Follow us

Διαπραγμάτευση: Τέσσερα 24ωρα φωτιά για να κλείσει η αξιολόγηση

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από αύριο Δευτέρα αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διαπραγμάτευση: Τέσσερα 24ωρα φωτιά για να κλείσει η αξιολόγηση

Σε τέσσερα 24ωρα –από την Τετάρτη μέχρι το προσεχές Σάββατο- θα πρέπει να κλείσει πρακτικά η 4η αξιολόγηση με τα 88 προαπαιτούμενα και τα νέα μέτρα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από αύριο Δευτέρα αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ οι επικεφαλής θα μπουν στο «παιχνίδι» ή από το απόγευμα της Τρίτης ή από την Τετάρτη δεδομένου ότι για αύριο Δευτέρα είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Euroworking Group που θα προετοιμάσει στο Eurogroup της 24ης Μαίου. Το ενδεχόμενο να παραταθεί η παραμονή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα είναι ανοικτό αλλά πολλά χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν δεδομένου ότι το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει κείμενο τεχνικής συμφωνίας (compliance report) μέχρι το Eurogroup της 24ηςΜαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει όλες τις προηγούμενες ημέρες την εκτίμηση ότι η 4η αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα (τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο) και ότι τα εμπόδια είναι κατά κύριο λόγο «τεχνικά». Στην πράξη θα φανεί τις επόμενες ημέρες ότι θα αναδειχθούν αρκετά «ζόρικα» ζητήματα:

1. Θα ξεκαθαρίσει –και θα αποτυπωθεί δημοσιονομικά και στο υπό κατάθεση αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σχέδο δημοσιονομικής στρατηγικής- το θέμα της περικοπής των συντάξεων από την 1/1/2019 η οποία θα αγγίξει και συνταξιούχους με ατομικές αποδοχές κάτω των 1000 ευρώ. Στους 10 συνταξιούχους, οι 7 εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση και οι υπόλοιποι θα δουν το εισόδημά τους ή να παραμένει αμετάβλητο ή να αυξάνεται με τις αυξήσεις όμως να αποδίδονται σε πέντε ετήσιες δόσεις.

2. Θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση για την περαιτέρω μείωση του ΕΚΑΣ από την 1/1/2019. Η νέα απόφαση θα βρει περίπου 220.000 συνταξιούχους να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο των 35 ευρώ που τους έχει απομείνει ως εισόδημα από το ΕΚΑΣ.

3. Θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση ψάχνει λύση στον γόρδιο δεσμό καθώς οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε χιλιάδες λαϊκές συνοικίες. Το αν αυτές οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών θα μετατραπούν και σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα φανεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

4. Θα φανεί ποιες θα είναι οι αλλαγές στο εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το ασφυκτικό πλαίσιο ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχει αποτρέψει χιλιάδες επαγγελματίες από το να μπουν στη ρύθμιση. Μέχρι τώρα, περίπου 30.000 επιχειρήσεις και 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία. Από αυτούς, σε... ώριμο στάδιο βρίσκονται μόλις 950 αιτήσεις ενώ ολοκληρωμένες είναι μέχρι τώρα μόλις οι... 30. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει απλοποίηση της διαδικασίας αλλά και το να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων περισσότεροι επαγγελματίες (π.χ όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, όσοι ελεύθεροι επαγγελμαγτίες έχουν οφειλές στην εφορία άνω των 50.000 ευρώ κλπ.

5. Θα ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσει η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος και στα τελευταία νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν. Όσο και αν η κυβέρνηση προ ωθεί το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο, οι αυξήσεις των συντελεστών θα αποτελέσουν ζήτημα για τους κατοίκους των νησιών εν μέσω τουριστικής περιόδου και με το προσφυγικό να βρίσκεται και πάλι σε φάση αναζωπύρωσης.

6. Κρίσιμο είναι και το θέμα λήξης της περιόδου προστασίας της πρώτης κατοικάις από τους πλειστηριασμούς. Η μεταβατική διάταξη του νόμου Κατσέλη λήγει στο τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα παράτασης αλλά είναι αμφίβολο αν το αίτημα θα γίνει δεκτός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΑΔΕ 27 Μαϊ 2023 | 09:03

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο 7 στους 10 - Πώς θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

Ανεβάζει ταχύτητα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με το ποσοστό ήδη να έχει διαμορφωθεί στο 30% του συνόλου, σχεδόν δύο μήνες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

ΝΕΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ 26 Μαϊ 2023 | 21:04

Ξανά στο σφυρί τα πάρκινγκ του Μπάμπη Βωβού - Το Atrina Center ή "Τζάιαντ" του Γιάγκου Δράκου

Βγήκαν εκ νέου σε πλειστηριασμό οι 122 οριζόντιες ιδιοκτησίες - θέσεις στάθμευσης σε κτίρια του Μπάμπη Βωβού.

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ 26 Μαϊ 2023 | 19:33

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκρηκτικό ράλι με 7,82% - Η ελληνική αγορά στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως το 2023

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου έκλεισε την εβδομάδα στις 1.220,89 μονάδες, έναντι 1.132,34 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 7,82%

BEYOND 2023 26 Μαϊ 2023 | 18:31

Έρχεται το νέο Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ύψους 300 εκατ. ευρώ: Ποιους αφορά

Στους προηγούμενους δύο κύκλους του Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ υποβλήθηκαν 5.500 προτάσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 26 Μαϊ 2023 | 15:46

Microsoft: Πράσινο φως για το σχέδιο τριών Data Centers στα Σπάτα - Επένδυση ενός δισ. ευρώ

Η Microsoft βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος για να ξεκλειδώσει τα επόμενα στάδια.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ 26 Μαϊ 2023 | 13:26

Ανάλυση Reuters: Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σαν έχουν ήδη την επενδυτική βαθμίδα - Καλύτερα από τα ιταλικά

Αναλυτές τραπεζών ανέφεραν ότι μετά τη μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού αυτή την εβδομάδα, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν να έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ 26 Μαϊ 2023 | 13:19

Φορολοταρία Απριλίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη φορολοταρία Απριλίου

26 Μαϊ 2023 | 11:23

O Όμιλος Μotor Oil απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο σε χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 1,9 GW

Η συναλλαγή αυτή φέρνει τη Motor Oil πιο κοντά στο στόχο της για ανάπτυξη 2.0 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Μαϊ 2023 | 08:04

Συντάξεις Ιουνίου: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 26 Μαΐου, η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Ιουνίου σε όλους τους δικαιούχους.

ΣΤΟ ΓΕΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 25 Μαϊ 2023 | 18:56

Άκης Πετρετζίκης: Κλείνουν τα εστιατόρια Kitchen Lab - Υπό εκκαθάριση η εταιρεία

Μετά το λουκέτο στο Kitchen Lab της Γλυφάδας και του Συντάγματος, έκλεισαν και τα δύο καταστήματα που διατηρούσε ο Άκης Πετρετζίκης στην Αγία Παρασκευή.

25 Μαϊ 2023 | 18:50

e-ΕΦΚΑ: Μέχρι τις 31 Μαΐου η ευνοϊκή ρύθμιση για την επέκταση ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών ασφαλισμένων

Μέχρι τις 31 Μαΐου η χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτων με αρρύθμιστες οφειλές

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 25 Μαϊ 2023 | 17:59

Tα κριτήρια επιδότησης για το πρόγραμμα παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Η δράση είναι συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) καθώς και από εθνικούς πόρους.