ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,3% το 2021 - Βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Συστάσεις για κόκκινα δάνεια και δημόσιο

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,3% φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ - Προσοχή στο μισθολογικό κονδύλι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,3% φέτος και 5,4% το 2022, τροφοδοτούμενη από τις επενδύσεις του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την αναμενόμενη απόδοση του τουρισμού, σύμφωνα με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επαίνεσαν την "ταχεία και προληπτική" απάντηση της Ελλάδας στην κρίση COVID, η οποία είδε την κυβέρνηση να ξοδεύει 24 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι και να διαθέσει άλλα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για να στηρίξει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας που επλήγησαν από την πανδημία.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι προοπτικές "θόλωσαν" από αβεβαιότητες και πολλά θα εξαρτηθούν από παράγοντες όπως το πώς εξελίχθηκε η πανδημία και ο αντίκτυπός της στις διακρατήσεις κακών χρεών των τραπεζών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο απορροφήθηκαν επιτυχώς τα κονδύλια της ΕΕ.

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,3% το 2021 - Βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Συστάσεις για κόκκινα δάνεια και δημόσιο

Με δεδομένο ότι η πανδημία σύμφωνα με το ΔΝΤ αύξησε το παραγωγικό κενό κατά περίπου 3% του ΑΕΠ το ΔΝΤ προτείνει αφενός τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, τις δύο κατηγορίες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία και το κλείσιμο του επενδυτικού κενού και αφετέρου στην ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Προσοχή στο κονδύλι για συντάξεις και μισθούς του δημοσίου

Η πρώτη παρατήρηση που κάνει το Ταμείο είναι η ανάγκη ανακατανομής των κρατικών δαπανών όπου στέκεται στο μισθολογικό στο κονδύλι για τις συντάξεις αλλά και τους μισθούς του δημοσίου. Ειδικά για το δημόσιο το ΔΝΤ βλέπει το μισθολογικό κονδύλι να επανέρχεται στα προ της ( πρώτης κρίσης ) επίπεδα ενώ επισημαίνει ότι και οι κρατικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτελούν μια διαρροή πόρων για τον προϋπολογισμό. Τονίζει μάλιστα ότι από τις δύο αυτές πηγές μπορούν να προκύψουν σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το κενό που υπάρχει στις εισπράξεις από ΦΠΑ. Με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί θα πρέπει σύμφωνα με το Ταμείο να αναμορφωθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να ευνοεί την επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και παράλληλα να ενισχύσει την υγειονομική τους κάλυψη.

Το Ταμείο υποστηρίζει την συνέχιση της στήριξης της οικονομίας που καταγράφεται και το 2022 δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ ενώ θεωρεί ότι είναι στην θετική κατεύθυνση και οι φορολογικές μειώσεις στην προκαταβολή φόρου και το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον το Ταμείο προτείνει στις ελληνικές αρχές την προώθηση νομοθεσίας για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην εργασίας ( περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ) και δράσεις για την είσοδο στην εργασία νέων, γυναικών και την διατήρηση παραμονής μεγαλύτερων ατόμων στην εργασία.

Υπάλληλοι Εργασία

Αναγκαία η επιτάχυνση εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων

Το ταμείο δίνει έμφαση στην ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων θεωρώντας ότι βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση η επέκταση του σχεδίου Ηρακλής υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υιοθέτηση ή ανατροπές με μεγάλο αριθμό νέων κόκκινων δανείων.

Με δεδομένο ότι η πρόταση της Τράπεζας για την δημιουργία ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων έχει "μείνει στο ράφι" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η επόμενη λύση για την βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους είπε είναι η αντιμετώπιση της αναβαλλόμενης φορολογίας με τρόπο ώστε να πάψει να επιβαρύνει την τράπεζες και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα τονίζεται ότι σημαντικό ρόλο στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα παίξει και η ορθή εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος

Τέλος το ΔΝΤ επικυρώνει την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους το οποίο όπως τονίζεται από την κορύφωση που είχε το 2020 αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τροχιά από φέτος. Ως συστατικά της βιωσιμότητας το Ταμείο αναφέρει τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αλλά και την επαναφορά σε πρωτογενή πλεόνασμα της οικονομίας από το 2023. Ένα ακόμη στοιχείο βιωσιμότητας θεωρείται και το υψηλό ταμειακό απόθεμα του δημοσίου αλλά και η ενεργητική διαχείριση χρέους από το ΟΔΔΗΧ που σε κάθε περίπτωση μπορούν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους χωρίς να χρειαστεί δανεισμό από τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με βάση το βασικό σενάριο για την τροχιά των επιτοκίων τις επόμενες δεκαετίες. Σε περίπτωση κάποιας δυσμενούς μεταβολής ( αύξηση των επιτοκίων ) το Ταμείο εκφράζει ερωτηματικά για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορεί να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης Τούτο παρά το γεγονός της μεγάλης πτώσης των επιτοκίων δανεισμού και της διατήρησης ευνοϊκής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Ένας ακόμη προβληματισμός που εκφράζεται είναι για την μεταβολή των επιτοκίων δανεισμού της χώρας κατά την μετάβαση από τον επίσημο δανεισμό που καλύπτει σήμερα το 55% του χρέους της χώρας στο δανεισμό από τις αγορές.

Με πληροφορίες από Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 4 03 Αυγ 2021 | 00:04
ΦΤΑΝΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 99% 02 Αυγ 2021 | 15:29

"Εκτοξεύθηκαν" οι κρατήσεις των Airbnb για τον Δεκαπενταύγουστο - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή

Δεν προλαβαίνουν να κλείνουν συμφωνίες με μισθωτές οι ιδιοκτήτες των Airbnb - Στα ύψη οι κρατήσεις για τον 15αύγουστο

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ 01 Αυγ 2021 | 14:23

Οι Αντετοκούνμπο στην Αθήνα: Θα πάμε Σεπόλια και Ζωγράφου το τρόπαιο του NBA [Βίντεο]

Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του ΝΒΑ με τους Μίλγουοκι Μπακς, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο έφτασαν στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές

"ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ" 30 Ιουλ 2021 | 11:57

Χαρδαλιάς: Οριακή η κατάσταση σε Μύκονο και Ίο - Μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω καύσωνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερθηκε τόσο στη δύσκολη κατάσταση στη Μυκονο, χαρακτηρίζοντας την "οριακή", όσο και στον καύσωνα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Ιουλ 2021 | 11:42

O Γιάννης Αντετοκούνμπο επιστρέφει στην Ελλάδα και φέρνει μαζί του την κούπα των Πρωταθλητών στο ΝΒΑ

Ο Έλληνας σούπερ σταρ γνωστοποίησε την επερχόμενη επιστροφή στην πατρίδα μέσω twitter, δίχως όμως να αποκαλύψει το πότε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 19:55

ΕΣΠΑ 2021-2027: Πώς θα διατεθούν τα 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που υπέβαλε το στρατηγικό έγγραφο αναφοράς της για την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 21 δισ. ευρώ

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 29 Ιουλ 2021 | 13:38

Τελεσίγραφο για έξι νησιά: "Τηρήστε τα μέτρα, αλλιώς τοπικά lockdown" - Τι ανακοινώνει το απόγευμα ο Χαρδαλιάς

Τελεσίγραφο λίγων ημερών θα δοθεί σε έξι νησιά - Οριακά τα επιδημιολογικά δεδομένα - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ 29 Ιουλ 2021 | 13:11

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Ο κορονοϊός πάει παραλία τα Σαββατοκύριακα - Στα ύψη το ιικό φορτίο στα λύματα

Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι μετρήσεις αποτυπώνουν υψηλότερη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στις παραλίες.

"ΚΟΚΚΙΝΙΖΕΙ" ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ 28 Ιουλ 2021 | 21:39

Γαλλία: Νέα μέτρα μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας - 97% η αύξηση των κρουσμάτων σε μόλις μία εβδομάδα

Η Γαλλία ξεπέρασε χθες το όριο του 50% του πληθυσμού της που έχει εμβολιαστεί πλήρως, αλλά απέχει πολύ από τη συλλογική ανοσία.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 28 Ιουλ 2021 | 06:49

Στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν Αλ Χουσεϊν.

27 Ιουλ 2021 | 19:37

Διπλωματικές πηγές: Απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατικοποίηση του Αιγαίου

Με επιστολή στον ΟΗΕ, η Ελλάδα απορρίπτει τις μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ 27 Ιουλ 2021 | 15:26

Ασχημα νέα για τον κορονοϊό: Κοντά στα 3.500 τα κρούσματα σήμερα και αύξηση νοσηλειών

Τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού σήμερα δεν είναι καλά - Θα φτάσουμε περίπου τα 3.500 κρούσματα

"ΗΠΙΑ Η ΝΟΣΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ" 27 Ιουλ 2021 | 15:07

Λουκίδης: Εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη

Εξαιρετικά σπάνια είναι, κατά τον πνευμονολόγο Στέλιο Λουκίδη, η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη