DW: Απέδωσαν τα έκτακτα χρηματοδοτικά μέτρα για την Ελλάδα;

Σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την Ελλάδα της κρίσης η ΕΕ είχε «χαρίσει» εθνική συγχρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
DW: Απέδωσαν τα έκτακτα χρηματοδοτικά μέτρα για την Ελλάδα;

«Έκτακτα χρηματοδοτικά μέτρα για την Ελλάδα» ήταν η επίσημη ονομασία για την παρέμβαση της Κομισιόν στο απόγειο της κρίσης. Στόχος: να ολοκληρωθούν δημόσια έργα προτεραιότητας με ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς την προβλεπόμενη από τον σχετικό κανονισμό συγχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Και αυτό γιατί, λόγω κρίσης, η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταβάλει τα χρήματα με κίνδυνο να ματαιωθούν ή να μείνουν ημιτελή τα έργα λόγω «ελλειπούς απορροφητικότητας». Μετά από τροποποίηση του σχετικού κανονισμού οι ευρωπαίοι εταίροι ανέλαβαν το μερίδιο της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό, Πασκάλ Αριμόντ, «στο απόγειο της κρίσης οι εκταμιεύσεις από διαρθρωτικά ταμεία ήταν πάνω από το 50% του συνόλου των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα. Μόνο το 2015, το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν κατά 2% υψηλότερο απ΄ότι θα ήταν χωρίς τις εισροές αυτές. Xρηματοδοτήθηκαν και ολοκληρώθηκαν 131 έργα. Τα στοιχεία είναι σαφή και αποστομωτικά για τους πoλέμιους της περιφερειακής πολιτικής στην ΕΕ».

Ήταν μία ξεχωριστή ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, επισημαίνει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, μέλος στην επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. «Αυτό που συνέβη με την τροποποίηση του κανονισμού ήταν η απόδειξη της πραγματικής αλληλεγγύης της ΕΕ όταν η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από το χείλος του γκρεμού, στον γκρεμό κυριολεκτικά» επισημαίνει η ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η Ελλάδα υπέστη μια καταστροφή και αυτή την καταστροφή κινήθηκε να μειώσει η ΕΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μην καταβάλει εθνική συμμετοχή για τα εναπομείναντα κονδύλια της περιόδου 2007-2013. Και όλοι μαζί, ή τουλάχιστον τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ομονοήσαμε ότι τέτοιου είδους περιπέτειες σε χώρες-μέλη της ΕΕ δεν πρέπει ξανά να συμβούν».

Στο ...100% η απορροφητικότητα

Επιπλέον, η τροποποίηση του σχετικού κανονισμού έδωσε τη δυνατότητα για πρόωρη εκταμίεση τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από την επόμενη περίοδο αναφοράς (2014-2020). Με όλα αυτά η Ελλάδα, που παλαιότερα είχε σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, ανέβασε την απορροφητικότητά της στο 100%, επισημαίνει στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης: «Δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ ο ευρωπαίος φορολογούμενος. Αλλά με αυτή την πρόσθετη ρευστότητα η Ελλάδα έχει 100% απορρόφηση στο πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου, δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ και είναι πρώτη σε απορρόφηση στην παρούσα περίοδο. Και ενώ τον Ιούλιο του 2015 συζητούσαμε για το Grexit της Ελλάδας από το ευρώ, τώρα συζητάμε για το Grexit της Ελλάδας από τα μνημόνια».

Το υψηλό ποσοστό απορρόφησης επιβεβαιώνει και η αρμόδια Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου σε πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» συμφωνεί με τον θετικό απολογισμό, τονίζει ωστόσο ότι «υψηλή απορροφητικότητα» δεν σημαίνει και «υψηλή αποδοτικότητα» των κονδυλίων. Πάντως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, επισημαίνει. «Δεν έχουμε τους μηχανισμούς εκείνους που έγκαιρα, αλλά και σε επίπεδο σχεδιασμού ακόμη, μπορούν να δουν ποιά έργα είναι σημαντικά. Είναι στις εθνικές κυβερνήσεις που πέφτει ο ρόλος αυτός και γνωρίζουμε την ελληνική πραγματικότητα, όπου πολλές φορές ̔σημαντικόʼ είναι το έργο του φίλου μου. Μπορεί να μην γίνεται σε ακραίες περιπτώσεις όπως είναι στην Ουγγαρία, όπου το 30% των έργων πιθανώς πηγαίνουν στην οικογένεια Όρμπαν, αλλά και στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».

Στα χαρτιά από το ...2004

Μία άλλη ελληνική κακοδαιμονία, που παραμένει και δεν αντιμετωπίζεται με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, είναι και η υλοποίηση (ή μη υλοποίηση) έργων με ρυθμούς που ...βολεύουν τους όποιους φίλους, τονίζει ο Μίλτος Κύρκος: «Έχουμε το αεροδρόμιο του Καστελίου από το 2004 σε διαγωνισμό, αλλά έχουμε 2018 κι ακόμη δεν έχουμε αεροδρόμιο. Έχουμε τον Βόρειο Άξονα Κρήτης να είναι ανέκδοτο και πάντα ο κάθε υπουργός θα μας πει ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο ωρίμανσης και αύριο θα είναι έτοιμος, αλλά πάλι σκοτώνονται οι άνθρωποι κάθε καλοκαίρι. Είναι πονεμένη ιστορία...»

Πηγή: Deutsche Welle

Φωτογραφία: Shutterstock

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΚΡΙΒΩΣ 270 ΗΜΕΡΩΝ 21 Δεκ 2021 | 13:53

Ανακοινώσεις Κομισιόν: Εννέα μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Ιαν 2022 | 12:18

Η SHOP & TRADE επίσημος διανομέας των Trussardi Accessories Cariuma Iceberg & Docksteps

H Shop & Trade ανέλαβε τη διανομή και προώθηση των σημάτων Trussardi (bags and accessories), Cariuma, Iceberg και Docksteps.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων πριν από το τέλος του μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΔΟΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5- ΕΥΡΩ 17 Ιαν 2022 | 11:51

Κορονο-χρέη: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις - Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημέρων "τρέχει" από σήμερα για την υποβολή αίτησης για την ένταξη των κορονο-χρεών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 10:27

Γεωργαντάς για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.