Θρίλερ με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς

Δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών.Παραμένει το χάσμα, Τι ζητούν οι δανειστές, τι λέει η ελληνική πλευρά.Οι κινήσεις για πολιτική λύση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θρίλερ με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς

Χωρίς συμφωνία και με το χάσμα στο θέμα των κόκκινων δανείων να παραμένει βαθύ ,ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο των δανειστών.Το θέμα ωστόσο θα πρέπει να κλείσει έως την ερχόμενη Πέμπτη και για το λόγο αυτό η συζήτηση θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο κυρίως τεχνικών κλιμακίων.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω σε ότι αφορά στη διάρκεια της προστασίας της πρώτης κατοικία από τον πλειστηριασμό ενώ αποδέχεται να γίνει πλήρης έλεγχος στο ποιοι έχουν ήδη ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε πως υπήρξε πρόοδος όσον αφορά στον αριθμό των δανειοληπτών που θα πρέπει να καλύψει η νέα ρύθμιση - ήδη εκκρεμούν οι αιτήσεις 130.000 δανειοληπτών - και τις προθεσμίες που θα τεθούν για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση.

Προς διερεύνηση παραμένει εάν τα νέα κριτήρια θα αφορούν μόνο όσους υποβάλλουν εφεξής αιτήσεις υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη» ή θα συμπεριληφθούν όλοι των οποίων η αίτηση εκκρεμεί ή έχει ορισθεί δικάσιμος.

Ωστόσο μεγάλη απόσταση υπάρχει για το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το ύψος της οφειλής και τα συνολικά περιουσιακά κριτήρια.

Ανοικτό και το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις. «Πρέπει να το δούμε», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.

Σύγκλιση θέσεων σχετικά με μέτωπο της ενέργειας και το φορολογικό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου

Ολοκληρώσαμε σήμερα με τους θεσμούς τη νέα φάση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι;

- Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα - δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

Δημοσιογράφος: Τι πρόβλημα υπάρχει με το θέμα του ν. Κατσέλη;

- Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση…

- Όχι. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά…

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα;

- Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει.

Δημοσιογράφος: Για την άλλη εβδομάδα είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης ή όχι;

- Δεν το ξέρω.

Δημοσιογράφος: Για τον ΦΠΑ τα βρήκατε;

- Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.

Κόκκινη γραμμή τα κόκκινα δάνεια

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί μείζον το θέμα των κόκκινων δανείων και το βάζει μάλιστα ως κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο του να τιναχτούν όλα στον αέρα, σε ότι αφορά αξιολόγηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη σημερινή συνάντηση με το κουαρτέτο - χωρίς τον Γιώργο Σταθάκη - έχει πάρει προσωπικά το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής του εάν δεν υπάρξει λύση.

Προς πολιτική λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση στο θέμα και να μην βρεθεί η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων χωρίς «ασπίδα» στους πλειστηριασμούς, όπως υποστήριξε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί το ναυάγιο των συνομιλιών, καθώς κάτι τέτοιο θα έκλεινε τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και θα καθυστερούσε επικίνδυνα την εφαρμογή του προγράμματος.

Το μεγάλο «χαρτί» της κυβέρνησης προς αυτήν την πολιτική λύση, δεν είναι άλλο από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την Δευτέρα.

Ολάντ: Πρέπει να δούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση

Το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε δημοσίως την στήριξη του Φρανσουά Ολάντ στο θέμα των πλειστηριασμών και μάλιστα δυο φορές. Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ομιλία του στην Βουλή.

«Αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες ιδιαίτερα είναι τα δάνεια τα υπερχρεωμένα, μία νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, αυτό είναι μια θεμιτή συζήτηση και η συζήτηση αυτή έγινε μεταξύ ημών» σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους υπουργούς οικονομικών, γιατί ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων.»

Επεσήμανε ακόμα ότι καταλαβαίνει το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει ευελιξία και ένα χρονοδιάγραμμα στο πρόγραμμα ενώ υπογράμμισε πώς μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Η διαφωνία και οι θέσεις τον δύο πλευρών

Η διαφωνία κυβέρνησης-δανειστών εντοπίζεται στα όρια προστασίας που πρέπει να τεθούν ώστε να εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, που αποτελεί τον μοναδικό νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ, να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά - δηλαδή πλαφόν της 325.000 ευρώ, το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτείνουν ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ για τον άγαμο, 13.917 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει το σύνολο των οφειλών να ανέρχεται έως 250.000 ευρώ και χθες υποχώρησε στις 200.000 ευρώ.

Οι δανειστές απειλούν με έξωση 8 στα 10 νοικοκυριά

Το ότι η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ την Τετάρτη πηγές από την ελληνική κυβέρνηση υποστήριζαν ότι καλύπτει το 88% των οφειλετών, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% εξ αυτών, δείχνει ουσιαστικά το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ουσιαστικά, η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, στο καλό σενάριο, οδηγεί σε πλειστηριασμό 6 στα 10 σπίτια και στο κακό σενάριο 8 στα 10.

Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να προστατευτούν μόνο οι ευάλωτες (κοινωνικά και οικονομικά), ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν τα νέα κριτήρια θα αφορούν όσους υποβάλλουν από εδώ και στο εξής αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ή θα συμπεριληφθούν και όσων η αίτηση εκκρεμεί ή έχει ορισθεί δικάσιμος. Στέλεχος του υπουργείου πάντως υποστήριξε πως η νέα ρύθμιση θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον νόμο.

Ο νόμος Κατσέλη

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός ως νόμος Κατσέλη, προβλέπει στο άρθρο 9 ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει ρευστοποιήσιμη περιουσία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της δικαστικής ρύθμισης χρεών, ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει να εξαιρεθεί της ρευστοποίησης η πρώτη κατοικία του. Απαραίτητη και μοναδική προϋπόθεση έως τώρα είναι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει το όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.

Για παράδειγμα, το όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας για τον άγαμο είναι 200.000 ευρώ και προσαυξημένο κατά 50% φτάνει στο ποσό των 300.000 ευρώ. Στην περίπτωση του έγγαμου με δύο παιδιά το αφορολόγητο όριο είναι 300.000 ευρώ και επομένως με την προσαύξηση μπορεί να προστατευθεί από τον πλειστηριασμό κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 450.000 ευρώ.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο

Η αναθεώρηση της παραπάνω προϋπόθεσης και η προσθήκη δύο ακόμη, ήταν μεταξύ αυτών που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο. Έτσι, πέρα από την αντικειμενική αξία θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του οφειλέτη, καθώς και το σύνολο των οφειλών του.

Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να περιληφθούν σε κοινή υπουργική απόφαση, και αυτό αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Κατσέλη: Καταφύγιο για δανειολήπτες ο νόμος για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι ο νόμος 3869/2010, που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις του, λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

Επεσήμανε ακόμα ότι σήμερα οι τράπεζες διαθέτουν μια σειρά από ελκυστικά προϊόντα που προσφέρουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές να επιτύχουν σημαντική ρύθμιση των οφειλών τους, κάτι που είναι σημαντικό τόσο για την ελάφρυνση των δανειοληπτών, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Σημείωσε, επίσης, ως ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία την έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θέτει κανόνες ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αντιμετωπίζουν πλέον αποτελεσματικά και δίκαια τους οφειλέτες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση, αλλά και την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Νοε 2020 | 07:50

Αναστολή πλειστηριασμών και "δώρο" Χριστουγέννων: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων αφορούν οι εξαγγελίες

Η έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα καταλήξει σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

12 Νοε 2020 | 18:16

Μητσοτάκης στη Βουλή: Αναστολή πλειστηριασμών και οικονομική ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα και αναστολή πληστειριασμών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2020 | 11:23

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για την επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως η επανα-κρατικοποποίησητης Τράπεζας Πειραιώς θα επιβαρύνει κατά δεκάδες δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο.

OΙ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 16:29

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 12:02

Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό: Κλείδωσε η συνεργασία Lamda - ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία LAMDA - ΤΕΜΕΣ προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 11:56

Τηλεργασία: Παράταση έως το τέλος του χρόνου και σε ποσοστό 50% - Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Παρατείνεται έως τις 31/12 η τηλεργασία. Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για το ωράριο και τις παραβάσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Νοε 2020 | 10:58

ΟΑΕΔ: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι και τις 10/9/2020.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 27 Νοε 2020 | 07:45

Εκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 26 Νοε 2020 | 22:35

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων για την παράταση της προθεσμίας του μεταφορικού ισοδύναμου.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 26 Νοε 2020 | 21:25

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από MorganStanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, το Project Galaxy και την μείωση των ΜΕΑ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Νοε 2020 | 21:08

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει φέτος - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλάζει ριζικά. Θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες.