
Για πρώτη φορά χθες η Κριστίν Λαγκάρντ με δημόσια δήλωσή της έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει η Αθήνα για την ανάγκη "κουρέματος" του ελληνικού χρέους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκυρία που έγινε αυτό μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά έρχεται μερικά 24ωρα μετά την σφοδρή σύγκρουση ΔΝΤ-κυβέρνησης μετά και την διαρροή των υποκλοπών των συνομιλιών Τόμσεν- Βελκουλέσκου και την ενίσχυση των σχέσεων Ταμείου- Γερμανίας που προκάλεσε η η ρήξη που επιχείρησε η Αθήνα με το ΔΝΤ.
Μιλώντας χθες από τη Νέα Υόρκη, μετά την συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο - η Κριστίν Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά με το ελληνικό χρέος, είπε ότι αυτό το το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να βάλει στο στόμα της ούτε μία φορά τις λέξεις "κούρεμα" ή "διαγραφή" χρέους. Αντίθετα έθεσε στο τραπέζι τις δύο εναλλακτικές απομείωσης των ευρωπαϊκών δανείων και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής τους. Δύο εναλλακτικές δηλαδή που δημόσια έχουν θίξει με δηλώσεις τους και Γερμανοί και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.
Η υιοθέτηση από την Κριστίν Λαγκάρντ δημόσια των δύο αυτών εναλλακτικών- επιμήκυνσης/μείωσης επιτοκίων- υποδηλώνει σύμφωνα με κάποιους αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα την άποψη ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να δούμε στο σύντομο μέλλον κάποια γενναία απόφαση για την ουσιαστική απομείωση της ελληνικού χρέους και ότι οδεύουμε στην επανάληψη του ίδιου έργου που η Ελλάδα έζησε το 2012 και με μία ακόμα συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που μάλλον ως "ασπιρίνη" αποδείχθηκε στο πρόβλημα του χρέους, μέχρις ότου το ίδιο πρόβλημα να ανακύψει και πάλι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά.
Η αποφυγή εκ μέρους της Κριστίν Λαγκάρντ να υπαινιχθεί κάτι παραπάνω από αυτές τις δύο εναλλακτικές -που ήδη οι Ευρωπαίοι έχουν προσδιορίσει ως τις μόνες ανεκτές πολιτικά- σηματοδοτεί κατ' όρισμένους την πιθανότητα για μία εν μέρει στροφή του Ταμείου και σύμπλευσής του με την Ευρώπη στο θέμα του πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
Πλέον διακρίνεται ένας κοινός παρανομαστής στις θέσεις των δύο πλευρών- ΔΝΤ και Ευρώπης- που ίσως έχει να κάνει με μία συμφωνία "τιμής" που φέρεται να υπάρχει ανάμεσά τους και η οποία εμφανίζεται μέχρι στιγμής να υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος για την απομείωσή του θα είναι χειρουργικές και σε καμία περίπτωση δεν θα συνεπάγονται διαγραφής ή κουρέματος μέρους αυτού, όπως προσδοκά- και υποσχόταν προεκλογικά- η ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η υποβάθμιση των προσδοκιών για μία συνολικότερη και βαθύτερη παρέμβαση στο χρέος της χώρας μας σηματοδοτεί- σύμφωνα με κάποιους άλλους παρατηρητές του ελληνικού προβλήματος στην Ουάσινγκτον - την αποτυχία της ελληνικής πλευράς να πετύχει κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη από το 2012 οι Ευρωπαίοι με την συμφωνία που ελήφθη τότε, είχαν δεσμευτεί ότι θα έκαναν: δηλαδή μία νέα μερική ελάφρυνση στην περίπτωση που το κρίνουν αναγκαίο.
Αν αυτή η στροφή του ΔΝΤ επιβεβαιωθεί και εμπράκτως προς μία εν μέρει λύση του ελληνικού προβλήματος για το χρέος στα μέτρα των Ευρωπαίων, τότε θα έχει αξία να δούμε το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα την υποδεχθεί δεδομένης της δέσμευσή της για μία οριστική λύση για το δημόσιο χρέος της χώρας μας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr