Deutsche Welle: Χρήματα για πλούσιες χώρες από την ΕΕ;

Τρίβει κανείς τα μάτια του βλέποντας καταρχήν τους αριθμούς

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Deutsche Welle: Χρήματα για πλούσιες χώρες από την ΕΕ;

Το Λουξεμβούργο είναι η πιο πλούσια χώρα της ΕΕ. Παρόλα αυτά το 2016 έλαβε περισσότερα χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό από όσα η ίδια συνεισέφερε. Πως ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;

Τρίβει κανείς τα μάτια του βλέποντας καταρχήν τους αριθμούς, αλλά είναι απόλυτα ελεγμένοι και από την ίδια της Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2016 το Λουξεμβούργο πήρε από την ΕΕ περισσότερα χρήματα από όσα το ίδιο συνεισέφερε. Αυτό βέβαια δεν είναι ντροπή, γιατί οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Με αυτά τα χρήματα κάνουν επενδύσεις σε υποδομές ή στην εκπαίδευση. Για να γίνει βέβαια αυτό πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, πληρώνουν περισσότερες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, από όσα χρήματα παίρνουν.

«Να μην γίνονται συγκρίσεις»

Όμως ιδιαίτερα το Λουξεμβούργο είναι με διαφορά η πιο πλούσια χώρα της ΕΕ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι διπλάσιο από το γερμανικό και τριπλάσιο από το κοινοτικό μέσο όρο. Το εύλογο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Η Κομισιόν απαντά με τρόπο παρελκυστικό και παραπέμπει στο μικρό γεωγραφικό μέγεθος της χώρας των 600.000 κατοίκων. Το αντεπιχείρημα είναι ότι τα έσοδα και τα έξοδα μιας χώρας υπολογίζονται πάντοτε αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της. Άρα, γιατί είναι διαφορετικά στην περίπτωση του Λουξεμβούργου το 2014 από ότι το 2016, είναι το επόμενο εύλογο ερώτημα. Επ΄ αυτού το υπουργείο Οικονομικών της χώρας συστήνει να μην γίνονται συγκρίσεις γιατί ο κοινοτικός προϋπολογισμός καταρτίζεται επί τη βάση μιας 7ετίας, και οι συγκρίσεις ανά χρόνο δεν έχουν νόημα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Οι εκταμιεύσεις δεν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Το Λουξεμβούργο έλαβε το 2016 πόρους από το Ταμείο Σύγκλισης, τους οποίους θα δαπανήσει τα επόμενα χρόνια, έτσι παρατηρούνται διακυμάνσεις», διευκρινίζει ο λουξεμβουργιανός εκπρόσωπος. Σημειωτέον, το εν λόγω ταμείο χρηματοδοτεί πρότζεκτ για την εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να πει για ποια πρότζεκτ πρόκειται.

Εισφορές για κοινοτικούς θεσμούς

Εάν θελήσει ωστόσο κάποιος να καταλάβει, γιατί το Λουξεμβούργο λαμβάνει περισσότερα από όσα εισφέρει, θα πρέπει να ρίξει μια προσεκτική ματιά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η προσοχή θα πέσει αναμφισβήτητα στη στήλη «Ανταγωνιστικότητα για την Ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας», λέει ο Zολτ Ντάρβας, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Bruegel. «Σε σχέση με την οικονομική του δραστηριότητα το Λουξεμβούργο έλαβε περισσότερα χρήματα από άλλες κοινοτικές χώρες» επιβεβαιώνει. Ένα τμήμα των χρημάτων, γύρω στα 53 εκ. ευρώ, προέρχονται από το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020, που περιλαμβάνει και το δορυφορικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo. «Υπάρχει ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από το Λουξεμβούργο, όπως το Galileo. Τα χρήματα που εισρέουν σε αυτό υπολογίζονται ως πληρωμές προς τη χώρα, ακόμη κι αν μοιράζονται σε ερευνητικά ινστιτούτα άλλων κοινοτικών χωρών».

Στο Λουξεμβούργο, έδρα έχουν κι άλλες κοινοτικές υπηρεσίες και όπως υποστηρίζει ο Τσολτ Ντάρβας. «Από τότε που στη χώρα βρίσκονται η Eurostat και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι πιθανό να μπαίνουν χρήματα για προγράμματα δράσης που σχετίζονται με στατιστικά στοιχεία και δημοσιονομικούς ελέγχους».

Και επειδή στο Λουξεμβούργο έχουν έδρα ακόμη περισσότεροι κοινοτικοί θεσμοί, η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη και πιο αδιαφανής. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος κοινοτικού χρηματοδοτικού πλαισίου το 2020 η χώρα θα εισφέρει περισσότερα από όσα θα λάβει. Μένει να δούμε τι θα γίνει στον επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο, που θα είναι μεγαλύτερο, αλλά με μια χώρα λιγότερη, τη Βρετανία.

ΠΗΓΗ DW

φωτό Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2021 | 16:36

"Ζεστό χρήμα" πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα για συντάξεις και επιδόματα - Τετάρτη τα αναδρομικά

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2021 | 11:59

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις - Δηλώσεις Σκρέκα

Οι αυξήσεις θα είναι ανάλογα με την κατανάλωση. Μέχρι τις 600 κιλοβατώρες όλοι οι πελάτες θα έχουν επιδότηση από την κυβέρνηση, είπε ο Κ. Σκρέκας.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ 26 Σεπ 2021 | 11:28

Κικίλιας: Θα φθάσουν τα 10 δισ.ευρώ τα τουριστικά έσοδα - Άνω του 50% σε σύγκριση με το 2019

Οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση κατά 240,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Θα ξεπεραστεί ο στόχος του 50% στα τουριστικά έσοδα, λέει ο Β. Κικίλιας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΡΙΣΗΣ 26 Σεπ 2021 | 10:23

Άνοδος στην αγορά ακινήτων: Πώς επηρεάζει η κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ

Καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ' επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, μετά την εξαγγελία για κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2021 | 10:09

Έκτακτες ενισχύσεις έως και 900 ευρώ σε 700.000 νοικοκυριά – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί στη ΔΕΘ θα ενεργοποιηθούν άμεσα ώστε να "πέσει χρήμα" στην αγορά ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των ανατιμήσεων.

ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 25 Σεπ 2021 | 10:45

Γονικές παροχές: Τι κερδίζουμε από την κατάργηση του φόρου - Αναλυτικά παραδείγματα

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το κέρδος που προκύπτει από το νέο μέτρο για τις γονικές παροχές.

ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 24 Σεπ 2021 | 23:54

Folli Follie: Νέα πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Από το συνολικό πρόστιμο στη Folli Follie το 1,2 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 24 Σεπ 2021 | 19:25

ΥΠΕΝ:Tο Δημόσιο θα παραμείνει ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων της ΔΕΗ

Το ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων της ΔΕΗ

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 24 Σεπ 2021 | 16:05

E-food: Μεγάλη η συμμετοχή των διανομέων στην 24ωρη απεργία- Μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Με μεγάλη συμμετοχή διανομέων από το χώρο της εστίασης και των ταχυμεταφορών, διεξήχθη η μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 24 Σεπ 2021 | 12:10

Απογραφή 2021: Λήγει η προθεσμία για τις προσλήψεις 60.000 ατόμων με μισθό 1.200 ευρώ

Η ΕΛΣΤΑΤ διενεργεί απογραφές κάθε δέκα χρόνια και φέτος η διαδικασία της απογραφής πληθυσμού θα ξεκινήσει μετά τις 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 24 Σεπ 2021 | 11:36

Bουτιά 13% στη μετοχή της ΔΕΗ - Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αύξηση κεφαλαίου

Με απώλειες που φτάνουν το 13% κινείται σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου.

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ 24 Σεπ 2021 | 08:45

Ιστορικής σημασίας η ΑΜΚ της ΔΕΗ - Στο 34% θα περιοριστεί το Δημόσιο

Η ΑΜΚ υλοποιείται προκειμένου το κολοσσιαίο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ να χρηματοδοτηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους.