E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
efood

Δεν ήταν μυστικό ότι στην αγορά της διανομής προϊόντων, το freelancing ήταν ένας από τους τρόπους συνεργασίας. Και ούτε ήταν μόνο η Εfoοd που χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη λύση.

Η συγκεκριμένη εταιρεία κατάφερε όμως να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε. Άλλο να εκβιάζεις τους εργαζόμενους με μηνύματα "ή freelancer ή απολύεσαι", και άλλο να δίνεις τη δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να συμπληρώσει το εισόδημά του στις ώρες και στις ημέρες που εκείνος έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί.

Η "υπόθεση efood" επαναφέρει στο προσκήνιο ένα μείζον εργασιακό ζήτημα το οποίο χάθηκε μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το φαινόμενο του freelancing οφείλεται στον νόμο Χατζηδάκη και το υπουργείο Εργασίας να απαντά ότι ο νέος νόμος στηρίζει τους ταχυδιανομείς.

Διαβάστε Επίσης

Το ερώτημα είναι πώς θα ελέγχουν οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας αν η κάθε εταιρεία θα βαφτίζει freelancers εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης προκειμένου να γλιτώνει από τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, τις άδειες και τα υπόλοιπα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος που καταγγέλλει περιέρχεται σε δεινή θέση οπότε η λύση δεν μπορεί να είναι η καταγγελία.

Το θέμα μάλιστα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω της ταχείας ανάπτυξης που έχει ο κλάδος των ταχυμεταφορών μετά την πανδημία τόσο στο κομμάτι της μεταφοράς φαγητού όσο και στο σκέλος της μεταφορά προϊόντων. Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται κάποιος ως freelancer: η κυριότερη είναι ότι ο ίδιος ο συνεργάτης θα επιλέγει πότε και για πόσες ώρες θα απασχοληθεί σε συμφωνία με την επιχείρηση η οποία με τη σειρά της δεν θα μπορεί να επιβάλλει συγκεκριμένα ωράρια εργασίας.

Το αν γίνεται αυτό στην πράξη είναι υπόθεση που οφείλουν να ελέγχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας. Όπως πολιτική είναι και η απόφαση για το αν θα πρέπει οι εργαζόμενοι στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο των μεταφορών, θα πρέπει δια νόμου να απολαμβάνουν τα προνόμια των μισθωτών, απασχολούμενοι είτε με συμβάσεις πλήρους είτε με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε Επίσης

Μετά την αποστολή του περίφημου μηνύματος, η efood εξέδωσε ανακοίνωση για να αποσαφηνίσει ότι "η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές". Επί της ουσίας επομένως, δεν αλλάζει κάτι. Τόσο στην συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, οι τρόποι θα απασχόλησης θα παραμείνουν τρεις:

Διαβάστε Επίσης

1. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έχουν ασφαλιστικές εισφορές και δικαιώματα αλλά έχουν και ημερομηνία λήξης. Τέτοιες συμβάσεις έχουν υπογράψει οι 115 διανομείς που παρέλαβαν τα περίφημα μηνύματα.

2. Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου. Είναι οι συμβάσεις με τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα, δώρα κλπ. Στην χθεσινή της ανακοίνωση, η efood δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι από τους 3700 εργαζόμενους της επιχείρησης σήμερα, οι 3000 είναι διανομείς και ότι το 2022 θα δημιουργηθούν επιπλέον 7000 θέσεις διανομέων. Τι θέσεις όμως θα είναι αυτές; Πλήρους απασχόλησης, μερικής; Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή θέσεις freelancers;

3. Οι ελεύθερες συμβάσεις, τα γνωστά "μπλοκάκια". Με αυτές, ο συνεργάτης πληρώνει μόνος του τις ασφαλιστικές εισφορές (από 220 ευρώ τον μήνα) κάνει έναρξη στην εφορία καταβάλλει τέλος επιτηδεύματος ύστερα από πέντε χρόνια δραστηριοποίησης, πληρώνεται με την ώρα, δεν έχει δώρα και μπορεί να χάσει ανά πάσα στιγμή τη δουλειά του χωρίς αποζημίωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΠΙΤΣΑΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 10:16

Χανιά: Καταγγελία από διανομείς - Ζητήσαμε αύξηση και ένσημα και μας απέλυσαν

Διανομείς στα Χανιά ζήτησαν να τους βάζουν τα ένσημά τους και να πληρώνονται παραπάνω με αποτέλεσμα η εργοδοσία της πιτσαρίας που δούλευαν να τους απολύσει.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 04 Οκτ 2021 | 13:26

Τσακλόγλου: Να μη βιαστεί ο κόσμος να βγει στη σύνταξη - Θα πάρει λιγότερα χρήματα

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου σημείωσε πως εάν κάποιος βιαστεί να βγει στη σύνταξη τώρα θα πάρει πολύ λιγότερα χρήματα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ AGRINIONEWS.GR 29 Σεπ 2021 | 18:29

Μεσολόγγι: Σε διαθεσιμότητα δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου για "μαϊμού" εμβολιασμό

Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου απασχόλησε την επικαιρότητα και για την περίπτωση γιατρού που καταγγέλθηκε πως κατέφυγε σε ψευδές πιστοποιητικό νόσησης για να αποφύγει τον εμβολιασμό

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 24 Σεπ 2021 | 16:05

E-food: Μεγάλη η συμμετοχή των διανομέων στην 24ωρη απεργία- Μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Με μεγάλη συμμετοχή διανομέων από το χώρο της εστίασης και των ταχυμεταφορών, διεξήχθη η μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 24 Σεπ 2021 | 11:07

Γιατί η efood έκανε μεταβολή: Τα θολά σημεία της αναδίπλωσης και τι παραμένει αδιευκρίνιστο

H efood αποφάσισε να μεταφέρει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 23 Σεπ 2021 | 17:42

E-food: Ραγδαίες εξελίξεις - Μετατρέπει σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όλων των ντελιβεράδων

Στην πρόσληψη των 2.016 εργαζομένων της, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία τους προχωρά η efood

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 23 Σεπ 2021 | 11:16

24ωρη απεργία στην εστίαση και στην e-food την Παρασκευή - Τι διεκδικούν

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό κήρυξη για αύριο 24ωρη απεργία στην εστίαση και στην e-food.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 14:28

E-food: Τα "κόκκινα γιλέκα" στους δρόμους της Αθήνας- Μαζική διαμαρτυρία των διανομέων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προειδοποιητική στάση εργασίας και η μοτοπορεία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι διανομείς της efood.

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ 22 Σεπ 2021 | 12:19

Απάντηση στην e-food: Η Rocket υπογράφει συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους delivery

Η εταιρεία Rocket "απαντάει" στην efood με 500 προσλήψεις μέχρι τέλος του χρόνου. Το σχόλιο Χατζηδάκη. Κινητοποιήσεις των διανομέων με στάση εργασίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΕΤ 22 Σεπ 2021 | 11:23

Διανομείς: Στάση εργασίας και μοτοπορεία για τις μετατροπές των συμβάσεων εργασίας

Τετράωρη στάση εργασίας στον κλάδο της εστίασης και των διανομέων σήμερα, από τις 12:00 έως τις 16:00 μ.μ.. Συγκέντρωση στο Πεδίον του 'Αρεως στις 11:00 το πρωί και μοτοπορεία.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 22 Σεπ 2021 | 09:57

Βαρουφάκης: Ολοι και όλες πρέπει να αντισταθούμε στην επιδημία του efood

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή, εστίασε την κριτική του στις εξελίξεις με τους εργαζομένους στην e-food και κάλεσε "όλους και όλες να αντισταθούν".

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 21 Σεπ 2021 | 12:13

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ "βγάζει λάδι" την e-food προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει συνώνυμο των fake news", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 21 Σεπ 2021 | 10:37

Efood: Τι απαντά η ManpowerGroup για τις εργασιακές συμβάσεις των ντελιβεράδων

Ανακοίνωση της ManpowerGroup Ελλάδας σχετικά με δημοσιεύματα για εργασιακές αλλαγές σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ταχυδιανομών.