Διεθνή ΜΜΕ: Η συμφωνία θετική, οι δυσκολίες μπροστά

Με θετικά σχόλια αλλά και πληθώρα ερωτηματικών και ερωτημάτων έγινε δεκτή η συμφωνία του Eurogroup από τα διεθνή ΜΜΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διεθνή ΜΜΕ: Η συμφωνία θετική, οι δυσκολίες μπροστά

Με θετικά σχόλια αλλά και πληθώρα ερωτηματικών και ερωτημάτων αναφορικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της έγινε δεκτή από τα διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία επετεύχθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στη συνεδρίασης του Eurogroup για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Ελλάδα μπορεί να αποφεύγει νέα «εαρινά δράματα», εξασφαλίζοντας την μερική έστω εκταμίευση κάποιων χρημάτων που θα της επιτρέψουν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της το ερχόμενο καλοκαίρι, ωστόσο η απόφαση του Eurogroup δείχνει για ακόμη μία φορά να μεταθέτει τις «δύσκολες» αποφάσεις για μετά. «Αν μοιάζει σαν να κλωτσάμε το τενεκεδάκι παρακάτω, είναι διότι αυτό κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας στους Financial Times.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποτελεί ωστόσο και μια σαφή «νίκη» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατάφερε το ακατόρθωτο. Να μην ληφθεί καμία κρίσιμη απόφαση για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018 και την ίδια στιγμή να λάβει μια δέσμευση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις των μεγάλων ειδησεογραφικών και οικονομικών οργανισμών δεν έλειψαν ωστόσο και οι αναφορές στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας και τη δυνατότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σηκώσουν το βάρος υλοποίησης της συμφωνίας, δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας την οποία διαθέτουν. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του οίκου Moody's σύμφωνα με την οποία «δεδομένης της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των αδύναμων θεσμών και της πολιτικής και κοινωνικής δυσαρέσκειας» η εφαρμογή των μέτρων δεν θα είναι εύκολη.

Διεθνή ΜΜΕ: Η συμφωνία θετική, οι δυσκολίες μπροστά
Με θετικά σχόλια αλλά και ερωτηματικά έγινε δεκτή από τα διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία του Eurogroup

FT: Συμφωνία με αναπάντητα ερωτήματα

Για αναπάντητα ερωτήματα κάνουν λόγοι οι Financial Times, σημειώνοντας ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του συνομιλιών χρέους στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν στο Καζακστάν.

Για σχεδόν τέσσερις ώρες την Τρίτη το βράδυ, οι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν την Κριστίν Λαγκάρντ να γνωμοδοτήσει σχετικά με ένα σχέδιο συμβιβασμού, το οποίο θα αφήσει χώρο για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζωή, τουλάχιστον για μερικούς μήνες ακόμη.

«Φαίνεται σαν να κλωτσάμε το τενεκεδάκι στο δρόμο, ακριβώς αυτό κάνουμε», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι ασάφειες είναι μεγάλες και δεν έχουν συμφωνηθεί ακριβή νούμερα για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και ενώ το ΔΝΤ μείωσε τις πιο φιλόδοξες απαιτήσεις του για ελάφρυνση του χρέους υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Για να συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους, το ΔΝΤ θα πρέπει να εγκρίνει μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) για την Ελλάδα που θα πληρεί τα συνήθη πρότυπα δανεισμού της.

Για τη Γερμανία επίσης, η συμφωνία ήταν ένα παζάρι που φαίνεται να κέρδισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δύο βασικές κόκκινες γραμμές: όχι σε κουρέματα και όχι σε ψηφοφορίες στην Μπούντεστανγκ πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές το 2018. Αλλά για να εξασφαλίσει την πολιτική συμμετοχή του ΔΝΤ, έκανε μια παραχώρηση: σιωπηρή δέσμευση για την επίτευξη ενός DSA.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του συνομιλιών χρέους στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν στο Καζακστάν
Στην πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του συνομιλιών χρέους στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν στο Καζακστάν

Open Europe: Άφησαν τις δύσκολες αποφάσεις για μετά

«Το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία την Τρίτη για την εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων προς την Ελλάδα όπως επίσης και σε μια μερική συμφωνία για ελάφρυνση χρέους. Ωστόσο, οι δύσκολες αποφάσεις αναβλήθηκαν για ακόμη μία φορά, αφήνοντας την Ελλάδα σε μια αβέβαιη θέση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Open Europe σε ανάλυσή του που υπογράφει ο Raoul Ruparel.

Η Ελλάδα θα αποφύγει τα δράματα αυτό το καλοκαίρι και θα μπορέσει να πληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ruparel και προσθέτει: Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι υπήρξε μια ευρύτερη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους, στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας οι αποφάσεις-κλειδιά αναβάλλονται για μετά το 2018, δηλαδή μετά το πέρας του τρέχοντος πακέτους διάσωσης.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο Raoul Ruparel κάνει λόγο για άλλη μία υποχώρηση του ΔΝΤ έναντι των ευρωπαίων, ενώ σημειώνει ότι είναι αμφίβολο εάν η συμφωνία σηματοδοτεί μια στροφή για την Ελλάδα.

«Το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία αποτελεί μια έκπληξη και αντικατοπτρίζει την επιθυμία να αποφευχθεί άλλη μια κρίση στην Ελλάδα», τονίζει μεταξύ άλλων.

Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνεδρίαση του Eurogroup
Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνεδρίαση του Eurogroup

«Ο Σόιμπλε κατάφερε το ακατόρθωτο»

Μια παρτίδα τρόμου από την οποία κερδισμένος βγαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο μπρα ντε φερ με το ΔΝΤ χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του Eurogroup αρκετά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Όπως αναφέρουν, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε αυτό που φάνταζε αδιανόητο να κρατηθεί με έναν τρόπο το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να δοθεί το ελάχιστο για το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου επισημαίνουν ότι κύριο εμπόδιο ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών.

Σε μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, στο Eurogroup δόθηκε το πράσινο φως για έναν οδικό χάρτη σε ό,τι αφορά το χρέος, με την τελευταία και πιο σημαντική φάση να μετατίθεται για μετά το 2018, οπότε προσδιορίστηκε χρονικά η έναρξη της πραγματικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Με αυτό το αποτέλεσμα ικανοποιούνται οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: να παραμείνει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, να μεταφερθεί η ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, και τέλος να μη μεταβληθεί σε ουσιώδη σημεία η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα στη κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουνίου από την κοινοβουλευτική ομάδα του CDU.

Μια παρτίδα τρόμου από την οποία κερδισμένος βγαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο μπρα ντε φερ με το ΔΝΤ χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του Eurogroup αρκετά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου
Μια παρτίδα τρόμου από την οποία κερδισμένος βγαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο μπρα ντε φερ με το ΔΝΤ χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του Eurogroup αρκετά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου

Politico: Μετά το 2018 οι κρίσιμες αποφάσεις

«Δόθηκε στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους, τόση όση για να κρατηθεί στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Η συμφωνία του Eurogroup ένας συμβιβασμός που απώτερος στόχος του είναι να κερδηθεί χρόνος».

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει το Politico την χθεσινή συμφωνία επισημαίνοντας ότι ούτε τώρα γίνονται τα βήματα για να μπει η Ελλάδα σε μια μια υγιή οικονομική πορεία. Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες του πακέτου θα είναι να επιτρέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έκαναν λόγο για τομή όμως η μοναδική επίπτωση που θα έχει θα είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις το καλοκαίρι.

Πέρα από αυτό όμως, έξι χρόνια μετά την κρίση, η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας συμβιβασμός που στόχος του είναι να κερδηθεί χρόνος, ένα κυνικό τέχνασμα για να αποφευχθούν κρίσιμες αποφάσεις. Πρόκειται για αποφάσεις που θα ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές το 2018.

Παρ΄όλα αυτά η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που ανέμενε η κυβέρνηση Τσίπρα πριν από δύο μέρες καθώς για πρώτη φορά κάνει τα πρώτα βήματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πάγια θέση του ΔΝΤ.

Ε. Τσακαλώτος, Π. Μοσκοβισί και Β. Ντομπρόβσκις
Ε. Τσακαλώτος, Π. Μοσκοβισί και Β. Ντομπρόβσκις

Moody's: Θετική η συμφωνία, δύσκολο να υλοποιηθεί

Θετική για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Eurogroup ο οίκος Moody's επισημαίνοντας πάντως ότι είναι δύσκολη η υλοποίησή της.

«Δεδομένης της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των αδύναμων θεσμών και της πολιτικής και κοινωνικής δυσαρέσκειας» η εφαρμογή των μέτρων δεν θα είναι εύκολη.

«Αν και η ανακοίνωση του Eurogroup δεν δίνει λεπτομέρειες για την μορφή ελάφρυνσης του χρέους, είναι ξεκάθαρο ότι η ελάφρυνση θα εξεταστεί μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και παραμένει στο χέρι των ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν επιτυχώς τα μέτρα που σχετίζονται με το πρόγραμμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Θεωρούμε ότι τα ρίσκα εφαρμογής των μέτρων παραμένουν υψηλά στην Ελλάδα, δεδομένης της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των αδύναμων θεσμών και της πολιτικής και κοινωνικής δυσαρέσκειας».

Θετική για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Eurogroup ο οίκος Moody's επισημαίνοντας πάντως ότι είναι δύσκολη η υλοποίησή της.
Θετική για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Eurogroup ο οίκος Moody's επισημαίνοντας πάντως ότι είναι δύσκολη η υλοποίησή της.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:25

Εκκίνηση λιανεμπορίου: "Οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας θα τηρηθούν", λένε οι έμποροι

Θετικά υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εκκίνηση του λιανεμπορίου

TΑ SMS ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 19:01

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας της αγοράς

Οι προϋποθέσεις που ανοίγει το λιανεμπόριο και οι κλάδοι - Αυξημένες ποινές για τους παραβάτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές

ΣΤΟ 8Ο BANKING FORUM 15 Ιαν 2021 | 16:52

Στουρνάρας: "Κόκκινα" δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Εκτίμησε ότι τράπεζες όπως οι ελληνικές, οι οποίες ήδη διαθέτουν ένα υψηλό απόθεμα "κόκκινων" δανείων, θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Ιαν 2021 | 15:22

"Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5": Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων

Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την "επιστρεπτέα προκαταβολή 5", η οποία έληγε σήμερα.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ AE" 15 Ιαν 2021 | 14:34

ΣτΕ: Όχι στη μεταφορά του καζίνο από την Πάρνηθα στο Μαρούσι

Το ΣτΕ αποδέχθηκε τις προσφυγές για την τουριστική επένδυση που περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση του Καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι.

«ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ» 15 Ιαν 2021 | 14:06

ΕΚΤ: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της πανδημίας στις τράπεζες, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

"Έως τώρα, ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών παρέμεινε περιορισμένος", δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ.

ΠΟΙΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ 15 Ιαν 2021 | 13:24

ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες 13,1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις το γ' τρίμηνο του 2020 - Καταστροφή στην εστίαση

Η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων μετά το νέο lockdown ανήλθε στο 1,6 δισ. ευρώ.

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Ιαν 2021 | 13:15

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,7% η ανεργία τον Οκτώβριο - Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι ανήλθαν σε 786.439 άτομα.

ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ; 15 Ιαν 2021 | 13:13

Επενδυτής στον ορίζοντα για την Πίτσος

Επαφές με επενδυτή, ο οποίος ενδιαφέρεται να αποκτήσει το εργοστάσιο της Πίτσος που διατηρεί στην Ελλάδα η BSH, το οποίο ο γερμανικός όμιλος σκοπεύει να κλείσει, πραγματοποιούνται το διάστημα αυτό.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 15 Ιαν 2021 | 11:50

ΕΦΚΑ: Πότε και πώς θα επιστραφούν οι μειώσεις συντάξεων στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων

Πότε επιστρέφονται οι μειώσεις συντάξεων στους δικαιούχους των συνταξιούχων που αποδήμησαν.

ΔΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ 15 Ιαν 2021 | 10:33

Γεωργιάδης: Προς άνοιγμα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Χρονικός περιορισμός στο click in shop

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη προτεραιότητα έχει το άνοιγμα του λιανεμπορίου- με ραντεβού και χρονικό περιορισμό της παραμονής μέσα στο κατάστημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 08:12

"Κληρώνει" σήμερα για το λιανεμπόριο: Πώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν από Δευτέρα

Την 18η Ιανουαρίου θα επιχειρηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά με αυστηρούς κανόνες. Το click away και το click in shop.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 15 Ιαν 2021 | 07:09

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε ξεκινά ο έκτος κύκλος

Στις 437.293 έχουν ανέλθει έως στιγμής οι αιτήσεις, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport, για την "επιστρεπτέα προκαταβολή 5".