Δηλώσεις Ολάντ, Μέρκελ και Λαγκάρντ για την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ

Ποικίλουν οι αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων μελών της ευρωζώνης.

dilwseis-olant-merkel-kai-lagkarnt-gia-tin-epikeimeni-apofasi-tis-ekt
SHARE THIS
0
SHARES

Ποικίλουν οι αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών του ΔΝΤ αναφορικά με την πολυσυζητημένη απόφαση που αναμένεται να λάβει την τρέχουσα εβδομάδα η ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να γνωστοποιήσει την Πέμπτη την απόφαση της να προβεί σε αγορά κρατικών ομολόγων μελών της ευρωζώνης τυπώνοντας νέο χρήμα, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τον περιορισμό του αποπληθωρισμού.

Η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί «να δημιουργήσει μια ορμή που θα ευνοήσει την ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος Ολάντ.

Ολάντ: Η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει μια ορμή ανάπτυξης

Μιλώντας σήμερα σε συνάντηση με επιχειρηματίες και εργοδότες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ διαβεβαίωσε ότι αναμένει από την ΕΚΤ να «λάβει την απόφαση να αγοράσει κρατικό χρέος» την Πέμπτη, η οποία όπως σημείωσε θα ωφελήσει την ανάπτυξη.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει την Πέμπτη την απόφαση να αγοράσει κρατικό χρέος, και αυτό θα χορηγήσει σημαντική ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και (...) μπορεί να δημιουργήσει μια ορμή που θα ευνοήσει την ανάπτυξη», ανέφερε ο Ολάντ.

Όσο πιο αποτελεσματικό είναι το πρόγραμμα, όσο περισσότερη αμοιβαιοποίηση του κινδύνου υπάρξει, τόσο το καλύτερο, ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Λαγκάρντ: Να μοιραστούν οι κίνδυνοι ανάμεσα στα κράτη-μέλη

Θετικά διάκειται και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει στο παρελθόν κατ'επανάληψη καλέσει την ΕΚΤ να προβεί σε ένα ανάλογο πρόγραμμα. Η κ. Λαγκάρντ προέτρεψε την ΕΚΥ να φροντίσει ώστε οι κίνδυνοι να διαμοιραστούν όσο το δυνατόν ευρύτερα ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

«Όσο πιο αποτελεσματικό είναι (το πρόγραμμα), όσο περισσότερη αμοιβαιοποίηση (του κινδύνου) υπάρξει, τόσο το καλύτερο», ανέφερε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη τύπου, αναφερόμενη στην πρόταση οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη να καλύψουν τυχόν ζημίες που θα υποστεί η ΕΚΤ από την αγορά των χρεογράφων τους.

 

Αμφιβολίες για την αναγκαιότητα του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ εκφράζουν αξιωματούχοι στο Βερολίνο.

Βερολίνο: Η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ υπογράμμισε την Δευτέρα ότι η απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση θα ληφθεί σε πλήρη ανεξαρτησία, ωστόσο σημαντικό στέλεχος του κόμματός της επεσήμανε ότι ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα που αναμένεται να διαθέσει στις αγορές η ΕΚΤ ενδέχεται να δημιουργήσει στρεβλώσεις.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμβάλει στο να καταγραφούν «υπερβολές» στις αγορές.

Αμφιβολίες ως προς την αναγκαιότητα του προγράμματος της ΕΚΤ εκφράζουν ωστόσο και άλλοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών για τα δημοσιονομικά, Νόρμπερτ Μπάρτλε, υπογράμμισε ότι δεν έχει πειστεί ακόμη «ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μαζικό πρόγραμμα κρατικού χρέους». «Το λογικό θα ήταν να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί ήδη. Η ΕΚΤ θα δημιουργούσε η ίδια σοβαρά προβλήματα στον εαυτό της εάν υποστήριζε τις υπερβολές στις χρηματαγορές διαμέσου μιας πλημμύρας πλεονάζουσας ρευστότητας», σημείωσε.

Bild: Το ευρώ κινδυνεύει με δραματική υποτίμηση

Γερμανικές εφημερίδες όπως η Bild έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για «δραματική υποτίμηση του ευρώ» στην περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο για την ποσοτική χαλάρωση. Επικαλόύμενη τον Anton Börner, τον πρόεδρο της Ενωσης Γερμανών εξαγωγέων, η εφημερίδα αναφέρει «Οι λεγόμενες χώρες των θερμών νερών θα πρέπει να καθαρίσουν τους οίκους τους. Ομως δεν θα το κάνουν με ένα 'χαμηλο' ευρώ. Θα καταλάβουν την σκληρή γλώσσα στις κεφαλαιαγορές».

Οι οικονομολόγος και σκληρός επικριτής τρου Μάριο Ντράγκι, ο Χανς Βέρνερ Ζιν δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι το σχέδιο θα αναγκάσει τους γεμρανούς φορολογούμενους να πληρώσουν την διάσωση των πιο αδύναμων χωρών της ευρωζώνης.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook