Εδώ και 140 χρόνια η Alpha Bank αποτελεί μέρος της ελληνικής ιστορίας

Η Alpha Bank γιορτάζει 140 χρόνια ιστορίας, δραστηριότητας και αδιάλειπτης παρουσίας.

edw-kai-140-xronia-i-alpha-bank-apotelei-meros-tis-ellinikis-istorias
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πάνω σε τρεις αιώνες «πατάει» η ιστορία της Alpha Bank, η οποία συμπληρώνει φέτος 140 χρόνια ζωής.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, συνέβησαν πολλά μικρά αλλά και μεγάλα γεγονότα και η Alpha Bank ήταν πάντα εδώ. 

Ήταν εδώ το 1926 όταν ξεκίνησε να εκπέμπει η τηλεόραση, το 1958 όταν δημιουργήθηκε το microchip και δημιουργήθηκε το πρώτο video game. Ήταν εδώ το 1969 όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι.

Πιστή στις σταθερές αξίες της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, της εξέλιξης και της προόδου, υπήρξε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα, που έκανε εφικτή τη δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών από προσωπικό υπολογιστή. 

Με την ίδια δύναμη και ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα,  συνεχίζει αδιάκοπα τη μακρόχρονη πορεία της και προχωρά μπροστά, περήφανη για την ιστορία της, πάντα με το βλέμμα στο αύριο.

140 χρόνια Alpha Bank. Μέρος της ιστορίας. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.

 

Iστορική Αναδρομή

Όλα άρχισαν το 1879 στην Καλαμάτα, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν εμπορικό οίκο ο οποίος σύντομα επεκτάθηκε στον τραπεζικό τομέα.

 

Η πρωτοβουλία αυτή, εξελίχθηκε το 1918 στην Τράπεζα Καλαμών, ενώ το 1924 προέκυψε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως με έδρα πλέον την Αθήνα.

Η Τράπεζα υπήρξε ένα από τα λίγα πιστωτικά ιδρύματα που κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της πολεμικής περιόδου, ενώ παράλληλα έδειξε έντονο κοινωνικό προφίλ συμμετέχοντας σε πλήθος εράνων και οργανώνοντας συσσίτιο για το προσωπικό της και τις οικογένειές του στις δύσκολες συνθήκες του λιμού και του υπερπληθωρισμού. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, σταθεροποίησε την παρουσία της στην ελληνική τραπεζική αγορά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1947, μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, με προσανατολισμό την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων.

Το 1972 η μετονομάστηκε σε Τράπεζα Πίστεως. Το 1994, στο πλαίσιο του ήδη απελευθερωμένου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η τράπεζα μετονομάστηκε σε Alpha Τράπεζα Πίστεως και το 1999 εξαγόρασε το 51% των μετοχών της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, πραγματοποιώντας έτσι την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. 

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά και η διευρυμένη τραπεζική οντότητα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.

Η Alpha Bank, ήταν εδώ χθες, είναι εδώ σήμερα, θα είναι εδώ αύριο. 140 χρόνια ιστορίας, δραστηριότητας και αδιάλειπτης παρουσίας, τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο και στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. 


 
 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook