
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για το επικείμενο Eurogroup και το κλείσιμο της αξιολόγησης παρά τη βεβαιότητα που εκπέμπουν τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης ότι η συμφωνία έρχεται στις 24 Μάιου και μαζί η εκταμίευση της ενισχυμένης δόσης.
«Η συμφωνία ως προς την πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου. Η εμπειρία μας έδειξε ότι το σύστημα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντικό και αυτό μας κάνει να κρατάμε μικρό καλάθι αλλά οι βάσεις έχουν τεθεί για να προσδοκούμε σημαντικά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα» ανέφερε από το βήμα του 17ου συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ).
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η εκταμίευση της δόσης «θα επιτρέψει να εξοφλήσει το κράτος τις υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα».Ενώ προέβλεψε συνολικά πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία,9-12 δισ. ευρώ.
«Άρα είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι η ανάκαμψη θα υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα ενδυναμωθεί το 2017» σημείωσε.
Ηρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα
«Οι αποφάσεις του Eurogroup που έγινε την περασμένη Δευτέρα μας επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα, να φύγουμε από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο λιτότητα - ύφεση - ανεργία - υπερχρέωση και να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον με ορατότητα από εδώ και μπροστά» ανέφερε επίσης.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι το σημαντικότερο με την απόφαση του Eurogroup είναι το γεγονός ότι η συμφωνία που επετεύχθη δεν συνοδεύεται από νέα μέτρα και απλώς υιοθέτησε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που αποκλείει τη νομοθέτηση μέτρων αλλά προβλέπει υιοθέτηση διορθωτικού μηχανισμού όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία.
Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ».
Τι είπε για το χρέος
Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «έχουμε ένα δεσμευτικό προς τους δανειστές οδικό χάρτη για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Προς αυτή τη κατεύθυνση οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν μέτρα όπως το να εξασφαλιστεί ότι τα επόμενα 50 χρόνια δεν θα πληρώνουμε ποτέ πάνω από το 1% του ΑΕΠ για τα δάνεια του EFSF ή ότι θα υπάρξει πλαφόν στο επιτόκιο ώστε να διασφαλίσουμε όταν στο μέλλον ανέβει το επιτόκιο να έχουμε κάποιες εγγυήσεις και ασφάλειες. Συζητήσεις για όλα αυτά ακόμα γίνονται αλλά έχουν τεθεί οι βάσεις για να πετύχουμε μια θετική αφετηρία για το μέλλον».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr