ΔΝΤ: «Γκρίζα ανατομία» για την Ελλάδα και την οικονομία

Το ΔΝΤ, προβλέπει ότι οι στόχοι για μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ δεν θα επιβεβαιωθούν ενώ ακόμη και τα μικρά ποσοστά ανάπτυξης δεν θα φέρουν αύξηση εσόδων.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
ΔΝΤ: «Γκρίζα ανατομία» για την Ελλάδα και την οικονομία

Μπορεί τα «φώτα» μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ να έπεσαν στο αίτημά του για άμεση διευθέτηση του ελληνικού χρέους, το οποίο το Ταμείο θεωρεί μη βιώσιμο, ωστόσο, η «αιτιολόγηση» αυτής της θέσης κρύβει σκληρή κριτική για την ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση κατηγορείται από τους συντάκτες της έκθεσης για εμμονή στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας, για αποφυγή των μεταρρυθμίσεων, για διάθεση «διανομής» των όποιων πρωτογενών πλεονασμάτων από τις ελληνικές κυβερνήσεις και για σκληρή προσπάθεια προστασίας των υφιστάμενων συνταξιούχων εις βάρος των επόμενων γενεών. Το ΔΝΤ, προβλέπει ότι οι στόχοι για μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ δεν θα επιβεβαιωθούν ενώ ακόμη και τα μικρά ποσοστά ανάπτυξης δεν θα φέρουν ούτε την πολυπόθητη αύξηση των δημοσίων εσόδων, ούτε τη μείωση της ανεργίας η οποία θα παραμείνει σε διψήφια επίπεδα για πολλά χρόνια.

· Οι κυβερνήσεις που κατάφεραν να επιτύχουν τα τελευταία χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα –οι οποίες μάλιστα καλύπτουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά- πολύ γρήγορα υπέκυψαν στις πιέσεις για να το διανείμουν. Ασφαλώς, οι συντάκτες της έκθεσης είχαν κατά νου το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. ευρώ που δόθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Έσπευσε όμως να τους επιβεβαιώσει και ο Αλέξης Τσίπρας με την εξαγγελία του για διάθεση 700 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 για τη χρηματοδότηση κοινωνικών παροχών, μεταξύ των οποίων και η μη αναδρομική εφαρμογή του ΕΚΑΣ.

· Στην Ελλάδα, οι εκροές για τη χρηματοδότηση των μισθών του δημοσίου και των συντάξεων, αντιστοιχούν πλέον περίπου στο 75% των πρωτογενών δαπανών. Από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, αναφέρει το ΔΝΤ, επιβεβαιώθηκε ότι στην ελληνική κυβέρνηση δεν διαφαίνεται καμία διάθεση περικοπής αυτών των δαπανών. Γι’ αυτό και ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής (ο λεγόμενος κόφτης) δεν θα συμβάλει στο να επιτευχθεί ο στόχος για εμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για μακρά χρονική περίοδο. (σ.σ υπενθυμίζεται και επαναλαμβάνεται στην έκθεση ότι απαιτούνται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018).

· Το ΔΝΤ προτείνει να εγκαταλειφθεί η … ιδέα ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα στηριχτεί στην αύξηση της παραγωγικότητας. Και αυτό εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησης να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ειδική αναφορά γίνεται στις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στο να προωθήσει την απελευθέρωση των αγορών προίόντων και υπηρεσιών.

· Στις τράπεζες, η κυβέρνηση δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί ακόμη και το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις στη λήψη αποφάσεων από την πλευρά των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Έτσι, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα περιοριστεί και η συμμετοχή των τραπεζών στην προσπάθεια για στήριξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

· Η άποψη του ΔΝΤ είναι ότι το συνταξιοδοτικό της χώρας παραμένει μη βιώσιμο. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να δίνει το 10% του ΑΕΠ ως κρατικές ενισχύσεις για την καταβολή των συντάξεων τη στιγμή που ο μέσος όρος για την Ευρωζώνη διατηρείται στο 2,5%. Το ΔΝΤ «κατηγορεί» την κυβέρνηση ότι μετέθεσε το πρόβλημα στους νέους συνταξιούχους (μέσα από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων) αφήνοντας στο απυρόβλητο την πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων.

· Η εμμονή της κυβέρνησης να μεταθέτει τα φορολογικά βάρη σε αυτούς που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα, έχει οδηγήσει στο εξής φαινόμενο: τα χρέη προς την εφορία έχουν φτάσει στο 50% του ΑΕΠ που είναι και το υψηλότερο της Ευρωζώνης ενώ η εισπραξιμότητα των φόρων μειώνεται ολοένα και περισσότερο λόγω της συγκέντρωσης των βαρών στους λίγους.

· Η ανεργία στην Ελλάδα, θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα –τα οποία θα αποτυπώνονται με διψήφια ποσοστά- για πολλές δεκαετίες ακόμη.

· Η όποια ανάπτυξη στην Ελλάδα –το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται ότι θα υπάρξουν θετικά ποσοστά της τάξεως του 3-3,5%- δεν θα έχει ανάλογο αντίκτυπο στα έσοδα του δημοσίου καθώς η ανάπτυξη θα στηριχθεί σε επενδύσεις και εξαγωγές που δεν αποδίδουν φορολογικά. Απαισιόδοξο είναι το ΔΝΤ και για το γεγονός ότι οι φόροι στα ακίνητα δεν συνδέονται με τις πραγματικές αξίες όπως επίσης και για το ότι θα «εξαφανιστούν» τα έσοδα από τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.

· Το ΔΝΤ προβλέπει και αύξηση των πιέσεων για διόγκωση των κρατικών δαπανών. Θεωρεί ότι δεδομένου ότι όποιες περικοπές έγιναν μέχρι τώρα δεν στηρίχτηκαν σε μεταρρυθμίσεις, σύντομα θα προκύψουν ανάγκες αύξησης των δαπανών. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι οι δαπάνες για την υγεία, έχουν υποχωρήσει στο 4,5% του ΑΕΠ, αισθητά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης 7% του ΑΕΠ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

02 Ιαν 2021 | 13:03

Ξεσπά η Κατερίνα Τσάβαλου: Αρχίζουν σειρές και δε μαθαίνουμε τίποτα

Για την κατάσταση ανεργίας των ηθοποιών και πως γίνονται οι ..προσλήψεις μίλησε η δημοφιλής ηθοποιός

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ 29 Δεκ 2020 | 18:00

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι αποκαλύπτει η 32χρονη γιατρός που ήταν το πρώτο αλλεργικό περιστατικό στην Ελλάδα [Βίντεο]

"Ήταν κάτι συμπτώματα που ήταν αλλεργικής φύσεως, υπάρχουν τέτοιες αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλά άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα", δήλωσε η 32χρονη.

ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 28 Δεκ 2020 | 17:46

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ: Ακόμη 3,6 δισ. ευρώ καταβάλει η κυβέρνηση - Απομένει 1,8 δις

Πρόωρη αποπληρωμή το αμέσως προσεχές διάστημα ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 19 Ιαν 2021 | 14:11

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα εθνικά σχέδια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά

"Πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν" χαρακτήρισε η Κομισιόν τα εθνικά σχέδια για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από την πανδημία

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 19 Ιαν 2021 | 14:10

Κατεβάζει ρολά το Notos Home στο Golden Hall

Η απόφαση για το κλείσιμο του πολυκαταστήματος στο Golden Hall είχε ληφθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΥΑ 19 Ιαν 2021 | 14:09

Σούπερ μάρκετ: Ολα τα προϊόντα που επιστρέφουν στα ράφια με την άρση των μέτρων [ΚΥΑ]

Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, χθες Δευτέρα, ήρθαν και αλλαγές στην πώληση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:02

Αχτσιόγλου: Τα χρέη απειλούν την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το μόνο εργαλείο που δόθηκε στις επιχειρήσεις ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία είναι δάνειο αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2021 | 13:52

Ερευνα ΓΣΕΕ: Αρνητικά αξιολογούν οι εργαζόμενοι την αύξηση της τηλεργασίας

Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ 19 Ιαν 2021 | 13:20

H Printec και η Alpha Bank ενεργοποιούν τη φωνητική καθοδήγηση στα ATMs

Η Printec έδωσε τη δυνατότητα στο ΑΤΜ να μετατρέπει τα μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη σε φωνητικές οδηγίες

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 19 Ιαν 2021 | 09:52

Παπαθάνασης για επόμενα βήματα: Να δούμε πρώτα το αποτύπωμα από σχολεία και αγορά, μην καλλιεργούμε προσδοκίες

"Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτύπωμα της επανεκκίνησης της αγοράς, προκειμένου να δούμε τις επόμενες κινήσεις" ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 19 Ιαν 2021 | 08:24

Επίδομα θέρμανσης : Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - Αίτηση από 692.879 νοικοκυριά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και με βάση αυτή θα γίνει ο υπολογισμός.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.