 από ότι το 2016, είναι το επόμενο εύλογο ερώτημα. Επ΄ αυτού το υπουργείο Οικονομικών της χώρας συστήνει να μην γίνονται συγκρίσεις γιατί ο κοινοτικός προϋπολογισμός καταρτίζεται επί τη βάση μιας 7ετίας, και οι συγκρίσεις ανά χρόνο δεν έχουν νόημα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Οι εκταμιεύσεις δεν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Το Λουξεμβούργο έλαβε το 2016 πόρους από το Ταμείο Σύγκλισης, τους οποίους θα δαπανήσει τα επόμενα χρόνια, έτσι παρατηρούνται διακυμάνσεις», διευκρινίζει ο λουξεμβουργιανός εκπρόσωπος. Σημειωτέον, το εν λόγω ταμείο χρηματοδοτεί πρότζεκτ για την εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να πει για ποια πρότζεκτ πρόκειται.

Εισφορές για κοινοτικούς θεσμούς

Εάν θελήσει ωστόσο κάποιος να καταλάβει, γιατί το Λουξεμβούργο λαμβάνει περισσότερα από όσα εισφέρει, θα πρέπει να ρίξει μια προσεκτική ματιά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η προσοχή θα πέσει αναμφισβήτητα στη στήλη «Ανταγωνιστικότητα για την Ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας», λέει ο Zολτ Ντάρβας, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Bruegel. «Σε σχέση με την οικονομική του δραστηριότητα το Λουξεμβούργο έλαβε περισσότερα χρήματα από άλλες κοινοτικές χώρες» επιβεβαιώνει. Ένα τμήμα των χρημάτων, γύρω στα 53 εκ. ευρώ, προέρχονται από το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020, που περιλαμβάνει και το δορυφορικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo. «Υπάρχει ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από το Λουξεμβούργο, όπως το Galileo. Τα χρήματα που εισρέουν σε αυτό υπολογίζονται ως πληρωμές προς τη χώρα, ακόμη κι αν μοιράζονται σε ερευνητικά ινστιτούτα άλλων κοινοτικών χωρών».

Στο Λουξεμβούργο, έδρα έχουν κι άλλες κοινοτικές υπηρεσίες και όπως υποστηρίζει ο Τσολτ Ντάρβας. «Από τότε που στη χώρα βρίσκονται η Eurostat και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι πιθανό να μπαίνουν χρήματα για προγράμματα δράσης που σχετίζονται με στατιστικά στοιχεία και δημοσιονομικούς ελέγχους».

Και επειδή στο Λουξεμβούργο έχουν έδρα ακόμη περισσότεροι κοινοτικοί θεσμοί, η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη και πιο αδιαφανής. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος κοινοτικού χρηματοδοτικού πλαισίου το 2020 η χώρα θα εισφέρει περισσότερα από όσα θα λάβει. Μένει να δούμε τι θα γίνει στον επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο, που θα είναι μεγαλύτερο, αλλά με μια χώρα λιγότερη, τη Βρετανία.

ΠΗΓΗ DW

φωτό Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 106Α ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 07 Αυγ 2020 | 15:26

Folli Follie: Δεκτό το αίτημα προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές

Την υπαγωγή της Folli Follie στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα ενέκρινε το αρμόδιο δικαστήριο.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:38

Πέτσας: Έρχεται μείωση φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 07 Αυγ 2020 | 09:11

Τουρισμός: Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καταγράφουν πτώση πάνω από 70% σε σχέση με το 2019.

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ 2,22 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 05 Αυγ 2020 | 16:13

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικά επιτόκια δανείσθηκε το Δημόσιο

Το ύψος των προσφορών στη σημερινή δημοπρασία υπερκάλυψε 2,22 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 1,390 δισ. ευρώ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EVOUCHER 05 Αυγ 2020 | 15:38

Τουρισμός Για Ολους: Από πότε μπορείτε να κάνετε check in για τις διακοπές σας

Προϋπόθεση για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αποτελεί η διαμονή διάρκειας 4 διανυκτερεύσεων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 05 Αυγ 2020 | 11:25

Θεοδωρικάκος: Δεν θα δοθεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 05 Αυγ 2020 | 11:19

Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 05 Αυγ 2020 | 08:27

"Καλπάζουν" οι αιτήσεις δανειοληπτών στο πρόγραμμα Γέφυρα: 8.000 με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Μέχρι χθες το βράδυ, δεύτερη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας, 7.931 δανειολήπτες είχαν υποβάλει οριστικές αιτήσεις για το πρόγραμμα Γέφυρα.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 04 Αυγ 2020 | 19:49

ΑΑΔΕ: Σε χρόνο ρεκόρ οι επιστροφές φόρου - Έχουν καταβληθεί 40% περισσότερες από πέρυσι

Σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο ρυθμός, με τον οποίο καταβάλλονται φέτος οι επιστροφές φόρου