ΕΑΒ και ΓΣΕΕ καταγγέλλουν το Υπ.Οικονομικών για «διόρθωση» της ΣΣΕ

Η σύμβαση των δύο μερών υπεγράφη στις 12-10-2017, ενώ όταν επεστράφη στους εργαζόμενους στις 25-05-2018 είχε ήδη ανέβει στο ΕΡΓΑΝΗ «διορθωμένη».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΑΒ και ΓΣΕΕ καταγγέλλουν το Υπ.Οικονομικών για «διόρθωση» της ΣΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και το Σωματείο των Εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας(ΕΑΒ), μαζί με τη ΓΣΕΕ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για παραποίηση της σύμβασης εργασίας που υπέγραψε η Διοίκηση της ΕΑΒ με τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Ειδικότερα,όπως ανέφερε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Δημήτρης Τσόκας, επί ενάμιση χρόνο το σωματείο των εργαζομένων της ΕΑΒ με τη διορισμένη διοίκηση της εταιρείας, συζητούσαν για τη συλλογική σύμβαση και κατέληξαν σε συμφωνία ,υπογράφοντας την. Ωστόσο,όπως υποστηρίζει ο κ.Τσόκας η κυβέρνηση παίρνει τη σύμβαση και δια του κ.Τσακαλώτου και του κ.Χουλιαράκη "και τη διορθώνουν με μπακάλικο τρόπο,με ένα στυλό χειρόγραφα και γράφουν τι θα έπρεπε να γράφει.Την επιστρέφουν και την ανεβάζουν στην Εργάνη υπογεγραμμένη".

Η σύμβαση των δύο μερών υπεγράφη στις 12-10-2017, ενώ όταν επεστράφη στους εργαζόμενους στις 25-05-2018 είχε ήδη ανέβει στο ΕΡΓΑΝΗ "διορθωμένη" όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι από τις 10-11 -2017 είχε ζητήσει συνάντηση με την κ.Αχτσιόγλου για να συζητηθεί το θέμα. Επίσης,"ζητήσαμε να δούμε τον υπουργό Οικονομικών.Αρνήθηκε.Ζητήσαμε νέα συνάντηση με ήπιας μορφής διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών και πάλι δεν δέχτηκε".

Το μόνο που έγινε όπως ανέφεραν ήταν μια Τριμερής με το υπουργείο Εργασίας το οποίο κατέληξε λέγοντας "κατά το πέρας των τοποθετήσεων των μερών το υπουργείο αναφορικά με το κείμενο που αναρτήθηκε στο ΕΡΓΑΝΗ έπραξε σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 1876.Θέση που θα επανεξεταστεί με δεδομένο το πρωτότυπο κείμενο της αρμόδιας υπηρεσίας και το υπουργείο δεν δύναται να επέμβει στη συλλογική αυτονομία των μερών" σύμφωνα με την Ομοσπονδία.Όπως υποστηρίζεται όλο το διάστημα μέχρι τις 25-05-2018 γινόντουσαν συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες με νέες αιτήσεις για συνάντηση με την υπουργό Εργασίας αλλά τίποτα δεν έγινε.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους η αρχική μορφή της συμφωνίας ήταν η εξής:

"Η Σύμβαση αυτή ,συμπληρώνει και σε καμία περίπτωση δεν καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώθηκαν με τις προηγούμενες ΣΣΕ,Ειδικά Πρακτικά Συμφωνίας και την πρακτική της εταιρείας όπως εγγράφως έχει διατυπωθεί".

Έπειτα από την "παρέμβαση" του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και με την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου,όπως καταγγέλλεται διαμορφώθηκε ως εξής:

"Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων,εκτός των ρυθμίσεων που ρητά αναφέρονται στο επισυναπτόμενο παράρτημα,το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας,εκτός εάν τα αναφερόμενα θέματα έχουν ρυθμιστεί με νεότερες διατάξεις νόμων".

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο μια πρωτοφανή και ωμή παρέμβαση με έναν πραξικοπηματικό τρόπο στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον και έγινε λόγος για αυταρχική διάθεση εις βάρος των εργαζομένων και της επιχείρησης.

Ο Νίκος Κιουτσούκης γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ μίλησε για καθεστωτική νοοτροπία και δήλωσε ότι "είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος που σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών και αντί να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο,διαγράφονται άρθρα της σύμβασης και προστίθεται ακροτελεύτιο άρθρο στη λογική που έχει ο υπουργός ή και η κυβέρνηση.Αυτό σημαίνει παραποίηση δημοσίου εγγράφου και αυτή η παραποίηση δεν μπορεί να παραμείνει στην αφάνεια".

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Θανάσης Δανούσης σχολίασε ότι αν αυτό συμβαίνει σε μια επιχείρηση του δημοσίου "φανταστείτε τι θα συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα και αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επαναφέρει την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις ή αν παίζουν με τις τελευταίες δηλώσεις τους οι υπουργοί της ένα παιχνίδι εντυπώσεων".

Τέλος,οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν ότι ζητούν η σύμβαση να ισχύσει ως έχει διότι είναι προιόν μεγάλης διαβούλευσης,τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα όπως μπορούν έχοντας ήδη προχωρήσει σε αγωγή και υποστήριξαν ότι έχουν τη στήριξη των Ευρωπαικών Συνδικάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 04 Οκτ 2021 | 12:50

Κατατέθηκε το Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Κλείνουν οι πληγές της πανδημίας - Ανάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-2022

Ρυθμός ανάπτυξης από 3,6% σε 6,1%. Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%. Τι προβλέπεται στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 01 Οκτ 2021 | 18:28

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 6,1% το 2021 και 4,5% για το 2022

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 6,1% για το 2021 - Αύξηση του ΑΕΠ 4,5% το 2022, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 27 Οκτ 2021 | 19:31

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου η καταβολή της για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Συνολικά θα γίνουν 33.547 πληρωμές δικαιούχων που αφορούν την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

ΣΤΑΘΕΡΟ Η ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ 27 Οκτ 2021 | 12:31

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να γλιτώσουμε το χαράτσι με το "κόλπο" των σταθερών τιμών

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα; Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους πλέον προκύπτει και για τιμολόγια ρεύματος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 27 Οκτ 2021 | 12:17

Νέα trends στο real estate δημιούργησε η πανδημία: Αυξήθηκε η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και ανοιχτά εμπορικά κέντρα

Η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες και έφερε νέα δεδομένα στο real estate.

1,28 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 27 Οκτ 2021 | 09:05

"Σαρώνει" το Twitter: Έφτασε τους 211 εκατ. καθημερινούς χρήστες - Αύξηση 37% των εσόδων

Σημαντική αύξηση των εσόδων του ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του 2021 το Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Οκτ 2021 | 07:29

ΑΑΔΕ: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται χρέος ανεπίδεκτο είσπραξης -Πότε διαγράφεται οριστικά

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα υποχρεώνονται να περνούν οφειλέτες προκειμένου να πάψει να τους... κυνηγάει η εφορία, χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΔΕΥ 26 Οκτ 2021 | 16:23

Κρήτη: Βάσιμες ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

"Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου" - Τι λέει η εταιρεία υδρογοναθράκων για την Κρήτη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ 26 Οκτ 2021 | 16:22

Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ - Υπερδιπλασιάζεται ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών συντάξεων

Οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις τους σταδιακά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΑΛΜΑ 62,4% 26 Οκτ 2021 | 10:18

Όμιλος Μυτιληναίου: Ιστορικά υψηλά κερδοφορίας στο εννεάμηνο 2021

Ιστορική κερδοφορία για τον όμιλο Mytilineos στους εννέα μήνες του 2021.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 26 Οκτ 2021 | 08:09

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν που ανήκε στη Folli Follie - Η ιστορία του

Παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα φαίνεται ότι θα ξανά "ζωντανέψει". Το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν βγαίνει σε πλειστηριασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.