Follow us

ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους - Εκρηκτικά ελλείμματα σε ΗΠΑ και Κίνα, αποκλιμάκωση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2029, στο 138,8% του ΑΕΠ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΔΝΤ

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας.

Την εκτίναξη του δημόσιου χρέους το 2020 λόγω των μαζικών μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν διεθνώς διαδέχθηκε μία σταδιακή μείωση την επόμενη διετία, η οποία ωστόσο ανακόπηκε το 2023 και είναι αβέβαιο αν θα συνεχισθεί το 2024 που γίνονται εκλογές σε δεκάδες χώρες που έχουν συνολικά πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από την εμπειρία του παρελθόντος, άλλωστε, προκύπτει ότι το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στα προεκλογικά έτη, όπως αναφέρει το Ταμείο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ εφέτος και η δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια να είναι περιορισμένη, ώστε το 2029 να ανέρχεται στο 4,3% ή περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το 2019.

Η συνέπεια αυτής της αργής προσαρμογής θα είναι να συνεχιστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα πλησιάσει το 100% του ΑΕΠ το 2029 από 93% το 2023, όταν ήταν ήδη υψηλότερο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προ της πανδημίας επίπεδο.

Διαβάστε Επίσης

Η ανακοπή της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2023 αντανακλά την αργή απόσυρση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση και τα κίνητρα βιομηχανικής πολιτικής - επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές - που ακολουθούν μεγάλες χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τον χορό της αύξησης του παγκόσμιου χρέους σέρνουν οι δύο αυτές μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες δημιουργούν και μεγάλους κινδύνους για άλλες χώρες.

Στις ΗΠΑ, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πέρυσι στο 122,1% του ΑΕΠ από 120% το 2022 καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε στο 8,8% από 4,1% το ίδιο διάστημα, αν και η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν πάνω από 2%. Με το έλλειμμα να προβλέπεται - αν δεν αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική στην Αμερική - ότι θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα πάνω από το 6%, το αμερικανικό χρέος αναμένεται να φτάσει στο 133,9% του ΑΕΠ.

Κάνοντας μία σύγκριση, μπορούμε να πούμε ότι ενώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να μειωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2029 στο 138,8% του ΑΕΠ, το αμερικανικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί το ίδιο έτος κοντά στο επίπεδο αυτό και, χωρίς δραστικά μέτρα, σχεδόν θα διπλασιαστεί το 2053.

Η εκρηκτική αυτή προοπτική είναι εξ άλλου που έχει οδηγήσει αναλυτές να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορούν να αυξάνουν διαρκώς το χρέος τους ή αν αυτό σε κάποιο χρόνο θα καταστεί μη βιώσιμο και οι επενδυτές - σε μεγάλο βαθμό είναι ξένοι - που χρηματοδοτούν τα ελλείμματα της χώρας θα αρνηθούν να συνεχίσουν να το κάνουν, οδηγώντας σε μία κρίση την οικονομία της.

Για το χρέος της Κίνας, αν και είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ, η δυναμική του είναι επίσης εκρηκτική, καθώς πέρυσι αυξήθηκε στο 83,6% του ΑΕΠ από 77,1% το 2022 και το 2029 αναμένεται να φθάσει στο 110,1%.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί, όμως, η ανοδική δυναμική του χρέους της Αμερικής και της Κίνας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλες χώρες; Το ΔΝΤ αναφέρει δύο τρόπους, μέσα από τους οποίους θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, τα υψηλά ελλείμματα και χρέος αυξάνουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τους, οι οποίες τον περασμένο Οκτώβριο σκαρφάλωσαν στο 5% για τους 10ετείς τίτλους για να υποχωρήσουν στη συνέχεια, αλλά κινούνται και σήμερα πάνω από το 4,5%. Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της αγοράς των αμερικανικών ομολόγων, πιέσεις θα ασκηθούν και στα ομόλογα τρίτων χωρών. Στην Ευρωζώνη, για παράδειγμα, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι μεν χαμηλότερες από αυτές στις ΗΠΑ, αλλά ακολουθούν τη διακύμανση των αμερικανικών.

Στην Κίνα, μία μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της θα επηρέαζε το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια ανάπτυξη, ιδιαίτερα για τις χώρες με ισχυρές εμπορικές και επενδυτικές διασυνδέσεις με αυτή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ 24 Μαϊ 2024 | 08:06

Ο Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Η πρόσκληση καταγράφεται έπειτα από την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης αλλά και την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου.

ΗΠΑ 23 Μαϊ 2024 | 22:39

Μπάιντεν: Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου- Δεν υπάρχει ισοδυναμία Ισραήλ με Χαμάς

Μάλιστα ο διευθυντής της CIA Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ.

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 23 Μαϊ 2024 | 17:51

Νέα καταγγελία για βιασμό κατά του ράπερ Παφ Ντάντι από πρώην μοντέλο - Φύλαξε επί 20 χρόνια τα άπλυτα ρούχα της ως στοιχείο

Νέα μήνυση για βιασμό κατά του ράπερ που σόκαρε με τη βάναυση επίθεση κατά της πρώην συντρόφου του

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ 22 Μαϊ 2024 | 10:08

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία

Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από το VMRO ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 21 Μαϊ 2024 | 18:47

Ποιος πούλησε κεταμίνη στον Μάθιου Πέρι: Αστυνομία και FBI αναζητούν τον άνθρωπο που του προμήθευσε τη μοιραία δόση

Πού κινούνται οι έρευνες των αστυνομικών - Αναζητούν το πού, πώς και, κυρίως, από ποιον προμηθεύτηκε το μοιραίο ναρκωτικό.

ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 07:39

Πέθανε ο πραγματικός "Λύκος της Γουόλ στριτ" σε ηλικία 87 ετών: Η ζωή του τρομερού κερδοσκόπου Ιβάν Μπόσκι

"Να είστε άπληστοι. Η απληστία είναι καλό πράγμα", συμβούλευε ο Ιβάν Φρέντερικ Μπόσκι (1937-2024) στο απόγειο της δόξας του.

ΗΠΑ 20 Μαϊ 2024 | 22:55

Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από την Ουάσινγκτον μετά τη συντριβή του προεδρικού ελικοπτέρου

Η ιρανική κυβέρνηση μας ζήτησε να τους βοηθήσουμε", είπε στους δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΗΠΑ 20 Μαϊ 2024 | 20:21

Οργισμένη απάντηση Μπάιντεν για τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που ζητά ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου

"Εξωφρενικό" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.

ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ 19 Μαϊ 2024 | 19:53

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου

ΗΠΑ 19 Μαϊ 2024 | 09:53

"Αγύρτης", "ανισόρροπος": Σκληρή προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και Μπάιντεν με ανταλλαγή... φιλοφρονήσεων

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δεν χάνουν ευκαιρία να εκτοξεύουν κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου

19 Μαϊ 2024 | 09:25

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 18 Μαϊ 2024 | 18:17

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές - Η πρωτιά της Ελλάδας

H έκθεση θεωρεί απαραίτητη τη μεγαλύτερη εμπλοκή του τομέα των ιδιωτικών ασφαλίσεων στην κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Μαϊ 2024 | 21:10

Σάλος στις ΗΠΑ με την πρώτη ληστεία κρυπτονομισμάτων: Δύο αδέρφια άρπαξαν 25 εκατ. δολάρια μέσα σε μόλις 12 δευτερόλεπτα

Ο 24χρονος Anton Peraire-Bueno και ο 28χρονος James Peraire-Bueno κατηγορήθηκαν για κλοπή 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα σε 12 δευτερόλεπτα, σπάζοντας τον κώδικα ασφαλείας του Ethereum