Follow us

Εδραση - Ψαλλίδας: Αντιμέτωποι με το "σφυρί" οι ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας

Τα μεγάλα έργα, η συμφωνία εξυγίανσης και τα χρέη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εδραση

Αντιμέτωποι με την περιπέτεια των πλειστηριασμών θα βρεθούν -εφόσον δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- οι ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας "Έδραση – Ψαλλίδας”.

Ειδικότερα, για τις 25 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός εις βάρος των Χριστόδουλου Ψαλλίδα και του Κωνσταντίνου Ψαλλίδα, με επισπεύδουσα την Cepal.

Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα κατασχετήριας έκθεσης, το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ "πλέον τόκων και εξόδων, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου δυνάμει Διαταγής Πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως αυτό επιτάχθηκε με την από 08-09-2022 κοινοποιηθείσα επιταγή προς πληρωμή, με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος της επισπεύδουσας, για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού”.

Ο πλειστηριασμός αφορά μια πολυτελή κατοικία στην Μύκονο, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στο 1,05 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα ακίνητο υπό στοιχεία ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΙΙ οριζόντια ιδιοκτησία, η οποία εκτείνεται καθ’ όλη την επιφάνειά της στον ισόγειο όροφο, αποτελείται από καθιστικό, κουζινάκι, λουτρό και 1 υπνοδωμάτιο και έχει επιφάνεια 46 τ.μ. Στην αποκλειστική χρήση της ανωτέρω ιδιοκτησίας ανήκει και ένας κλειστός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων επιφάνειας 25 τ.μ. Η ιδιοκτησία είναι κτισμένη σε οικόπεδο επιφάνειας 5.460 τ.μ. (κατά το Κτηματολόγιο 5.765 τ.μ.), το οποίο βρίσκεται στην θέση Άγιος Ιωάννης - Διακόφτης του Δήμου Μυκόνου, εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, άρτιο και οικοδομήσιμο. Σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στην έκθεση εκτίμησης στην ΚΑΤΟΙΚΙΑ Νο ΙΙ- έχει γίνει Προσθήκη κατ’ επέκταση —κατασκευή γκαράζ. Η στάθμη ισογείου, επιφάνειας 180 τ.μ., περιλαμβάνει καθιστικό κουζίνα. δύο υπνοδωμάτια, αποθήκη, WC, εσωτερική κλίμακα προς τον A’ όροφο καθώς και βεράντα με θέα την παραλία του Αγ. Ιωάννη. Η στάθμη A’ ορόφου, επιφάνειας 46,00 τ.μ., περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο με λουτρό, βατό δώμα και εσωτερική κλίμακα προς το ισόγειο. Ως έτος αποπεράτωσης αναφέρεται περίπου το 2000, ενώ, όπως προστίθεται, πρόκειται για μια πολυτελή κατασκευή, με επενδύσεις με πέτρα σε διάφορα σημεία, μάρμαρα, πέργολες κ.λπ.

Όσον αφορά τα βάρη του ακινήτου, περιλαμβάνουν:

1) αναγκαστική κατάσχεση ποσού 8.930.765,55 ευρώ υπέρ της ΔΟΥ Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων

2) αναγκαστική κατάσχεση ποσού 3.615.565,68 ευρώ υπέρ της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών

3) προσημείωση υποθήκης ποσού 700.000 ευρώ υπέρ της Galaxy IV Funding Designated Activity Company

4) προσημείωση υποθήκης ποσού 150.000 ευρώ υπέρ της Galaxy IV Funding Designated Activity Company

Διαβάστε Επίσης

Τα μεγάλα έργα, η συμφωνία εξυγίανσης και τα χρέη

Η Έδραση έχει βάλει τη "σφραγίδα” της στα περισσότερα μεγάλα έργα της χώρας μας, από το Mετρό της Αθήνας και την Aττική Oδό, μέχρι τον ΠAΘE και τη Zεύξη Pίου-Aντιρρίου, αλλά και σε γέφυρες, ολυμπιακά ακίνητα και πολλά άλλα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η Έδραση ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, στη Λαμία, από τον Χριστόδουλο Ψαλλίδα, που καθιερώθηκε ως "ο ειδικός για τα δύσκολα τεχνικά έργα” σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Στις επιτυχίες του περιλαμβάνονται η εφαρμογή του προεντεταμένου σκυροδέματος στην κατασκευή γεφυρών (1958), η κατασκευή μιας από τις πρώτες στην Ελλάδα θεμελιώσεις (1963) και η απόφαση για εξειδίκευση της εταιρείας στα ειδικά γεωτεχνικά έργα.

Το 1974 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Έδραση – Χ. Ψαλλίδας, ενώ εντάχθηκε στην εταιρεία και ο Κώστας Χ. Ψαλλίδας, στον οποίο και μεταβιβάστηκε η διοίκηση της εταιρείας το 1983.

Το 1994, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 1995 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό.

Ωστόσο, όπως έγραφε πρόσφατα το Capital.gr, ο άλλοτε ισχυρός κατασκευαστικός όμιλος έδινε, τα τελευταία χρόνια, μάχη για την επιβίωσή του, ενώ το 2015 προχώρησε σε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές του. Το σχέδιο προέβλεπε τη διαγραφή του 22% των οφειλών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ τρία κοινοπρακτικά δάνεια (37 εκατ., 3 εκατ. και 7 εκατ. ευρώ) θα παρέμεναν ως είχαν. Προβλεπόταν ακόμη αναχρηματοδότηση μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας 28,5 εκατ. ευρώ με παραίτηση των δικαιωμάτων υπέρ προνομίου συστημικών τραπεζών, αλλά και η εξόφληση των κοινοπρακτικών δανείων και λοιπών δανείων με δεκαπενταετές πρόγραμμα αποπληρωμής και διετή περίοδος χάριτος.

Το 2019 οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων και σε πλειστηριασμό των ακινήτων της. Σήμερα η εταιρεία εμφανίζεται να έχει χρέη ύψους 33 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Το 2018 οι μετοχές της εταιρείας διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών. "Μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια (Νοέμβριος 1994 – Νοέμβριος 2018) το ταξίδι της Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ στο χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι φθάνει στο τέλος του. Η Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ παρά τις προσπάθειές της Διοίκησης και των εργαζομένων δεν μπόρεσε να αποφύγει τις συνέπειες της μεγάλης μείωσης του κατασκευαστικού αντικειμένου μετά το 2008 καθώς και της γενικότερης οικονομικής κρίσης από το 2009 ως και σήμερα”, ανέφερε τότε η ανακοίνωση της εταιρείας και προσέθετε: "Οι προσπάθειες που κατέβαλε η Διοίκηση της εταιρείας σε συνεργασία με τις πιστώτριες Τράπεζες, οδήγησαν στην Διαδικασία Εξυγίανσης με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106β του πτωχευτικού κώδικα, η οποία ευρίσκεται σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ η εταιρεία εξακολουθεί να εργάζεται στο εξειδικευμένο αντικείμενο της με πολύ μειωμένο κύκλο εργασιών και το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, τηρώντας όλες τις τυπικές υποχρεώσεις ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού”.

Το 2016, είχε προηγηθεί και μια αίτηση πτώχευσης πρώην εργαζομένων της εταιρείας, η οποία, ωστόσο, απορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά τη διάρκεια της χρήσης 2018 ανήλθε σε 5.487 χιλ. ευρώ έναντι 4.227 χιλ. ευρώ της χρήσης 2017. Η αύξηση 29,80% αποδιδόταν στην ανάληψη νέων έργων, κυρίως γεωτεχνικών, από τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου και κυρίως από την θυγατρική εταιρεία Edratec Ενεργειακή AΒΕTE. Το αποτέλεσμα προ φόρων του Ομίλου κατά τη διάρκεια του 2019 διαμορφώθηκε σε ζημίες 7.088 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 9.911 χιλ. ευρώ του 2017, ενώ το αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημίες 6.194 χιλ. ευρώ, από ζημίες 9.452 χιλ. ευρώ το 2017. Το σύνολο του δανεισμού (μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου), συμπεριλαμβανομένων των ομολογιακών δανείων και των υποχρεώσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις, του Ομίλου κατά τη λήξη της χρήσης 2018 ανερχόταν σε 122.122 χιλ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια των μετόχων του Ομίλου παρέμειναν αρνητικά, ήτοι 97.521 χιλ. ευρώ.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Νοε 2023 | 21:12

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: "Έκανα εξώδικο στην εταιρεία που μου πήρε το σπίτι, υποφέρει πολύς κόσμος"

Η διαδικασία για να σου πάρουν το σπίτι είναι πολύ επώδυνη. Υποφέρει πολύς κόσμος, θα έχουμε πολλά θύματα, σχολίασε ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 19 Νοε 2023 | 10:18

Τα επώνυμα "σφυριά" της εβδομάδας: Με MLS, ΕΛΦΙΚΟ και οικογένεια Βγενόπουλου οι πλειστηριασμοί

Για το σύνολο της εβδομάδας έχουν αναρτηθεί πάνω από 1.200 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων -μέχρι στιγμής- έχουν τεθεί σε αναστολή περίπου 380.

ΓΝΩΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 18 Νοε 2023 | 10:02

Ερχονται τρία βαριά ξενοδοχειακά "σφυριά" - Ποια βγαίνουν σε πλειστηριασμό

Τρία βαριά ξενοδοχειακά "σφυριά" έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την περασμένη εβδομάδα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 16 Νοε 2023 | 18:01

Κηφισιά: Η οργάνωση "Σύμπραξη Εκδίκησης" ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στην κατασκευαστική εταιρεία Ergomar

Η "Σύμπραξη Εκδίκησης" πίσω από την επίθεση στα γραφεία της εταιρείας ERGOMAR του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μαρινέλη, στην οδό Ηούς 12, στην Κηφισιά

"ΒΑΡΙΑ” ΟΝΟΜΑΤΑ 13 Νοε 2023 | 08:33

Πλειστηριασμοί: Ποια επώνυμα σφυριά θα χτυπήσουν αυτήν την εβδομάδα

Βιομηχανικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα που μένουν εγκαταλελειμμένα και αγροτεμάχια γνωστών επιχειρηματιών ή άλλοτε κραταιών βιομηχανιών, αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία.

«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ 11 Νοε 2023 | 13:18

Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία

Εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που επλήγησαν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ευνοούνται από την απόφαση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 12:51

Αγανάκτησε ο Χατζηδάκης με το λαθρεμπόριο καυσίμων: Ξεκίνησα το σύστημα εισροών-εκροών το 2009 και ακόμη να ολοκληρωθεί

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εφεξής ο ελεγκτικός μηχανισμός δίνει το βάρος στη σύλληψη της φοροδιαφυγής που τελείται από τα "μεγαλύτερα και τα μεγάλα ψάρια".

PLASTIC FREE GREECE 07 Δεκ 2023 | 11:38

Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης άφησαν και φέτος το δικό τους αποτύπωμα, απομακρύνοντας το πλαστικό

Για 4η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα Plastic Free Greece ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία σε επιπλέον έξι τουριστικούς προορισμούς.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Δεκ 2023 | 11:38

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής για καφενεία, ταξί και περίπτερα

Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο, για καφενεία, ταξί και περίπτερα.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 11:37

Η Energean επεκτείνεται στο Μαρόκο με ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Ανάπτυξη του κοιτάσματος Anchois που περιέχει 18 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καθώς και σημαντικοί ερευνητικοί στόχοι

07 Δεκ 2023 | 10:36

Η Star Alliance κορυφαία αεροπορική συμμαχία στα World Travel Awards 2023

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό Burj Al Arab, στο Ντουμπάι.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 06 Δεκ 2023 | 20:17

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Ευρωπαίους - Σχεδόν 2.000 ώρες τον χρόνο από 1.679 που είναι ο μέσος όρος

Μισθωτοί και μη, οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - Σε ποιες χώρες εργάζονται ακόμη περισσότερο.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 06 Δεκ 2023 | 17:37

Τέλος οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα ακυρώνονται τα συμβόλαια -Τι θα ισχύει για τα POS

Όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου - Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα συμβόλαια των ακινήτων.