Διμέτωπος της Λαγκάρντ: Νέα μέτρα και μείωση του χρέους

Νέες προειδοποιήσεις προς την ευρωζώνη και την Αθήνα για ελάφρυνση χρέους και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διμέτωπος της Λαγκάρντ: Νέα μέτρα και μείωση του χρέους

Νέες προειδοποιήσεις προς την ευρωζώνη και την Αθήνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τους στόχους του ελληνικού προγράμματος αλλά και την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων, στέλνει τις τελευταίες ημέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του Ταμείου στη Λίμα του Περού, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέφερε με σαφήνεια τη θέση του Ταμείου ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης με νέα δάνεια εάν δεν προηγηθεί ελάφρυνση του χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση, το Ταμείο θα συμμετάσχει απλώς ως... παρατηρητής, με τον ESM να αναλαμβάνει το βάρος της χρηματοδότησης της Αθήνας.

Η δεύτερη προϋπόθεση που έθεσε η κ. Λαγκάρντ για τη συμμετοχή του Ταμείου αφορά το σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Όπως σημείωσε, η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει και να υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αλλά και στη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Το νέο «χτύπημα» της γενικής διευθύντριας του Ταμείου μοιάζει να έχει μια διττή στοχοθεσία. Από τη μία πλευρά, να ασκήσει πίεση στη ευρωζώνη και ιδίως στη Γερμανία προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και από την άλλη να καταστήσει σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι η ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διάλογος για το χρέος.

Η τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, παρουσία της Άγκελα Μέρκελ, είπε πως θα ήθελε τώρα να δει να ανοίγει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έρχονται όμως επίσης λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου Fiscal Monitor, όπου παρουσιάζονται εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο από εκείνες του Μνημονίου όσο και εκείνες του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ανοίγοντας έτσι ένα «παραθυράκι» για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Στον αντίποδα, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει εν τέλει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη γενική συνέλευση του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού βρίσκεται και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να έχει επαφές με την κ. Λαγκάρντ για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Λαγκάρντ: Δεν δανείζουμε την Αθήνα χωρίς ρύθμιση για το χρέος

«Το ΔΝΤ θα ήθελε να δει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν προχωρήσει σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου την Πέμπτη.

Το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο, η άποψη μας για το χρέος δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιούλιο (όταν δημοσιεύθηκε η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ), δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως η ευρωζώνη είναι εκείνη που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας. Σε αντίθετη περίπτωση, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ο ESM θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της Ελλάδας, με το Ταμείο να έχει απλώς ρόλο παρατηρητή.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, το Ταμείο είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

-Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ αυτών στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

-Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.

Νέα μέτρα «βλέπει» έκθεση του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, νέα μέτρα στον ορίζοντα βλέπει το ΔΝΤ, καθώς σε έκθεσή του που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, καταγράφει δυσμενείς εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα για το πρωτογενές ισοζύγιο και την εξέλιξη του ελληνικού χρέους.

Οι προβλέψεις του Ταμείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα ακόμη και για το 2015, καθώς απέχουν σημαντικά τόσο από τις προβλέψεις του Μνημονίου όσο και εκείνες του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος ο προϋλογισμός θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ αντί στόχου 0,25% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο Μνημόνιο και αντί 0,24% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η διαφορά μεταφράζεται σε «τρύπα» περίπου 450 εκ. ευρώ, τα οποία είναι πιθανόν αν μεταφραστούν σε νέα μέτρα.

Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις του Ταμείου και για το 2016. Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα θα παρουσιάσει μηδενικό πρωτογενές ισοζύγιο, αντί για πλεόνασμα 0.5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας κενό 900 εκ. ευρω.

Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις του Ταμείου και για το χρέος. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, το ελληνικό χρέος θα ανέλθει το 206,6% του ΑΕΠ το 2016 αντί στόχου 200,9%, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την επιμονή του ΔΝΤ στο θέμα της διευθέτησης του.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με την έκθεση- η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, το Ταμείο προβλέπει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο "ψαλίδι" στις συντάξεις. Το Ταμείο προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Καθησυχαστικός ο Σαπέν για συμμετοχή ΔΝΤ

Καθυσηχαστικός εμφανίστηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη γενική συνέλευση του ΔΝΤ και εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο τέλος το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι δεδομένο αλλά (...) δεν έχω αμφιβολία ότι το ΔΝΤ, που συμμετέχει σήμερα, θα συμμετέχει και αύριο» είπε ο κ. Σαπέν στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στη Λίμα του Περού.

«Το ΔΝΤ ήταν εκεί τη στιγμή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Ιουλίου, το ΔΝΤ είναι παρόν στην αξιολόγηση της κατάστασης (...) το ΔΝΤ κάνει προτάσεις σήμερα» συνέχισε ο Σαπέν.

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Τόμσεν και Λαγκάρντ

Συνάντηση με Λαγκάρντ και Τόμσεν αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στο Περού (9-12 Οκτωβρίου).

Ο υπουργός Οικονομικών, αναχώρησε την Τετάρτη για στην Λίμα, όπου θα μετέχει στις εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σειρά συναντήσεων με τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων,τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν το προσεχές Σαββατοκύριακο

Στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η αξιολόγηση, τα προαπαιτούμενα αλλά και θέματα τεχνικής βοήθειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 30 Νοε 2020 | 08:44

Αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην "καραντίνα 2" σε σχέση με την άνοιξη

H εικόνα της κατανάλωσης του Νοεμβρίου - λίγες ημέρες πριν κλείσει ο μήνας - παραπέμπει σε άνοδο της ζήτησης κατά 1,42 %

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 30 Νοε 2020 | 08:25

Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 29 Νοε 2020 | 12:59

Σκέρτσος: Η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα να περάσει την πανδημία του κορονοϊού

Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος για τη δυνατότητα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μέχρι να βγει η χώρα από την πανδημία του κορονοϊού

ΜΠΟΝΑΜΑΣ 29 Νοε 2020 | 11:32

Βρούτσης: Έκτακτο βοήθημα σε 105.818 συνταξιούχους πιστώνεται την Δευτέρα– Συνεχίζεται η αναστολή συμβάσεων

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους, είπε ο κ. Βρούτσης.

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN 29 Νοε 2020 | 09:05

Νέο "πακέτο" μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο - Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα μέτρα - Σκέψεις για έκτακτο δώρο σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Νοε 2020 | 09:01

Ανάρπαστη η επιστρεπτέα προκαταβολή: Aναβάλλεται για τον Iανουάριο η 5η φάση - Ποιοι θα πάρουν το ένα δις ευρώ

Αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τέταρτου γύρου.

ΥΠΟΙΚ 27 Νοε 2020 | 18:52

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Πιστώνονται σήμερα σε 97.662 δικαιούχων 410 εκατ. ευρώ

Μέχρι σήμερα, 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης

OΙ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 16:29

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 12:02

Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό: Κλείδωσε η συνεργασία Lamda - ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία LAMDA - ΤΕΜΕΣ προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 11:56

Τηλεργασία: Παράταση έως το τέλος του χρόνου και σε ποσοστό 50% - Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Παρατείνεται έως τις 31/12 η τηλεργασία. Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για το ωράριο και τις παραβάσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Νοε 2020 | 10:58

ΟΑΕΔ: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι και τις 10/9/2020.