Διαπραγμάτευση διαρκείας με προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες για το σημερινό Eurogroup είναι ότι η αξιολόγηση θα είναι μακρά και δύσκολη. Προαπαιτούμενο η παρουσία του ΔΝΤ.

Διαπραγμάτευση διαρκείας με προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Για το σημερινό Eurogroup, το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες είναι ότι η αξιολόγηση θα είναι μακρά και δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, ενώ μπήκε ξεκάθαρα και ο αστερίσκος της πιθανότητας για νέα μέτρα. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το νούμερο ένα θέμα στο μυαλό των θεσμών δεν είναι τόσο το ασφαλιστικό, όσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τοποθετώντας και αυτό ως «προαπαιτούμενο» για να κλείσει η αξιολόγηση.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανεφέρε χθες, ένα 24ωρο πριν την σημερινή συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ότι αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα μπροστά» η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις. Εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση» και ότι «οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο Eurogroup στις αρχές του Φεβρουαρίου», ενώ τόνισε ότι «ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα».

Για τη ρύθμιση δε του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος εκανε σαφές ότι για να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα όχι μόνο να έχουν επιλυθεί ζητήματα όπως το ασφαλιστικό αλλά και να κλειδώσει η αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Αξιολόγηση χωρίς ΔΝΤ δεν κλείνει

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα βρεθεί στην κορυφή της σημερινής συζήτησης των υπουργών των Οικονομικών, οι οποίοι θα τονίσουν την αναγκαιότητα της παρουσίας του στην Ελλάδα, με αξιωματούχο της ευρωζώνης να αναφέρει ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση αν δεν έχει κλείσει και αυτό το θέμα μια και καλή. Οπως σημείωσε, μόνον όταν όλοι μα όλοι οι θεσμοί συμφωνήσουν γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα τότε θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σαφές είναι και το σημερινό μύνημα του Πιέρ Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝT. Οπως επισημαίνει, η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία».

Με αυτά τα δεδομένα αρχίζει πλέον και ξεκαθαρίζει το ότι η λύση για το χρέος θα καθυστερήσει .Γι' αυτό και αν και δανειστές και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η αξιολόγηση «θα ξεκινήσει» τον Φεβρουάριο, δεν λένε πλέον κουβέντα για το πότε θα ολοκληρωθεί, και κύκλοι της ΕΕ μιλούν ακόμη και για μακρά αξιολόγηση της Ελλάδας ακόμη και ως τον Απρίλιο-Μάιο, ώστε να καθυστερήσει η λύση για το χρέος που θα δώσει ανάσα και… χαλάρωση στην ελληνική πλευρά. Στόχος πλέον είναι να κρατήσουν για ένα διάστημα την Ελλάδα στο μικροσκόπιο, να την υποχρεώσουν να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει - και που δεν τελειώνουν φυσικά στο ασφαλιστικό - και αν αποδειχθεί συνεπής τότε μόνο να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος. Ολα αυτά με δεδομένο ότι το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα, κάτι που υποδηλώνει ότι ο μοχλός πίεσης αυτή τη φορά δεν θα είναι τα χρήματα από κάποια δόση. Αλλά η συζήτηση και η λύση για το χρέος.

Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το προσχέδιο του ασφαλιστικού το οποίο και χαρακτήρισε «φιλόδοξο» ο ίδιος αξιωματούχος. Οπως ανέφερε είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών αρχών, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομόλογούς είχαν ως στόχο να παρουσιάσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να λάβει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη αλλά και περιθώρια ελιγμών από τους ομολόγους του εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που ξεκινά με την έλευση του κουαρτέτου σε λίγες ημέρες.

Το μήνυμα Σόιμπλε

Η περιοδεία του Ελληνα ΥΠΟΙΚ τελείωσε χθες στο Βερολίνο και με τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα κάτι που επισημάνθηκε και από πλευράς Γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο το μήνυμα του Σόιμπλε ήταν για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα που έλαβε ο κ. Τσακαλώτος από τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ: Ξεχάστε τα περί εκδίωξης του ΔΝΤ. Οπως επεσήμανε η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και στο θέμα του χρέους. Επίσης, για μία ακόμη φροά, ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Η παρουσία-έκπληξη του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πόλ Τόμσεν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα της συνάντησης του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Σόιμπλε, αν και όπως και οι δυο πλευρές είπαν ότι ήταν... τυχαία, ωστόσο περιέχει έναν ισχυρό συμβολισμό: Της απαίτησης για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022 06 Δεκ 2021 | 10:31

Εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να εξετάσει το Eurogroup

Συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Νοε 2021 | 13:47

Νέο βιβλίο από Αλογοσκούφη: Το ΔΝΤ ήταν επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου - Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει

"Το ΔΝΤ στην Ελλάδα το έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου 6 μήνες που ανέλαβε και ήταν επιλογή της να το φέρει", αναφέρει ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

ΑΠΟ ΤΟ 2025 07 Δεκ 2021 | 18:31

Καλά νέα από το Ecofin: Άνοιξε ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά και ακίνητα

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.

07 Δεκ 2021 | 18:23

Vodafone everyone.connected: Μαζί χαρίζουμε το δώρο της συνδεσιμότητας

Φέτος τα Χριστούγεννα, την εποχή του χρόνου που χαρίζουμε δώρα μέσα από την καρδιά μας, η Vodafone προσφέρει το δώρο της συνδεσιμότητας

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 07 Δεκ 2021 | 12:47

Ελληνικό: Επίσημη παρουσίαση του Commercial Hub - Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα [εικόνες - βίντεο]

Τον σχεδιασμό του Commercial Hub του Ελληνικού ανέλαβε το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο υπογράφει σημαντικά έργα σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Δεκ 2021 | 11:08

Συντάξεις Ιανουαρίου 2022: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 2ας Δεκεμβρίου 2021.

07 Δεκ 2021 | 09:44

Ταξιδεύουμε οικονομικά σε όλη την Ελλάδα με το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο χωρίς να αγχωθούμε πού θα το φορτίσουμε

Τώρα μπορείτε να ταξιδέψετε σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλετε με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χωρίς να έχετε κανένα άγχος για το πού θα το φορτίσετε, χάρις στην nrg.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 07 Δεκ 2021 | 08:38

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα

Η χώρα μας μπορεί να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την ερχόμενη δεκαετία, που θα ξεπερνούν το 3% κατά μέσο όρο.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 07 Δεκ 2021 | 07:27

Ακίνητα: Τι σπίτι αγοράζεις με έως 50.000€ μετρητά και 500€ τον μήνα - 50 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" της αγοράς ακινήτων στην Αττική.

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 06 Δεκ 2021 | 22:59

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης - Έρχεται νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα με την υφιστάμενη απαλλαγή για την τρέχουσα χρονιά, το ΥΠΟΙΚ προχωρά στη θεσμοθέτηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για συνολικό διάστημα μίας τριετίας, για τα ακίνητα που έχουν πληγεί στην Κρήτη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 21:30

Eurogroup: Σημαντική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι το 2023 - Ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. για την απομείωση του χρέους

Σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι και το 2023 προβλέπει το Eurogroup - Εκταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ

ΣΤΟ POTHEN.GR 06 Δεκ 2021 | 15:20

Πόθεν Έσχες: Εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Όσοι οριστικοποιήσουν τη δήλωση Πόθεν Έσχες μέχρι την 16 Δεκεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα για έναν ακόμη μήνα, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.