Διεθνή διαφάνεια-Ελλάς:΅Διαφθορά 5 δισ. στις δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ

Η διαφθορά υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, τονίστηκε στο 11ο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διεθνή διαφάνεια-Ελλάς:΅Διαφθορά 5 δισ. στις δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ

Στη διαπίστωση ότι η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών, νοθεύουν τον ανταγωνισμό, αποθαρρύνουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εν τέλει αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και για τον ανταγωνισμό, προέβησαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο 11ο συνεδρίου της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλάς (ΔΔ-Ε) με τίτλο «"Καθαρές" Δημόσιες Συμβάσεις - Όχημα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικής Οικονομίας».

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξαν η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, 'Αννα Δαμάσκου και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι ο μόνος φορέας της ελληνικής Πολιτείας, που μετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για «καθαρές» δημόσιες συμβάσεις.

«Μετέχουμε στο ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της χρηστής διοίκησης, υπέρ του πολίτη. Γιατί το θεωρούμε χρέος μας. Και γιατί θεωρούμε ότι είναι η απαραίτητη εγγύηση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε η κ. Δούρου.

Πρόκειται για το «Σύμφωνο Ακεραιότητας», που έχει υπογραφεί για το αντιπλημμυρικό έργο κατασκευής δικτύου ομβρίων στους δήμους Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου - Ταύρου, με στόχο να περιορίσει την κακοδιαχείριση στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

Σημειώνεται, το «Σύμφωνο Ακεραιότητας» είναι ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια χρησιμοποιείται oικειοθελώς από την αναθέτουσα αρχή και επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν τη διαδικασία ανάθεσης και υλοποίησης των δημοσίων συμβάσεων, ενισχύοντας τη διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία. Σε κάθε διαγωνισμό η αναθέτουσα αρχή και ο υποψήφιος ανάδοχος υπογράφουν μια συμφωνία με την οποία δεσμεύονται να απέχουν από μη διαφανείς διαδικασίες (π.χ. συμφωνίες κάτω από το τραπέζι) και να δημοσιοποιούν όλες τις πληροφορίες που επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη συμμετοχή Ανεξάρτητου Παρατηρητή (ιδιώτη ή οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών) που παρακολουθεί τις διαδικασίες και ενημερώνει τους πολίτες σε τακτική βάση μέσα από τη δημοσίευση εκθέσεων.

Η γενική γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Αναστασία Ξεπαπαδέα, υπογράμμισε ότι πέρα από τα τεράστια ποσά που διακινούνται κάθε χρόνο μέσω των δημοσίων συμβάσεων από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις ανεξάρτητες αρχές και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για αγορά υπηρεσιών, αγαθών και έργων, ο κίνδυνος διαφθοράς επιτείνεται ακόμα περισσότερο λόγω της πολυπλοκότητας των σχετικών διαδικασιών, της ανάμειξης πολλών ανθρώπων στις διαδικασίες και της στενής αλληλεπίδρασης μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.

«Οι μέθοδοι με τις οποίες εμφανίζεται η διαφθορά ποικίλουν», σημείωσε η κ. Ξεπαπαδέα και εξήγησε ότι «μπορεί να εμφανίζεται ως διόγκωση του αντικειμένου της δημόσιας σύμβασης, ή ως αθέμιτη παρεμβολή στην διαδικασία της αξιολόγησης και της τιμολόγησης. Επίσης σημαντικό ποσοστό τέτοιων υποθέσεων συνδέεται στενά με αναθέσεις ή αδειοδοτήσεις μέσω δημοσίων συμβάσεων, που αφορούν είτε τον εξαγωγικό ή κατασκευαστικό κλάδο, είτε τον τομέα μεταφορών, επικοινωνιών και αποθήκευσης».

Το ετήσιο κόστος της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ανέφερε από την πλευρά του ο Άρης Δημητριάδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης πιστοποιημένων ελεγκτών για απάτες, Association of Certified Fraud Examiners Greece Chapter και σημείωσε ότι από κοινωνικής άποψης, η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να πλήττεται η ευρωστία της κοινωνίας, να εντείνεται η φτώχεια και οι ανισότητες και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Ο ίδιος επικαλέστηκε έρευνα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία όσο μεγαλύτερη είναι η αντίληψη τη διαφθοράς τόσο διολισθαίνει η εμπιστοσύνη των πολιτών στις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ αναγνώρισε ότι η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο το 2016 «συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση ενός πλαισίου ακεραιότητας και διαφάνειας στην ανάθεση, σύναψη και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 12:30

Φον ντερ Λάιεν: Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί των Ευρωπαίων πολιτών

Οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν τα τέλη Δεκεμβρίου ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ, ΜΙΣΕΛ ΚΑΙ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 25 Νοε 2020 | 11:22

Κοινή πρωτοβουλία Μητσοτάκη και τριών ηγετών της ΕΕ για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Τέσσερις ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης γραμμής απευθύνουν κοινό υπόμνημα με τις θέσεις τους για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προς την Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Νοε 2020 | 15:30

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της - Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Να αναγνωρίσει τα λάθη της η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει η Τουρκία, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 24 Νοε 2020 | 11:45

Ηχηρό μήνυμα Δένδια: Η Τουρκία δυναμιτίζει τον διάλογο- Προσπαθεί με τη βία να δημιουργήσει τετελεσμένα

"Η Τουρκία προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών - μελών της ΕΕ", τονίζει ο Νίκος Δένδιας.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Νοε 2020 | 20:18

Crash Test: Αυτά είναι τα 4 εμβόλια κατά του κορονοϊού- Πόσο θα κοστίζουν, ποιές οι διαφορές, οι δυσκολίες της μεταφοράς

Ποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό κοστίζει φτηνότερα, ποιο ακριβότερα και γιατί - Crash Test για τα 4 εμβόλια που θα είναι άμεσα διαθέσιμα

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 23 Νοε 2020 | 12:40

Στο εδώλιο ο Σαρκοζί: Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας δικάζεται για διαφθορά

Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δικάζεται για διαφθορά.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

ΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ 21 Νοε 2020 | 17:06

Νέα πυρά Ερντογάν: "Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην μεροληπτεί σε βάρος μας"

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρό του την ΕΕ, διατρανώνοντας πάντως πως βλέπουμε τους εαυτούς μας μόνο στην Ευρώπη.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 20 Νοε 2020 | 13:47

Η Τουρκία φοβάται πλέον τις κυρώσεις της Ε.Ε- Επαναπατρίζει άρον άρον κρατικές εταιρείες ενέργειας

Επαναπατρίζει κρατικές εταιρείες ενέργειας για να τις προστατεύσει από την απειλή των κυρώσεων

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 19 Νοε 2020 | 22:57

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ: "Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε 19 Νοε 2020 | 19:07

Δενδιας: Με υπευθυνότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται περιθώριο για θετικό διάλογο

"Η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Νίκος δένδιας.

ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 17:26

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: Τελειώνει ο χρόνος και έρχονται κυρώσεις - Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Σαφές μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία πως έρχονται κυρώσεις αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις