Δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη

Eνώ σε πολλές περιπτώσεις ο νόμος μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος, σε άλλες υπάρχει κίνδυνος να αναγκαστούν να "σηκώσουν" τις οφειλές σε φίλους και συγγενείς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη

Με δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι οι δανειολήπτες εάν επιλέξουν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, αν δεν προηγηθεί προσεκτική έρευνα σε σχέση με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, δεδομένου ιδίως ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών με κόκκινα δάνεια αγνοεί βασικές παραμέτρους των ρυθμίσεων.

Ετσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο νόμος μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για τα νοικοκυριά, σε άλλες υπάρχει κίνδυνος ν΄ αναγκαστούν να "σηκώσουν" τις οφειλές η οικογένεια ή οι φίλοι των δανειοληπτών, που έχουν οριστεί ως εγγυητές.

Τα παραπάνω προέκυψαν από δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του προέδρου του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκου Τσεμπερλίδη, ενόψει εκδήλωσης του φορέα για τα κόκκινα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές που μπορεί να δώσει σε έναν καταναλωτή με κόκκινο δάνειο;

"Πρώτον, να διερευνήσει προσεκτικά ποιον δρόμο θέλει ν΄ ακολουθήσει, τής ένταξης στον νόμο Κατσέλη ή τής εξωδικαστικής επίλυσης μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, γιατί στην πρώτη περίπτωση όποια ρύθμιση και αν κάνει, η τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει τα όσα θα χάσει από τους εγγυητές, με αποτέλεσμα τη μεταφορά των βαρών σε φίλους και συγγενείς (σ.σ. ο εγγυητής του δανείου ευθύνεται για όλο το ποσό που έχει εγγυηθεί ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι αν ο κυρίως οφειλέτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο και εξασφαλίσει μια ευνοϊκή απόφαση για τον ίδιο, ο εγγυητής δεν προστατεύεται και πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση)" σημείωσε ο κ.Τσεμπερλίδης.

Ζητήστε τη γνώμη ειδικού

Άρα, πρόσθεσε, "ο δανειολήπτης θα πρέπει να καθίσει δίπλα σε έναν σύμβουλο, ιδανικά οικονομολόγο με νομικές γνώσεις, ώστε πριν κάνει την επιλογή του να σχηματίσει πλήρη εικόνα σε σχέση με το ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιους ενδέχεται να επιβαρύνει, και τελικά να κάνει μια σωστή κίνηση τακτικής. Τα μέλη του ΚΕΠΚΑ έχουν αυτή τη στήριξη". Επιπρόσθετα, όπως υποστήριξε ο κ.Τσεμπερλίδης, αν κάποιος δανειολήπτης, ιδίως καταναλωτικού δανείου, συνειδητοποιήσει έστω και εκ των υστέρων ότι άστοχα έκανε αίτημα ένταξης στον νόμο, θα πρέπει να την αποσύρει, αντί να περιμένει τα πράγματα ...να πάρουν μόνα τους τον δρόμο τους, ώστε να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πληρώσει εκ των υστέρων τις οφειλές του, διογκωμένες με την προσθήκη των τόκων υπερημερίας για όσο διάστημα μεσολάβησε.

Προσοχή στους τόκους υπερημερίας σε περίπτωση απόρριψης

"Οι αιτήσεις που κατατίθενται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι θα εκδικαστούν το 2027 και εκείνες που κατατίθενται στην Αθήνα το 2030. Υπάρχει μεν βούληση να επιταχυνθεί η διαδικασία με την προσθήκη δικαστικών, αλλά με τα σημερινά δεδομένα ισχύει το 2027 και το 2030. Ένας καταναλωτής λοιπόν, που καταθέτει σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο για ένα καταναλωτικό δάνειο, μπορεί να βλέπει τώρα τους τόκους να σταματούν, αλλά αν η υπόθεση εκδικαστεί το 2030 και το αίτημά του απορριφθεί, τότε θα κληθεί να πληρώσει την οφειλή του, συν τους τόκους υπερημερίας για όλο το διάστημα από την κατάθεση της αίτησής του μέχρι την απόρριψή της' εξήγησε, ενώ για να δώσει ένα μέτρο του αριθμού των αιτούντων, που αφορά αυτό το ενδεχόμενο, σημείωσε ότι "περίπου το 50% των αιτήσεων απορρίπτονται".

Μείνετε... συνεργάσιμοι

Η δεύτερη βασική συμβουλή του προς τους δανειολήπτες είναι να εξακολουθήσουν να έχουν επαφή με την τράπεζα στην οποία υπάρχει η οφειλή, ώστε να μη χαρακτηριστούν "μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες". Το τελευταίο δεν συμβαίνει μόνο αν παρέλθουν αρκετοί μήνες ανεξόφλητων δόσεων, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί η σύμβαση του δανείου, αλλά και σε περίπτωση παροχής ανακριβών στοιχείων (όπως για παράδειγμα δήλωση ψεύτικων ονομάτων και γενικότερα ψευδών στοιχείων).

Τρίτον, υποστηρίζει, οι δανειολήπτες "πρέπει να κλείνουν τα αυτιά τους στα μεγάλα λόγια" περί απελευθέρωσής τους από τις οφειλές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. "Τα κόκκινα δάνεια σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των τραπεζών και κανένα θέμα που τα αφορά δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συναίνεση και από τις δύο πλευρές. 'Ο,τι και να λέγεται κατά καιρούς, η λύση μπορεί να είναι μόνο μέσος δρόμος" υπογραμμίζει, ενώ ερωτηθείς τι ποσοστό των καταναλωτών έχει άγνοια ακόμη και για βασικά στοιχεία των ρυθμίσεων, απάντησε ότι ένα 50% ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.