Δώρο Χριστουγέννων: Η μεγάλη παγίδα - Γιατί κινδυνεύουν με "κούρεμα" χιλιάδες εργαζόμενοι

Πώς θα αποφευχθεί το κούρεμα στο δώρο Χριστουγέννων – Οι προειδοποιήσεις των εργατολόγων – Τι πρέπει να προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

δωρο

Το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το "μεροκάματο" που βγάζει ο κάθε μισθωτός στις 10 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθούν τα λογιστήρια εδώ και δεκαετίες. Και κανείς δεν ασχολιόταν καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, το μεροκάματο της 10ης Δεκεμβρίου ήταν το ίδιο με της 10ης Νοεμβρίου, με της 10ης Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Φέτος όμως υπάρχει μια πρωτοφανής ιδιαιτερότητα: στις 10 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης λόγω κορονοϊού μετά και την χθεσινή ανακοίνωση ότι το μέτρο παρατείνεται για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Ιδού λοιπόν το πρόβλημα: Αν το δώρο Χριστουγέννων υπολογιστεί με βάση το ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος για την 10η Δεκεμβρίου, τότε θα μιλάμε για το ένα 30ο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που είναι τα 17,8 ευρώ. Και αυτό θα σημαίνει τεράστιο "κούρεμα" για το δώρο Χριστουγέννων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λένε οι εργατολόγοι

Γι’ αυτό λοιπόν οι εργατολόγοι που έχουν εντοπίσει το ζήτημα εδώ και αρκετές ημέρες έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας ώστε ειδικά φέτος να ληφθεί ειδική μέριμνα. Δηλαδή, το δώρο να υπολογιστεί όχι με βάση την αμοιβή της 10ης Δεκεμβρίου αλλά με βάση την αμοιβή της τελευταίας ημέρας "πραγματικής εργασίας" κατά την οποία δεν υπήρχε αναστολή της σύμβασης. Νομικά, δεν τίθεται θέμα καθώς μιλάμε για αναστολή και όχι τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πιθανότατα εντός της ημέρας με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης (η οποία ήταν προγραμματισμένο να βγει από χθες αλλά τελικώς η δημοσίευση αναβλήθηκε για σήμερα). Προφανώς, οι εργαζόμενοι δεν θα αποφύγουν ένα "κούρεμα" στο δώρο Χριστουγέννων καθώς για όλες τις ημέρες που θα έχουν μείνει σε αναστολή από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο, ο υπολογισμός θα γίνει επί της βάσης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (δηλαδή επί της βάσης των 534 ή των 800 ευρώ) και όχι επί της βάσης του κανονικού μισθού.

Όμως, αυτό το κούρεμα θα είναι "συγκρατημένο" και για τους περισσότερους θα κινείται στην περιοχή του 9-10%. Αν όμως άλλαζε η βάση υπολογισμού συνολικά, θα μιλούσαμε για γενναίο κούρεμα που θα έφτανε ακόμη και στο 50% ή στο 70%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίλυση της εκκρεμότητας

Με την επίλυση και της συγκεκριμένης εκκρεμότητας –σήμερα αναμένεται αναλυτικό κείμενο από το υπουργείο Εργασίας με παραδείγματα- θα ανοίξει ο δρόμος για τον υπολογισμό και την καταβολή και του φετινού δώρου. Φέτος, οι "καταθέτες" θα είναι δύο ενώ δύο θα είναι και οι δόσεις πληρωμής.

Πρώτος καταθέτης ο εργοδότης ο οποίος θα πληρώσει το δώρο για όλο το διάστημα πραγματικής εργασίας από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Και εφόσον λυθεί η εκκρεμότητα που προαναφέρθηκε και "τυπικά", βάση υπολογισμού του δώρου θα είναι το πραγματικό μεροκάματο. Δεύτερος καταθέτης θα είναι το δημόσιο. Για όλες τις ημέρες αναστολής από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, η βάση υπολογισμού θα είναι τα 534 ευρώ για ολόκληρο μήνα ή τα 17,8 ευρώ για μια ημέρα. Ειδικά για τον Νοέμβριο, η βάση υπολογισμού θα είναι τα 800 ευρώ ανά μήνα ή τα 26,7 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα.

Όλη η αναλογία για τις ημέρες αναστολής μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους λογαριασμούς μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου –ημέρα κατά την οποία θα πληρώσει και ο εργοδότης- ενώ για τις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου, η πληρωμή θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 07:45

Το σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα: Επιστροφή στο click away, ένδυση και υπόδηση με click in shop

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 12 Ιαν 2021 | 10:38

Σκυλακάκης: Δεν είμαστε ταπί, ούτε θα έρθουν νέα μνημόνια - Πότε καταβάλλεται το ενοίκιο ιδιοκτητών

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση στις κατηγορίες που θα ανοίξουν.

12 Ιαν 2021 | 08:30

Ας ξυπνήσουμε πριν είναι αργά...

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει για το 2020 ύφεση περί το 10% η οποία θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια.

ΣΕ 645.054 ΑΤΟΜΑ 12 Ιαν 2021 | 08:03

Αναστολή σύμβασης: Πιστώνονται σήμερα τα 534 ευρώ στους δικαιούχους

Μέσα στην ημέρα θα πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 04 Ιαν 2021 | 08:00

"Πακέτο" στήριξης 1,5 δισ. ευρώ για τον Ιανουάριο – Τι θα περιλαμβάνει

Παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με την αντίστοιχη καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΜΗΝΑ 03 Ιαν 2021 | 12:51

Ο "χάρτης δικαιωμάτων" ενοικιαστών και ιδιοκτητών – Όλα τα "κουρέματα" και οι αποζημιώσεις

Οι αποζημιώσεις για τα κουρέματα του Νοεμβρίου δεν έχουν ακόμη καταβληθεί και προγραμματίζεται να δοθούν μέσα στον μήνα.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 02 Ιαν 2021 | 14:30

Μέτρα στήριξης: Με έξι οικονομικές ενισχύσεις ξεκινάει το 2021 - Δείτε αναλυτικά

Με 600άρια σε μισθωτούς και 1.400άρια σε αυτοαπασχολούμενους ξεκινάει το 2021

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 31 Δεκ 2020 | 09:03

Αναλυτικές οδηγίες από το ΥΠΟΙΚ για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων χωρών

Αναλυτικές οδηγίες για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων χωρών.

ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 30 Δεκ 2020 | 08:58

Βεσυρόπουλος στο capital.gr: Μελετάμε μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ

Ο υφυπουργός τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση και διεύρυνση των φορολογικών μειώσεων που έχουν θεσπιστεί εκτάκτως με τον προϋπολογισμό του 2021.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 29 Δεκ 2020 | 08:54

Νέο μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις: Έρχονται αποζημιώσεις και για τις πάγιες δαπάνες

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα κληθούν να γνωστοποιήσουν τις πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 28 Δεκ 2020 | 16:51

DW: "Ο κορονοϊός πάει την Ελλάδα πολύ πίσω" - Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό

Ανάλυση του RND εστιάζει στις καταρχάς δυσοίωνες προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ 24 Δεκ 2020 | 09:53

Κούρεμα ενοικίου… a la carte από Γενάρη – Τι δικαιούνται ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Με την αλλαγή του χρόνου, εγκαινιάζεται και ο νέος μηχανισμός "κουρέματος" ενοικίων που θα καλύψει το πρώτο δίμηνο του έτους.

ΤΡΕΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ 23 Δεκ 2020 | 12:15

Η χλιδάτη ζωή της οικογένειας Κουτσολιούτσου: Τα 41 τηλέφωνα, τα 48 golf trikes και η ξυλεία από την... Ταϊλάνδη

Τα ευρήματα της PwC για την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τη χλιδάτη ζωή της.