«Διαβολοβδομάδα» με πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Την ίδια ημέρα θα εκπνεύσει η προθεσμία και για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Διαβολοβδομάδα» με πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ακούστηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα στη Θεσσαλονίκη, μπορούν να περιμένουν. Από σήμερα, ξεκινάει η «διαβολο-εβδομάδα» για περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι για πρώτη φορά φέτος καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι και με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και με τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο θα συμπέσουν χρονικά η υποχρέωση πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος ενώ την ίδια ημέρα θα εκπνεύσει η προθεσμία και για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Χωρίς λοιπόν να συμπεριληφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του μήνα (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι κατανάλωσης κλπ) θα πρέπει να εισπραχθούν:

1. Ένα δις. ευρώ από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

2. 600 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και

3. Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Τα στοιχεία για τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα περίπου στις 10 Οκτωβρίου. Οι θεσμοί είναι πλέον δεδομένο ότι θα περιμένουν και αυτά τα δεδομένα πριν ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όσο για την ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα στείλει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 (σ.σ η προθεσμία εκπνέει την 1η Οκτωβρίου) ενσωματώνοντας και την πρόβλεψη για την περικοπή των συντάξεων.

Όσον αφορά στην ημερομηνία λήψης οριστικών αποφάσεων, είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο αυτές να ληφθούν την τελευταία στιγμή (σ.σ ακόμη και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου) δηλαδή λίγα μόλις 24ωρα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και λίγα 24ωρα πριν εκδοθούν τα ειδοποιητήρια για τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 8μηνο έχουν δημιουργήσει αρκετές… απορίες στους δανειστές και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο 8μηνο, από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα προκύπτει ότι:

1. Έχουν συγκρατηθεί και πάλι οι επιστροφές φόρου προκειμένου να τονωθεί το υπερπλεόνασμα μέσω των εσόδων. Στο 8μηνο, οι επιστροφές ήταν κατά 402 εκατ. ευρώ λιγότερες σε σχέση με τον στόχο.

2. Οι δαπάνες εμφανίζονται συγκρατημένες σχεδόν αποκλειστικά λόγω του παγώματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 923 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για την περίοδο.

Επειδή, αυτές οι πρακτικές έχουν… κοντά ποδάρια και επηρεάζουν άλλα οικονομικά μεγέθη (όπως τη ρευστότητα της οικονομίας και τελικά την ανάπτυξη) οι δανειστές περιμένουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατό να αποδώσουν οι εξαιρετικά φιλόδοξοι εισπρακτικοί στόχοι των τελευταίων μηνών του χρόνου.

Στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού θα πρέπει να φτάσουν στα 19 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχούν περισσότερα από 4,7 δις. ευρώ ανά μήνα. Όσον αφορά στον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι ο μοναδικός δύσκολος μήνας. Διπλές υποχρεώσεις έχει και ο Νοέμβριος (ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος) όπως επίσης και ο Δεκέμβριος (ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Ιαν 2022 | 09:11

Σταϊκούρας: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50 έως 60 εκατ. ευρώ - Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από Ιούλιο

Ο Χ. Σταϊκούρας είπε ότι για τη στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ.

ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 12 Ιαν 2022 | 12:00

Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή των σεισμόπληκτων ακινήτων της Κρήτης από τον ΕΝΦΙΑ

Η ΑΑΔΕ υποδεικνύει την οδό που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν περάσει στο σύστημα η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ 08 Ιαν 2022 | 12:27

Αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ - Στη Βουλή τον Φεβρουάριο - Πληρωμή σε 10 ή 12 δόσεις

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει φέτος σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις, πότε αναμένεται να ανέβουν τα νέα εκκαθαριστικά

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ 31 Δεκ 2021 | 08:44

Οι φορολογικές υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής: Τι πρέπει να πληρωθεί ή να δηλωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021

Τι πληρώνεται ή δηλώνεται σήμερα 31 Δεκεμβρίου στις φορολογικές μας υποχρεώσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 27 Δεκ 2021 | 12:36

Μπαράζ πληρωμών: Εφορία, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, γονικές παροχές, αναδρομικά - Σε ποια δίνεται παράταση

Ποια επιδόματα πληρώνονται άμεσα. Όλα συγκλίνουν στο ότι έρχεται παράταση ενός μήνα για τέλη κυκλοφορίας και δηλώσεις αναδρομικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Δεκ 2021 | 06:35

Οι 6+1 αλλαγές στους φόρους που έρχονται το 2022: Τι θα γίνει με την πληρωμή νέου ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο

Από την 1η Ιανουαρίου οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν θα καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης, ενώ χιλιάδες ενδιαφερόμενοι θα διαπιστώσουν ότι η αγορά ακινήτου κοστίζει ακριβότερα.

ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΜΟΛΙΣ 5 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ 25 Δεκ 2021 | 08:12

Τέλη κυκλοφορίας: Τα σενάρια παράτασης και οι τελευταίες υποχρεώσεις της χρονιάς

Τα αιτήματα για παρατάσεις, καθώς έχουν απομείνει μόλις 5 εργάσιμες για το κλείσιμο του έτους, αρχίζουν και πυκνώνουν

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων πριν από το τέλος του μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.