DW: Το καλοκαίρι τα σεμινάρια των Γερμανών στο ΣΔΟΕ

Ο «σκληρότερος φοροελεγκτής της Γερμανίας», Μπόργιανς, μιλάει για τη συμφωνία που υπογράφει αύριο στην Αθήνα με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
DW: Το καλοκαίρι τα σεμινάρια των Γερμανών στο ΣΔΟΕ

Η Διακήρυξη Προθέσεων που συνυπογράφουν αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς με την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής . Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός σε αποκλειστική συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle:

«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν μια φορά πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες. Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά ‘εντατικών μαθημάτων’ για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης».

Αρχές καλοκαιριού η έναρξη των σεμιναρίων

Ο υπουργός διευκρινίζει ότι έπειτα από μια σχετική προετοιμασία, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης των ελλήνων συναδέλφων μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως λέει. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την ικανότητα δράσης, τότε αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω της μείωσης των δαπανών. Η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική συνοχή και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις έσοδα. Εάν θέλεις να γίνεται στην Ευρώπη αποδεκτό το αίτημα για παροχή βοήθειας τότε πρέπει να στέλνεις και το μήνυμα ότι φροντίζεις ώστε να επιτυγχάνονται όντως τα έσοδα που μπορούν να επιτευχθούν. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η στήριξη θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές».

Το 2012 δεν υπήρξε ανταπόκριση

Η προσφορά μετεκπαίδευσης του Νόρμπερτ- Βάλτερ Μπόργιανς δεν είναι καινούργια, αφού χρονολογείται από το 2012. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίνεται με μια καθυστέρηση τεσσάρων σχεδόν χρόνων, είναι εύλογο το ερώτημα εάν το πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται στην έλλειψη της απαραίτητης τεχνογνωσίας ή απλώς στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

«Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κρίνω αυτό, διότι δεν θέλω να εμπλακώ στην εσωπολιτική συζήτηση (στην Ελλάδα)», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών της NRW. «Όσον αφορά τις συνομιλίες του 2012, αυτό μπορώ να σας στο πω, είχα την αίσθηση ότι η ιδέα στήριξης των (φορολογικών) δομών στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε γενικότερα θετικά, εντούτοις για λόγους που δεν γνωρίζω δεν υπήρξε ανταπόκριση. Προσωπικά επανήλθα στο θέμα και στη συνέχεια. Εάν υπήρχε η σαφής απάντηση ότι δεν έχουμε τέτοιες ανάγκες, τότε θα ήμουν ο τελευταίος που θα το επέβαλε στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια προσφορά εκ μέρους μας. Εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει, τότε είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε».

Στα τέλη Νοεμβρίου ο ίδιος ο υπουργός παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων καταθετών στην Ελβετία. Το γεγονός ότι από την προηγούμενη λίστα Λαγκάρντ έχουν διεκπεραιωθεί ελάχιστες υποθέσεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς , σχολιάζουν γερμανοί αναλυτές. Ο υπουργός Οικονομικών της ΒΡΒ δεν συμφωνεί με αυτή την ανάγνωση, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

«Τουλάχιστον έχω αυτή την εντύπωση. Καταρχήν, και στις συνομιλίες μας το 2012, η λίστα Λαγκάρντ είχε παίξει κάποιο ρόλο, υπό την έννοια ότι, όπως πιστεύω, ήταν ένας από τους λόγους (…) που τότε η Ελλάδα προτίμησε να περιμένει, πριν αποφασίσει για άλλη μια προσφορά βοήθειας από τη ΒΡΒ. Σήμερα έχω την εντύπωση ότι (η ελληνική πλευρά) όχι μόνον δέχθηκε ευχαρίστως τα δεδομένα, αλλά ότι υπάρχουν ήδη και οι πρώτες συνέπειες, για παράδειγμα, οι κατ΄ οίκον έρευνες. Και αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορώ να κρίνω. Εάν μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να ενισχύσουμε τη φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα θα το κάνουμε, ωστόσο πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται στην Ελλάδα και την οποία πρέπει να σεβαστούμε. Αυτό είναι και το σωστό».

Περί φορολογικής συνείδησης των πολιτών

Η Handelsblatt χαρακτήριζε πρόσφατα τον Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς ως τον «σκληρότερο φοροελεγκτή» της Γερμανίας, αφού αξιοποιώντας τα CD με στοιχεία γερμανών φοροφυγάδων τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει απρόσμενα έσοδα δις στο γερμανικό δημόσιο. Πού έγκειται το μυστικό της επιτυχίας του;

«Συνδέεται άρρηκτα και με τα μηνύματα που στέλνεις στους πολίτες αλλά και με μια αλλαγή στην αντίληψή τους. Από την εποχή της οικονομικής κρίσης το 2008/2009 έχει ενισχυθεί η αντίληψη εδώ σε εμάς ότι όταν οι άνθρωποι αρνούνται να πληρώσουν φόρους, όταν μεταφέρουν τα εκατομμύρια και δισεκατομμύριά τους στο εξωτερικό, αυτό δεν αφορά μόνον τους φοροφυγάδες, αλλά αντιθέτως επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Είναι τα χρήματα που λείπουν για την εκπαίδευση, τις υποδομές. Οι πολίτες έχουν πλέον μια διαφορετική στάση σε σχέση με το παρελθόν, η οποία επηρεάστηκε σίγουρα και από τα όσα κάναμε και έκανα προσωπικά. Σε αυτό προστίθεται ότι αυτοί που φοροδιαφεύγουν ανήκουν κατά κανόνα σε μια κοινωνική ομάδα που αρέσκεται στο να δείχνει με το δάχτυλο τους άλλους όταν αυτοί δεν τηρούν τους νόμους, εκλαμβάνοντας τους εαυτούς τους ως πολίτες-πρότυπα. Αυτοί φυσικά δεν θέλουν τα φώτα της δημοσιότητας όταν αποκαλύπτεται ότι εξαπάτησαν το δημόσιο. Η συχνότητα των αποκαλύψεων φέρνει ανασφάλεια και στο τέλος αυτό φέρνει και την επιτυχία για το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 02 Δεκ 2021 | 12:01

Αιχμές Welt για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση

Το δημοσίευμα της Welt αντιπαραβάλλει την κατάσταση εδώ με εκείνη που επικρατεί στη Γερμανία, υπό τον τίτλο "Ενώ η Γερμανία κάνει ακόμη συζητήσεις, η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση".

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ 02 Δεκ 2021 | 10:01

Αντίστροφη μέτρηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία - Νέα μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Συνεδριάζει εκτάκτως η Bundestag - Υποχρεωτικός εμβολιασμός και κλείσιμο της εστίασης προβλέπουν τα νέα μέτρα

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 01 Δεκ 2021 | 19:07

Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ναι στην πρόταση Σολτς από Αριστερά και Φιλελεύθερους

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γερμανία τάχθηκε η Αριστερά - Oι Φιλελεύθεροι μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση - Όχι από το AfD

DER SPIEGEL 01 Δεκ 2021 | 18:21

Γερμανία: Βοήθεια από Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία για τη νοσηλεία ασθενών από γερμανικά νοσοκομεία

Οι τρεις χώρες έχουν προσφερθεί να αναλάβουν τη νοσηλεία ασθενών από τη Βάδη - Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία - Παλατινάτο και το Ζάαρλαντ

ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ 01 Δεκ 2021 | 16:30

Μόναχο: Τρεις τραυματίες από έκρηξη βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τρία άτομα τραυματίστηκαν -ένα εκ των οποίων πολύ σοβαρά- από έκρηξη βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2021 | 12:02

Ρεκόρ θανάτων λόγω κορονοϊού στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο - Εκτιμήσεις για 6.000 νοσηλείες σε ΜΕΘ μέχρι τις γιορτές

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 67.186 νέα κρούσματα και 446 θανάτους, -τον υψηλότερο αριθμό από τις 18 Φεβρουαρίου.

ΣΤΗ ΒΑΔΗ - ΒΙΡΤΕΜΒΕΡΓΗ 01 Δεκ 2021 | 09:22

Γερμανία: Θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον τέσσερις πλήρως εμβολιασμένοι

Και οι τέσσερις είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η ανάλυση που έγινε από την κρατική υπηρεσία υγείας επιβεβαίωσε ότι όλοι τους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΤΟ 64% ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΛΕΕΙ «ΝΑΙ» 30 Νοε 2021 | 19:49

Γερμανία: Υπέρ του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Σολτς - Ζητάει να έρθει γρήγορα στην Μπούντεσταγκ

Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΡΣΤΕΝ ΜΠΡΟΙΕΡ 30 Νοε 2021 | 14:10

Και η Γερμανία επιστρατεύει έναν στρατηγό κατά της πανδημίας - Μετά την Πορτογαλία και την Ιταλία

Η μελλοντική κυβέρνηση Σολτς τοποθετεί στην καγκελαρία μόνιμη ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων με επικεφαλής έναν στρατηγό.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 30 Νοε 2021 | 11:36

Γερμανία: Συνταγματικά ορθά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε δικαιολογημένα και αναλογικά τα μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ 28 Νοε 2021 | 18:44

Ο Σταϊνμάιερ προειδοποιεί για lockdown στη Γερμανία: Τηρήστε τα μέτρα, περιορίστε τις επαφές σας

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους. Ειδήμονες ζητούν άμεσα δραστικούς περιορισμούς. Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 28 Νοε 2021 | 17:01

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανιχνεύθηκε το τρίτο κρούσμα στη Γερμανία - Έφθασε το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από Ν. Αφρική

Το τρίτο κρούσμα της υπέρ - μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον ανιχνεύθηκε την Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης, στη Γερμανία.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 27 Νοε 2021 | 13:02

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στην Ευρώπη - Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία και Τσεχία

Μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία, είναι πολύ πιθανό η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού να έφτασε και σε Γερμανία και Τσεχία - Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων