Διαπραγμάτευση διαρκείας με προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες για το σημερινό Eurogroup είναι ότι η αξιολόγηση θα είναι μακρά και δύσκολη. Προαπαιτούμενο η παρουσία του ΔΝΤ.

Διαπραγμάτευση διαρκείας με προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Για το σημερινό Eurogroup, το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες είναι ότι η αξιολόγηση θα είναι μακρά και δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, ενώ μπήκε ξεκάθαρα και ο αστερίσκος της πιθανότητας για νέα μέτρα. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το νούμερο ένα θέμα στο μυαλό των θεσμών δεν είναι τόσο το ασφαλιστικό, όσο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τοποθετώντας και αυτό ως «προαπαιτούμενο» για να κλείσει η αξιολόγηση.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανεφέρε χθες, ένα 24ωρο πριν την σημερινή συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ότι αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα μπροστά» η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις. Εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση» και ότι «οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο Eurogroup στις αρχές του Φεβρουαρίου», ενώ τόνισε ότι «ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα».

Για τη ρύθμιση δε του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος εκανε σαφές ότι για να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα όχι μόνο να έχουν επιλυθεί ζητήματα όπως το ασφαλιστικό αλλά και να κλειδώσει η αναμόρφωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Αξιολόγηση χωρίς ΔΝΤ δεν κλείνει

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα βρεθεί στην κορυφή της σημερινής συζήτησης των υπουργών των Οικονομικών, οι οποίοι θα τονίσουν την αναγκαιότητα της παρουσίας του στην Ελλάδα, με αξιωματούχο της ευρωζώνης να αναφέρει ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση αν δεν έχει κλείσει και αυτό το θέμα μια και καλή. Οπως σημείωσε, μόνον όταν όλοι μα όλοι οι θεσμοί συμφωνήσουν γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα τότε θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σαφές είναι και το σημερινό μύνημα του Πιέρ Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝT. Οπως επισημαίνει, η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία».

Με αυτά τα δεδομένα αρχίζει πλέον και ξεκαθαρίζει το ότι η λύση για το χρέος θα καθυστερήσει .Γι' αυτό και αν και δανειστές και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η αξιολόγηση «θα ξεκινήσει» τον Φεβρουάριο, δεν λένε πλέον κουβέντα για το πότε θα ολοκληρωθεί, και κύκλοι της ΕΕ μιλούν ακόμη και για μακρά αξιολόγηση της Ελλάδας ακόμη και ως τον Απρίλιο-Μάιο, ώστε να καθυστερήσει η λύση για το χρέος που θα δώσει ανάσα και… χαλάρωση στην ελληνική πλευρά. Στόχος πλέον είναι να κρατήσουν για ένα διάστημα την Ελλάδα στο μικροσκόπιο, να την υποχρεώσουν να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει - και που δεν τελειώνουν φυσικά στο ασφαλιστικό - και αν αποδειχθεί συνεπής τότε μόνο να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος. Ολα αυτά με δεδομένο ότι το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα, κάτι που υποδηλώνει ότι ο μοχλός πίεσης αυτή τη φορά δεν θα είναι τα χρήματα από κάποια δόση. Αλλά η συζήτηση και η λύση για το χρέος.

Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το προσχέδιο του ασφαλιστικού το οποίο και χαρακτήρισε «φιλόδοξο» ο ίδιος αξιωματούχος. Οπως ανέφερε είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών αρχών, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομόλογούς είχαν ως στόχο να παρουσιάσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να λάβει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη αλλά και περιθώρια ελιγμών από τους ομολόγους του εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που ξεκινά με την έλευση του κουαρτέτου σε λίγες ημέρες.

Το μήνυμα Σόιμπλε

Η περιοδεία του Ελληνα ΥΠΟΙΚ τελείωσε χθες στο Βερολίνο και με τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα κάτι που επισημάνθηκε και από πλευράς Γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο το μήνυμα του Σόιμπλε ήταν για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα που έλαβε ο κ. Τσακαλώτος από τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ: Ξεχάστε τα περί εκδίωξης του ΔΝΤ. Οπως επεσήμανε η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και στο θέμα του χρέους. Επίσης, για μία ακόμη φροά, ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Η παρουσία-έκπληξη του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πόλ Τόμσεν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα της συνάντησης του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Σόιμπλε, αν και όπως και οι δυο πλευρές είπαν ότι ήταν... τυχαία, ωστόσο περιέχει έναν ισχυρό συμβολισμό: Της απαίτησης για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
DEUTSCHE WELLE 20 Νοε 2020 | 13:59

Deutsche Welle: Μετά τον κορονοϊό, η πανδημία χρέους - Η μεγαλύτερη ύφεση μετά το κραχ του 1929

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει για το 2020 και την επόμενη χρονιά συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας ύψους 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΝΤ 13 Νοε 2020 | 06:50

ΔΝΤ: Προειδοποίηση Γκεοργκίεβα για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Η Γκεοργκίεβα έκανε την τοποθέτηση σε μαγνητοσκοπημένη εκ των προτέρων παρέμβαση στη Σύνοδο Κάισιν, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεκίνο.

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ 03 Νοε 2020 | 19:27

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αυτή είναι η Συριζαία που του έκλεψε την καρδιά - Χώρισε μετά από 35 χρόνια γάμου [εικόνες]

Η νέα σύντροφος του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Δεκ 2020 | 16:59
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων – "Δήμευση οχήματος" για τους παραβάτες

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες ηλεκτρονικά από το σπίτι - Η άδεια και οι πινακίδες δεν θα παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ONLINE ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 16:16
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 02 Δεκ 2020 | 16:14

ΟΑΕΔ-Coursera: Ξεπέρασαν τις 27.000 οι αιτήσεις - Παράταση μέχρι τις 10/12 για e-αιτήσεις

Ξεπέρασαν τις 27.000 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ-Coursera

ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 02 Δεκ 2020 | 15:30

ΕΒΑ: Παράταση για τις αναστολές αποπληρωμών δανείων σε κορονοϊόπληκτους

Η EBA ανέφερε ότι θα μπορούν να ωφεληθούν τώρα από τη νέα οδηγία και εκείνα τα δάνεια που δεν είχαν ωφεληθεί προηγουμένως

ΑΦΟΡΑ 1,5 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ 02 Δεκ 2020 | 15:18

Έναν μήνα νωρίτερα η πληρωμή των επιδομάτων παιδιού – Η ημερομηνία πληρωμής

Η τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πριν την Πρωτοχρονιά.