Dixon: Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Οσο τα capital controls είναι σε ισχύ, ολοένα και περισσότερες εταιρείες θα χρεοκοπούν, αφήνοντας στις τράπεζες ακόμη περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Dixon: Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τον αδύναμο κρίκο του οικονομικού συστήματος της Ελλάδας. Θα πρέπει να επιδιορθωθούν για να αρθούν τα capital controls, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να χρηματοδοτηθεί η μελλοντική ανάκαμψη, γράφει σε άρθρο του στους New York Times, ο Hugo Dixon.

Dixon: Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Όπως γράφει, οι τράπεζες χτυπήθηκαν έντονα από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε στην εξουσία. Η εκροή καταθέσεων, που ήταν περιοδικό φαινόμενο στην ελληνική κρίση, εντάθηκε και πάλι. Μετά έκλεισαν και επιβλήθηκαν τα capital controls, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίζει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η μακρά ύφεση, που διακόπηκε για λίγο πέρυσι, επέστρεψε εκδικητικά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έφτασαν στο 35% πέρυσι, θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 40% το 2015-2016, εκτιμά η Moody's.

Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί αρκετές φορές κατά την κρίση, χρειάζονται επιπλέον ένεση ρευστότητας 10-25 δισ. ευρώ. Μέχρι να γίνει αυτό, η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να άρει τα capital controls. «Οσο αυτά είναι σε ισχύ, ολοένα και περισσότερες εταιρείες θα χρεοκοπούν, αφήνοντας στις τράπεζες ακόμη περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τον;iζει ο Dixon.

H καλύτερη λύση

«Ευτυχώς, υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι», σχολιάζει.

Αν και ο λαός ψήφισε ενάντια στους όρους των δανειστών στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας έκανε αναστροφή και τώρα έχει εμπλακεί σε εποικοδομητικές συζητήσεις. Υπάρχουν καλές πιθανότητες για συμφωνία, τονίζει ενώ προσθέτει ότι οι δανειστές φαίνεται να έχουν αποκλείσει το χειρότερο σενάριο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με bail-in των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Ομως αυτή που θα αποτελούσε την καλύτερη λύση, δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.Ο ESM θα πρέπει να έχει άμεση συμμετοχή στις τράπεζες. Αντί για αυτό, φαίνεται πως το Ταμείο θα δανείσει χρήματα στην Αθήνα, η οποία με τη σειρά της θα χορηγήσει κεφάλαια στις τράπεζες. Μία απευθείας ανακεφαλαιοποίηση θα ήταν προτιμότερη, γιατί θα έκοβε το δεσμό μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας.

Ενα επιπλέον πλεονέκτημα θα ήταν ότι αν η ευρωζώνη είχε απευθείας ιδιοκτησία των τραπεζών, η εμπιστοσύνη των καταθετών απευθείας θα είχε αποκατασταθεί και οι έλεγχοι κεφαλαίων θα μπορούσαν να αρθούν γρήγορα.

Ενα επιπλέον ζήτημα είναι το αν η Ελλάδα θα δημιουργούσε μία λεγόμενη bad bank. Η ιδέα θα ήταν οι άλλες τράπεζες να πουλήσουν τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια σε μία νέα εταιρεία, με γενναία έκπτωση της επίσημης αξίας τους. Οι ειδικοί θα την διαχειρίζονταν και σε κάποιες περιπτώσεις θα ρευστοποιούσαν εταιρείες. Σε άλλες, θα άλλαζαν τη διαχείριση και σε άλλη θα μετέτρεπαν το χρέος σε μετοχές. Μετά από αυτό, οι τράπεζες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στη δανειοδότηση ''καλών'' εταιρειών».

Μέχρι τώρα όμως οι δανειστές δεν συμφωνούν να υπάρξει η bad bank στην Ελλάδα και ένας λόγος είναι πως η Αθήνα θα την χειραγωγούσε ευνοώντας φίλους.

«Οι τράπεζες είναι ο αδύναμος κρίκος της Ελλάδας.Τώρα υπάρχει μία ευκαιρία να τις συγυρίσει. Θα ήταν κρίμα να πάει χαμένη», καταλήγει ο Dixon.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ PETA 18 Οκτ 2021 | 08:21

Yves Saint Laurent, Gucci και Balenciaga απειλούν την ελληνική γούνα

Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισπράττει από τις εξαγωγές 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΩΣ 22/10 18 Οκτ 2021 | 07:16

Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπ. Εργασίας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις