Follow us

Διπλές εισφορές από Δεκέμβριο για 100.000 επαγγελματίες

Eπαγγελματίες και επιτηδευματίες περιμένουν τον «τελικό λογαριασμό» για τις εισφορές του 2017

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Διπλές εισφορές από Δεκέμβριο για 100.000 επαγγελματίες

Έφυγε και ο Σεπτέμβριος και το υπουργείο Εργασίας δεν είναι έτοιμο ακόμη να υπολογίσει εκ νέου τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι και περιμένουν τον «τελικό λογαριασμό» για τις εισφορές του 2017. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο στην καλύτερη περίπτωση κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες θα ξεκινήσουν την καινούργια χρονιά έχοντας να «σηκώσουν» διπλή υποχρέωση: θα πληρώνουν και αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές για το 2017 αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις για το 2018.

Αν στην «εξίσωση» μπει και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που ενεργοποιείται από τις αρχές του νέου έτους, οι επαγγελματίες –τουλάχιστον αυτοί που εμφανίζουν τα υψηλότερα κέρδη, αυτοί που εμφάνισαν αύξηση κερδών το 2016 αλλά και αυτοί που οφείλουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ- θα βρίσκονται συνεχώς με το χέρι στην τσέπη με το που θα ξεκινήσει η καινούργια χρονιά.

Προχωρήσαμε στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα πριν προετοιμάσουμε τον γραφειοκρατικό μηχανισμό για να υποδεχτεί μια τέτοια αλλαγή. Οι φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν και φέτος μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η εκκαθάριση έγινε μεν αυτόματα αλλά το υπουργείο Εργασίας δεν έχει πάρει ακόμη τα αναλυτικά στοιχεία με τα εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων τα οποία απαιτούνται για να γίνει εκ νέου ο υπολογισμός των φετινών ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι να αποσταλεί το αρχείο με το ένα εκατομμύριο ΑΦΜ, να φανεί ποιος έχει πληρώσει και πόσα, να γίνουν οι συμψηφισμοί και να σταλούν τα καινούργια ειδοποιητήρια, θα φτάσουμε προς το τέλος του χρόνου. Αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα αν δεν έμπαινε το θέμα των αναδρομικών. Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν ακόμη και υπερδιπλάσιες εισφορές από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτά που τους καταλόγιζε ο ΕΦΚΑ από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.

Όσοι εμφάνισαν και το 2015 και το 2016 κέρδη της τάξεως των 7000-8000 ευρώ δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα καθώς ούτως ή άλλως πλήρωναν και θα πληρώνουν το ελάχιστο ποσό. Αυτοί που θα έχουν πρόβλημα είναι:

1. Οι ειδικότητες που υποχρεούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές και για επικουρική ασφάλιση (το 7% των κερδών) αλλά και για εφάπαξ (4%). Δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχουν καταβάλλει μόνο το 20% της κύριας ασφάλισης και το 6,95% της υγείας, έχουν δημιουργήσει μια οφειλή η οποία αντιστοιχεί έως και το 11% των καθαρών κερδών τους η οποία υπολογίζεται μάλιστα αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου. Στην κατηγορία ανήκουν μηχανικοί, δικηγόροι, βενζινοπώλες αρτοποιοί κλπ, περίπου 100.000 άτομα συνολικά.

2. Οι επαγγελματίες που το 2016 είχαν αύξηση κερδών (η οποία και αποτυπώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις του 2017) σε σχέση με το 2015. Αυτοί οι επαγγελματίες έχουν πληρώσει εισφορές επί χαμηλότερης βάσης υπολογισμού οπότε έχει προκύψει πλέον μια σημαντική διαφορά.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προχωρήσει ακόμη στις σχετικές ανακοινώσεις, προτίθεται να κάνει δόσεις και ευκολίες πληρωμής σε όσους έχουν να πληρώσουν σημαντικές διαφορές ασφαλιστικών εισφορών. Τα επιπλέον ποσά που θα καταλογιστούν θα μπορούν να καταβληθούν σε έως και 11 δόσεις. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι από τον Δεκέμβριο και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να καταβάλλονται διπλές εισφορές (και όποιος αντέξει)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΚΡΕΚΑ 24 Σεπ 2022 | 09:29

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με βάση την περσινή κατανάλωση το μπόνους εξοικονόμησης - Η μείωση που καλούνται να πετύχουν τα νοικοκυριά

Ποιο είναι το ποσό του μπόνους εξοικονόμησης στην κατανάλωση ρεύματος - Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας για το "Ανακυκλώνω–Αλλάζω Συσκευή" και το πετρέλαιο κίνησης

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ 24 Σεπ 2022 | 08:59

Ρεβυθούσα: Το νησί του Σαρωνικού που έγινε η κύρια πύλη εισόδου σε φυσικό αέριο - "Κλειδί" για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σε επίπεδα - ρεκόρ τα πλοία LNG που εξυπηρετεί ο σταθμός της Ρεβυθούσας.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 23 Σεπ 2022 | 23:46

Εξοικονόμηση ενέργειας: Πόσο ρεύμα καίνε οι συσκευές του σπιτιού σε ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Ειδικοί εξηγούν ποιες είναι οι οικιακές συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα και ποιες λιγότερο - Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ 23 Σεπ 2022 | 18:42

Φυσικό αέριο: Ποια είναι η χώρα "'εκπληξη" που μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για προμήθεια ενέργειας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 23 Σεπ 2022 | 18:08

Δωρεάν καυσόξυλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ - Ποιοι τα δικαιούνται

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε πως: "δίνουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν και οι ίδιοι ξυλεία για να ζεστάνουν τα σπίτια τους"

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 23 Σεπ 2022 | 18:02

Ευρωζώνη: Προ των πυλών η ύφεση - Υποχωρούν ομόλογα και ευρώ

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9754 δολάρια.

LIDL ΕΛΛΑΣ 23 Σεπ 2022 | 15:26

Η Lidl Ελλάς πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος μειώνει διαρκώς το ενεργειακό της αποτύπωμα

Η εταιρεία πιστοποιήθηκε και αυτό το έτος κατά ISO 50001 για το σύστημα διαχείρισης ενέργειάς της και εξασφάλισε για πέμπτη συνεχή χρονιά πράσινα πιστοποιητικά για το 100% της ενέργειας που προμηθεύεται από την Protergia, τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της MYTILINEOS.

ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ 111.220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ 23 Σεπ 2022 | 12:58

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκινά η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένων

Στην δεύτερη φάση της εφαρμογής της μπαίνει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 20-49 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 23 Σεπ 2022 | 11:31

Η Netsteps στην κορυφή της Ευρώπης: #3 Best Workplace in Europe

Στην κατηγορία μικρών επιχειρήσεων (20-49 εργαζόμενοι) έλαβε την 3η θέση, ξεχωρίζοντας για την ικανότητά της να δημιουργεί ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον.

ΔΥΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ 23 Σεπ 2022 | 10:34

ΤΑΙΠΕΔ: Δύο προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ 23 Σεπ 2022 | 09:10

Χαμός με την εφαρμογή "appodixi": 2.000 καταγγελίες με το καλημέρα για πλαστές αποδείξεις

Tην πρώτη μέρα λειτουργία της εφαρμογής "appodixi" περισσότεροι από 20.000 την κατέβασαν στο κινητό τους και άρχισαν να σκανάρουν τις αποδείξεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Σεπ 2022 | 08:55

Συναγερμός για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων - Αυξάνονται για τρίτη φορά τα επιτόκια

Στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα αυξήσει για 3η φορά από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της και το μόνο ερώτημα είναι αν η αύξηση θα είναι 0,75% ή 0,5%.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ 23 Σεπ 2022 | 08:34

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί η διατηρητέα Bella Vita και συγκρότημα κατοικιών στους Παξούς

Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί για το συγκρότημα κατοικιών της ΣΤΕΜΑΡ καθώς και την Bella Vita στους Παξούς.