Follow us

Δώρο Χριστουγέννων: Η μεγάλη παγίδα - Γιατί κινδυνεύουν με "κούρεμα" χιλιάδες εργαζόμενοι

Πώς θα αποφευχθεί το κούρεμα στο δώρο Χριστουγέννων – Οι προειδοποιήσεις των εργατολόγων – Τι πρέπει να προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

δωρο

Το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το "μεροκάματο" που βγάζει ο κάθε μισθωτός στις 10 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθούν τα λογιστήρια εδώ και δεκαετίες. Και κανείς δεν ασχολιόταν καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, το μεροκάματο της 10ης Δεκεμβρίου ήταν το ίδιο με της 10ης Νοεμβρίου, με της 10ης Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Φέτος όμως υπάρχει μια πρωτοφανής ιδιαιτερότητα: στις 10 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης λόγω κορονοϊού μετά και την χθεσινή ανακοίνωση ότι το μέτρο παρατείνεται για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Ιδού λοιπόν το πρόβλημα: Αν το δώρο Χριστουγέννων υπολογιστεί με βάση το ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος για την 10η Δεκεμβρίου, τότε θα μιλάμε για το ένα 30ο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που είναι τα 17,8 ευρώ. Και αυτό θα σημαίνει τεράστιο "κούρεμα" για το δώρο Χριστουγέννων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λένε οι εργατολόγοι

Γι’ αυτό λοιπόν οι εργατολόγοι που έχουν εντοπίσει το ζήτημα εδώ και αρκετές ημέρες έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας ώστε ειδικά φέτος να ληφθεί ειδική μέριμνα. Δηλαδή, το δώρο να υπολογιστεί όχι με βάση την αμοιβή της 10ης Δεκεμβρίου αλλά με βάση την αμοιβή της τελευταίας ημέρας "πραγματικής εργασίας" κατά την οποία δεν υπήρχε αναστολή της σύμβασης. Νομικά, δεν τίθεται θέμα καθώς μιλάμε για αναστολή και όχι τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πιθανότατα εντός της ημέρας με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης (η οποία ήταν προγραμματισμένο να βγει από χθες αλλά τελικώς η δημοσίευση αναβλήθηκε για σήμερα). Προφανώς, οι εργαζόμενοι δεν θα αποφύγουν ένα "κούρεμα" στο δώρο Χριστουγέννων καθώς για όλες τις ημέρες που θα έχουν μείνει σε αναστολή από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο, ο υπολογισμός θα γίνει επί της βάσης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (δηλαδή επί της βάσης των 534 ή των 800 ευρώ) και όχι επί της βάσης του κανονικού μισθού.

Όμως, αυτό το κούρεμα θα είναι "συγκρατημένο" και για τους περισσότερους θα κινείται στην περιοχή του 9-10%. Αν όμως άλλαζε η βάση υπολογισμού συνολικά, θα μιλούσαμε για γενναίο κούρεμα που θα έφτανε ακόμη και στο 50% ή στο 70%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίλυση της εκκρεμότητας

Με την επίλυση και της συγκεκριμένης εκκρεμότητας –σήμερα αναμένεται αναλυτικό κείμενο από το υπουργείο Εργασίας με παραδείγματα- θα ανοίξει ο δρόμος για τον υπολογισμό και την καταβολή και του φετινού δώρου. Φέτος, οι "καταθέτες" θα είναι δύο ενώ δύο θα είναι και οι δόσεις πληρωμής.

Πρώτος καταθέτης ο εργοδότης ο οποίος θα πληρώσει το δώρο για όλο το διάστημα πραγματικής εργασίας από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Και εφόσον λυθεί η εκκρεμότητα που προαναφέρθηκε και "τυπικά", βάση υπολογισμού του δώρου θα είναι το πραγματικό μεροκάματο. Δεύτερος καταθέτης θα είναι το δημόσιο. Για όλες τις ημέρες αναστολής από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, η βάση υπολογισμού θα είναι τα 534 ευρώ για ολόκληρο μήνα ή τα 17,8 ευρώ για μια ημέρα. Ειδικά για τον Νοέμβριο, η βάση υπολογισμού θα είναι τα 800 ευρώ ανά μήνα ή τα 26,7 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα.

Όλη η αναλογία για τις ημέρες αναστολής μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους λογαριασμούς μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου –ημέρα κατά την οποία θα πληρώσει και ο εργοδότης- ενώ για τις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου, η πληρωμή θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 24 Ιουν 2022 | 12:01

Βαρύς και φορολογικά... ασήκωτος ο Ιούλιος: Οι τέσσερις φόροι και τα εκατομμύρια δηλώσεις - 5 απλές συμβουλές

Τα περίπου 3 εκατομμύρια των φορολογουμένων θα πρέπει να προλάβουν τη νέα παράταση στις δηλώσεις.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 23 Ιουν 2022 | 13:08

Η νέα επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα πληρώνουμε πλέον από την 1η Ιουλίου - Οι κερδισμένοι

"Κλειδώνει" ο νέος μηχανισμός επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 22 Ιουν 2022 | 08:30

Αναλυτικός οδηγός για το Fuel Pass 2: Ποιοι το δικαιούνται και οι προϋποθέσεις για ολόκληρο το ποσό

Με το Fuel Pass 2, αν αναδειχθείτε δικαιούχος, θα μπορέσετε να εξαργυρώσετε ένα ποσό που θα φτάνει υπό προϋποθέσεις και στα 100 ευρώ.

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 21 Ιουν 2022 | 07:40

Ανακοινώσεις για το νέο Fuel Pass: Μεγαλύτερη επιδότηση ως 75 ευρώ και σε περισσότερους

Στα 20 λεπτά η οριζόντια επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης – Εως και 75 ευρώ ενίσχυση μέσω του fuel pass – Μέτρα για φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Επιστροφή φόρων στους αγρότες.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 18 Ιουν 2022 | 11:38

Ιδού πώς θα αλλάξετε κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες – Χωρίς δικαιολογητικά και έως 50% η επιδότηση

Χωρίς δικαιολογητικά και έως 50% η επιδότηση για ανακύκλωση συσκευών. Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις.

ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΛΗΓΕΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ 17 Ιουν 2022 | 08:18

Τι σημαίνει η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία: Μπορούν να γίνουν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς;

Τι αλλάζει στην Ελλάδα με τη λήξη της μεταμνημονιακής περιόδου. Μπορούν να γίνουν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου;

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Ιουν 2022 | 08:39

Fuel pass: Επιδότηση καυσίμων 60-70€ και σε περισσότερους - Αναδρομικά ως 600 ευρώ στο ρεύμα, επιδότηση και στα εξοχικά

Επιχείρηση "ανοικτά εξοχικά" ετοιμάζει η κυβέρνηση για το καλοκαίρι με τα μέτρα που θα συνθέσουν το σχέδιο να ενεργοποιούνται σταδιακά από τον Ιούλιο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 12 Ιουν 2022 | 13:59

Ενεργειακή κρίση: Τέσσερις πλατφόρμες που φέρνουν ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ - Πότε θα ενεργοποιηθούν

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προγραμματίζεται η λειτουργία τεσσάρων διαφορετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών με κοινή συνισταμένη τη στήριξη των νοικοκυριών.

ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 11 Ιουν 2022 | 14:38

Πώς θα μοιραστούν 220.000 κουπόνια για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών-Πώς θα "κουρέψετε" τον λογαριασμό του ρεύματος

Πώς θα "κουρέψετε" τον λογαριασμό του ρεύματος ακόμη και πάνω από 200 ευρώ τον χρόνο με την αντικατάσταση τριών ηλεκτρικών συσκευών

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιουν 2022 | 09:09

Νέα δεδομένα: Πώς θα γίνουν οι μειώσεις από 1η Ιουλίου στον λογαριασμό ρεύματος και στη δόση στεγαστικού δανείου

Σε νέα δεδομένα θα κληθούν να προσαρμοστούν εκατομμύρια νοικοκυριά από την 1η Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Ιουν 2022 | 17:39

Πώς θα λειτουργήσει το "fuel pass Vol 2" - Διευρυμένα τα κριτήρια, αυξάνεται το ποσό

Οι ανακοινώσεις για το fuel pass τοποθετούνται στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, ενώ η κάρτα θα ισχύσει για το τρίμηνο του καλοκαιριού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 09 Ιουν 2022 | 12:05

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 11,3% τον Μάιο: "Φωτιά" καύσιμα και τρόφιμα - Αύξηση 173% στο φυσικό αέριο

Σε νέο υψηλό διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας στο 11,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Ξέφρενο ράλι τιμών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Ιουν 2022 | 12:31

Δείτε και υπολογίστε αν θα πάρετε και πόση θα είναι η αύξηση στη σύνταξή σας- Τα βήματα ένα προς ένα

Πώς θα μάθετε αν ανήκετε στους περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους που θα πάρουν αύξηση στην ονομαστική τους σύνταξη.