ΔΝΤ: «Κάτω» η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Δεν τη σώζει το πρόγραμμα της ΕΚΤ

Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 -16, το ΔΝΤ. Πλήττεται ακόμα και ο ευρωπυρήνας. Δεν θα σωθεί από το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

dnt-katw-i-anaptuksi-stin-eurwzwni---den-ti-swzei-to-programma-tis-ekt
SHARE THIS
0
SHARES

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook Update), το 2015 και κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν χαλαρή νομισματική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Αναθεώρηση προς τα κάτω

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να φθάσει το 3,5% το 2015 και το 3,7% το 2016, ανακοίνωσε το ΔΝΤ μειώνοντας την πρόβλεψή του κατά 0,3% για τα δύο έτη.

«Νέοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη --χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές, αλλά και υποτίμηση του ευρώ και του γεν-- υπεραντισταθμίζονται από επίμονες αρνητικές δυνάμεις», όπως ζητήματα που μας έχει κληρονομήσει η κρίση και τα οποία επιμένουν και η χαμηλή εν δυνάμει ανάπτυξη σε πολλές χώρες, αναφέρεται σε δήλωση του επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ η οποία εκδόθηκε από τον πιστωτικό θεσμό στην Ουάσινγκτον.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν αρκεί 

Εν μέσω θύελλας παραμένει η Ευρωζώνη.  Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, άφησε να εννοηθεί ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ίσως να μην επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις, με δεδομένο ότι οι αγορές περιμένουν εδώ και καιρό μια τέτοια κίνηση και συνεπώς κάποια αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί στη συμπεριφορά τους (π.χ. στην πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου). 

Tο ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τους υπολογισμούς του για ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ τη διετία 2015-16, προβλέποντας πλέον ανάπτυξη 1,2% για το 2015 (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,4%) και 1,4% για το 2016 (από 1,7%). Η ανάπτυξη προβλέπεται μάλιστα να είναι χειρότερη του αναμενόμενου όχι μόνο σε οικονομίες της περιφέρειας αλλά και σε οικονομίες του «ευρω-πυρήνα», όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Το ΔΝΤ συμβουλεύει τις προηγμένες οικονομίες να διατηρήσουν χαλαρές νομισματικές πολιτικές για να αποφύγουν αυξήσεις στα πραγματικά επιτόκια καθώς το φθηνότερο πετρέλαιο αυξάνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

«Φως» μόνο από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι το μόνο φωτεινό σημείο σε μια κατά τα άλλα απαισιόδοξη έκθεση για τις μείζονες οικονομίες, με την ανάπτυξη να προβλέπεται να αυξηθεί εκεί στο 3,6%, από 3,1 το 2015.

Οι ΗΠΑ αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για μεγαλύτερη εξασθένηση στην Ευρωζώνη, όπου μόνο η ανάπτυξη της Ισπανίας διορθώθηκε προς τα επάνω.

Κίνδυνος και για τις αναδυόμενες οικονομίες

Οι προοπτικές για τις αναδυόμενες οικονομίες μειώθηκαν επίσης ευρέως, με τις προοπτικές της Ρωσίας, της Νιγηρίας και της Σαουδικής Αραβίας, χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, να επιδεινώνονται περισσότερο. Το ΔΝΤ μείωσε επίσης τις προβλέψεις για τη Βραζιλία και την Ινδία.

Η έκθεση σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμίζεται με τις επισημάνσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε δηλώσει πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να κάνουν πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ. Η ευρωζώνη και η Ιαπωνία ενδέχεται να διανύσουν μια μακρά περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και επικίνδυνα χαμηλού πληθωρισμού, είχε δηλώσει η Λαγκάρντ.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook