Δώρο Χριστουγέννων: Σενάριο παράτασης στην καταβολή του - Για ποιους θα είναι μειωμένο και σε τρεις δόσεις

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, θα εισπράξουν λιγότερα από έναν ολόκληρο μισθό ως δώρο Χριστουγέννων.

Λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη (από τον νόμο) ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων –είναι η 21η Δεκεμβρίου- κυκλοφόρησε στην αγορά το σενάριο περί παράτασης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργοδότες που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους.

Τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία σχετική επιβεβαίωση από την πλευρά της κυβέρνησης κάτι που σημαίνει ότι η υποχρέωση καταβολής του δώρου στην προγραμματισμένη ημερομηνία, ισχύει κανονικά. Μέχρι πάντως την επόμενη Δευτέρα, η αγωνία των εργαζομένων αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο καθώς τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι πολλά:

Πρώτον, αν οι εργοδότες θα έχουν τη ρευστότητα για να καταβάλουν κανονικά το δώρο. Οι ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση μη πληρωμής, δεν έχουν αρθεί. Δεύτερον, αν το κράτος –το οποίο καλείται φέτος να καταβάλλει ένα τμήμα του δώρου λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας- θα είναι έτοιμο να πληρώσει επίσης στις 21 Δεκεμβρίου. Και τρίτον ποιο θα είναι τελικώς το ποσό που θα λάβει ο κάθε εργαζόμενος.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής, θα εισπράξουν λιγότερα από έναν ολόκληρο μισθό. Κερδισμένοι, θα βγουν μόνο οι μερικώς απασχολούμενοι καθώς με τον υπολογισμό της αναλογίας του δώρου που πληρώνει το κράτος επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το μερικώς απασχολούμενο, το τελικό ύψος του δώρου μπορεί τελικώς να είναι και μεγαλύτερο από ένα μηνιάτικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι γεγονός ότι η καταβολή του φετινού 13ου μισθού θα γίνει υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής περιμένουν το δώρο για να καλύψουν υποχρεώσεις δεδομένου ότι και τον Δεκέμβριο καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 534 ευρώ ενώ οι εργοδότες, ναι μεν έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής της μισθοδοσίας αλλά καλούνται να πληρώσουν το δώρο τη στιγμή που ο τζίρος τους (σ.σ ειδικά για κλάδους εντάσεως απασχόλησης όπως είναι το εμπόριο, η εστίαση κλπ) έχει πρακτικά μηδενιστεί. Ο βαθμός συμμόρφωσης λίγες ημέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, συνιστά μεγάλο "στοίχημα".

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας καλείται να παίξει φέτος διπλό ρόλο. Από τη μια να υπολογίσει άμεσα και σωστά το μερίδιο που αναλογεί στο κράτος και από την άλλη να ασκήσει τον εποπτικό ρόλο στην αγορά ώστε να αποφευχθούν τα παρατράγουδα και οι μαζικές καταγγελίες εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας για μη καταβολή του δώρου.

Παρά τις αναστολές των συμβάσεων, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, το βάρος για την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους του δώρου πέφτει στον εργοδότη (σ.σ εκτός από λίγες περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν παραμείνει σε αναστολή το μεγαλύτερο μέρος του διαστήματος από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία υπολογίζεται το δώρο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που είναι και σήμερα σε αναστολή, θα περιμένουν μέχρι τις 11-12 Ιανουαρίου για να εισπράξουν το δώρο Χριστουγέννων η πληρωμή του οποίου θα γίνει με τρεις διαφορετικές καταθέσεις:

1. Μια κατάθεση (η μεγαλύτερη) θα γίνει από τον εργοδότη, με τα μέχρι τώρα δεδομένα έως τις 21 Δεκεμβρίου.

2. Μια δεύτερη θα γίνει από το δημόσιο αλλά μόνο για τις ημέρες αναστολής από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Κανονικά και αυτή η πληρωμή θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου,

3. Μια 3η κατάθεση, θα αφορά την αναλογία του δώρου για τις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου. Αυτή η πληρωμή, προγραμματίζεται να γίνει στα μέσα Ιανουαρίου, πιθανότατα στις 11-12 Ιανουαρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 19 Ιαν 2021 | 09:30

Το "δώρο" ενός δασκάλου στους μαθητές του που συγκίνησε τη Νίκη Κεραμέως

Ο δάσκαλος γιόρτασε τα Χριστούγεννα τον Ιανουάριο στολίζοντας την τάξη μετά τις γιορτές για τους μικρούς μαθητές του - Τι του είπε η Ν. Κεραμέως.

18 Ιαν 2021 | 14:29

"Ένα μεγάλο ευχαριστώ": Η νέα καμπάνια της Lidl Ελλάς είναι αφιερωμένη στους εργαζόμενούς της

Κάθε ένας από τους περισσότερους από 6.000 εργαζομένους της Lidl Ελλάς αξίζει ένα μεγάλο "ευχαριστώ" - Όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις

ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ 14 Ιαν 2021 | 10:32

Κρίσιμη μάχη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Η απόφαση αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους όσον αφορά τα δώρα, της περιόδου εκείνης, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ 14 Ιαν 2021 | 10:10

"Ματώνει" η εστίαση: Δεκάδες καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο - Στον αέρα 1.000.000 εργαζόμενοι

Δυσσοίωνο δείχνει να είναι το μέλλον για τα καταστήματα εστίασης, αφού παραμένουν κλειστά από την αρχή του lockdown, και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δοθεί το "πράσινο" φως για να ανοίξουν ξανά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Ιαν 2021 | 10:24

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι ημερομηνίες που θα γίνουν οι πληρωμές ανά ταμείο

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τις κύριες συντάξεις Φεβρουαρίου και τις επικουρικές.

ΤΡΥΦΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ 12 Ιαν 2021 | 18:17

Απίθανος Χάρης Χριστόπουλος: Εβαλε χριστουγεννιάτικο δεντράκι στο καροτσάκι του μωρού του

Ο Χάρης Χριστόπουλος παρά το γεγονός ότι οι γιορτές τέλειωσαν παραμένει σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

ΣΕ 645.054 ΑΤΟΜΑ 12 Ιαν 2021 | 08:03

Αναστολή σύμβασης: Πιστώνονται σήμερα τα 534 ευρώ στους δικαιούχους

Μέσα στην ημέρα θα πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 11 Ιαν 2021 | 17:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αύριο οι πληρωμές για τις αναστολές του Δεκεμβρίου

Για τον Οκτώβριο η προθεσμία των δηλώσεων για το επίδομα εκπνέει σήμερα.

10 Ιαν 2021 | 12:35

Επίθεση Ρουβίκωνα στα Lidl: Συνθήματα και μπογιές σε επτά καταστήματα

Με συνθήματα που έγραψαν στις βιτρίνες των καταστημάτων, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους.

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ 08 Ιαν 2021 | 08:19
ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΤΗΣΕΩΝ 08 Ιαν 2021 | 07:53

Ντουμπάϊ, Ελβετία και Αυστρία: Πού έκαναν χριστουγεννιάτικες διακοπές οι Έλληνες στην "καραντίνα"

Σε lockdown η χώρα, σε… έξαρση αλλά μειωμένες οι πτήσεις από και προς τη χώρα, την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 07 Ιαν 2021 | 21:28

ΕΡΓΑΝΗ: Αναστολή συμβάσεων εργασίας - Αυτές είναι οι προθεσμίες για δηλώσεις και διορθώσεις

Οι προθεσμίες για τις συμβάσεις αφορούν και εργοδότες και εργαζόμενους που πρέπει να υποβληθούν μέσω Εργάνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Ιαν 2021 | 07:45

Χριστούγεννα καραντίνας: Μειωμένη κατά 60% η έξοδος των Αθηναίων προς την περιφέρεια

Από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συνολικά 168.349 οχήματα εγκατέλειψαν την Αθήνα.