ΔΝΤ προς Fed: Με την πολιτική σας βάζετε σε κίνδυνο την ανάπτυξη

Συστάσεις προς τη Fed κάνει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους γύρω από την πρόωρη και υπερβολική μείωση του προγράμματος τόνωσης της αγοράς - «Συμβουλεύει» και την ΕΚΤ

dnt-pros-fed-me-tin-politiki-sas-bazete-se-kinduno-tin-anaptuksi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να αποφύγουν την μείωση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας σε πολύ γρήγορο ρυθμό, δεδομένης της εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και της πρόσφατης μεταβλητότητας της αγοράς η οποία τόνισε τους κινδύνους-κλειδιά σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, όπως προειδοποίησε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπάρχουν νέοι κίνδυνοι από τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη και οι αναδυόμενες αγορές απαιτούν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες

Σε ενημερωτικό σημείωμα το οποίο προετοιμάστηκε για την σύνοδο του G20, το προσωπικό του ΔΝΤ είπε ότι η προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη ήταν παρόμοια με την τελευταία εκτίμηση του Ιανουαρίου, με αύξηση της τάξης του 3,75% το τρέχον έτος και 4% το 2015.

Ωστόσο τονίζει ότι υπάρχουν νέοι κίνδυνοι από τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ και οι αναδυόμενες αγορές απαιτούν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Οι εκροές κεφαλαίων τα υψηλότερα επιτόκια, και η απότομη υποτίμηση των νομισμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική ανησυχία και η επιμονή στη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να υπονομεύσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες, δεδομένης και της αδυναμίας της εταιρικής κερδοφορίας», επισημαίνει το ΔΝΤ.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής στις αναδυόμενες αγορές έχουν κατηγορήσει την Fed για την αναταραχή στην αγορά τον Ιανουάριο και το περασμένο έτος, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να σκέφτεται την απόσυρση των μέτρων τόνωσης. Η Fed έχει αρχίσει να επιβραδύνει το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες έχουν μειωθεί σε 65 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών.

Το ΔΝΤ είπε ότι υπάρχει περιθώριο για καλύτερη συνεργασία σε ότι αφορά τη μη συμβατική νομισματική πολιτική, όπως μία ευρύτερη συζήτηση για τα σχέδια εξόδου των κεντρικών τραπεζών και κάλεσε την Fed να προσέξει σε ότι αφορά τον πρόωρο τερματισμό της στήριξης.

Είναι κρίσιμης σημασίας να αποφευχθεί η πρόωρη απόσυρση των χαλαρής νομισματικής πολιτικής

Καθώς οι προοπτικές βελτιώνονται, θα είναι κρίσιμης σημασίας να αποφευχθεί η πρόωρη απόσυρση των χαλαρής νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών », τόνισε το ΔΝΤ.

Στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διευκολύνει την πολιτική της περαιτέρω και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να κάνει το ίδιο εάν η πρόοδος προς το στόχο του πληθωρισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Τέλος, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς και στην αγορά εργασίας καθώς και οι επενδύσεις σε έργα υποδομής, θα προσθέσει 0,5% ποσοστιαία μονάδα στην ετήσια παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook