Εδώ και 140 χρόνια η Alpha Bank αποτελεί μέρος της ελληνικής ιστορίας

Η Alpha Bank γιορτάζει 140 χρόνια ιστορίας, δραστηριότητας και αδιάλειπτης παρουσίας.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ

Πάνω σε τρεις αιώνες «πατάει» η ιστορία της Alpha Bank, η οποία συμπληρώνει φέτος 140 χρόνια ζωής.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, συνέβησαν πολλά μικρά αλλά και μεγάλα γεγονότα και η Alpha Bank ήταν πάντα εδώ.

Ήταν εδώ το 1926 όταν ξεκίνησε να εκπέμπει η τηλεόραση, το 1958 όταν δημιουργήθηκε το microchip και δημιουργήθηκε το πρώτο video game. Ήταν εδώ το 1969 όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι.

Πιστή στις σταθερές αξίες της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, της εξέλιξης και της προόδου, υπήρξε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα, που έκανε εφικτή τη δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών από προσωπικό υπολογιστή.

Με την ίδια δύναμη και ακόμη περισσότερη αποφασιστικότητα, συνεχίζει αδιάκοπα τη μακρόχρονη πορεία της και προχωρά μπροστά, περήφανη για την ιστορία της, πάντα με το βλέμμα στο αύριο.

140 χρόνια Alpha Bank. Μέρος της ιστορίας. Χθες, σήμερα, αύριο. Μαζί.

Εδώ και 140 χρόνια η Alpha Bank αποτελεί μέρος της ελληνικής ιστορίας

Iστορική Αναδρομή

Όλα άρχισαν το 1879 στην Καλαμάτα, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος δημιούργησε έναν εμπορικό οίκο ο οποίος σύντομα επεκτάθηκε στον τραπεζικό τομέα.

Η πρωτοβουλία αυτή, εξελίχθηκε το 1918 στην Τράπεζα Καλαμών, ενώ το 1924 προέκυψε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως με έδρα πλέον την Αθήνα.

Η Τράπεζα υπήρξε ένα από τα λίγα πιστωτικά ιδρύματα που κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της πολεμικής περιόδου, ενώ παράλληλα έδειξε έντονο κοινωνικό προφίλ συμμετέχοντας σε πλήθος εράνων και οργανώνοντας συσσίτιο για το προσωπικό της και τις οικογένειές του στις δύσκολες συνθήκες του λιμού και του υπερπληθωρισμού.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, σταθεροποίησε την παρουσία της στην ελληνική τραπεζική αγορά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1947, μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, με προσανατολισμό την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων.

Το 1972 η μετονομάστηκε σε Τράπεζα Πίστεως. Το 1994, στο πλαίσιο του ήδη απελευθερωμένου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η τράπεζα μετονομάστηκε σε Alpha Τράπεζα Πίστεως και το 1999 εξαγόρασε το 51% των μετοχών της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, πραγματοποιώντας έτσι την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά και η διευρυμένη τραπεζική οντότητα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.

Η Alpha Bank, ήταν εδώ χθες, είναι εδώ σήμερα, θα είναι εδώ αύριο. 140 χρόνια ιστορίας, δραστηριότητας και αδιάλειπτης παρουσίας, τόσο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όσο και στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΥΝΑΜΗΣ 23 Μαϊ 2020 | 09:04
"ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ" ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 22 Μαϊ 2020 | 07:33

Οι 12 φορές που ο Χάρι και η Μέγκαν επιχείρησαν να εκσυγχρονίσουν τη μοναρχία, αλλά δεν τα κατάφεραν

Καρέ καρέ οι καινοτομίες που έφεραν στο παλάτι, από την την αρχή του δεσμού τους μέχρι το τελειωτικό "χτύπημα" της παραίτησής τους από ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΚΑΘΟΡΙΖΕ ΤΟ ΣΤΙΛ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 20 Μαϊ 2020 | 07:53
"ΕΚΕΙ ΚΛΟΝΙΣΤΗΚΑ" 19 Μαϊ 2020 | 10:13

Άκης Πετρετζίκης: Η epic fail συνταγή στο Πρωινό που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα εστιατόρια

"Υπήρχε άπειρος κόσμος που με έβριζε. Μου έστελναν μηνύματα πως είμαι ανεύθυνος και δίνω συνταγές που δε βγαίνουν."

12 Μαϊ 2020 | 11:33

P&G: Φροντίζει στην πράξη αυτούς που έχουν ανάγκη - Το τραπέζι της αγάπης και η κοινωνική προσφορά ύψους 300.000 ευρώ

Πώς τα εμβληματικά και αγαπημένα προϊόντα που "μπαίνουν" κάθε μέρα στα σπίτια μας, φροντίζουν όσους έχουν ανάγκη #foodforgood

12 Μαϊ 2020 | 11:33

Η P&G βάζει τα δυνατά της για καλό σκοπό αυτή τη δύσκολη περίοδο #forceforgood

Στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά και κάνει τη ζωή τους καλύτερη #forceforgood #podforgood

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 11 Μαϊ 2020 | 10:52

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Stelios Philanthropic Foundation ανοίγουν δρόμους στο μέλλον, δίνοντας υποτροφίες σε τρεις μαθητές

Ο sir Στέλιος Χατζηϊωάννου ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για τρεις μαθητές, προετοιμάζοντάς τους για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία.

07 Μαϊ 2020 | 14:39

Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο να κάνουμε τις τραπεζικές μας συναλλαγές από το σπίτι, με ασφάλεια και αξιοπιστία

Με λίγα απλά βήματα έχουμε πρόσβαση στους λογαριασμούς μας, ελέγχουμε τα πάντα από το σπίτι μας και πραγματοποιούμε μεταφορές χρημάτων χωρίς να κάνουμε βήμα!

07 Μαϊ 2020 | 14:37

Ένα φωτογραφικό θαύμα: Η Huawei επαναπροσδιορίζει την ομορφιά μέσα από την κάμερα των νέων P40

Τα νέα μοντέλα της σειράς Ρ θα ανεβάσουν τόσο πολύ το επίπεδο των εικόνων που θα ποστάρετε, που κανείς δεν θα πιστεύει ότι τις τραβήξατε με το κινητό σας.

05 Μαϊ 2020 | 14:28

Το Αriel "καθαρίζει" και χαρίζει αξιοπρέπεια στους ευάλωτους συνανθρώπους μας

Στήριξη με πράξεις και όχι με λόγια, προσφέροντας πάνω από 70.000 κιλά καθαρά ρούχα σε πάνω από 5.500 άστεγους συνανθρώπους μας #forceforgood #podforgood

05 Μαϊ 2020 | 14:28

Όταν το "μαζί" προσFairy χαρά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Με μότο της το Force For Good, η P&G συνεχίζει τον αγώνα της προσφοράς για καλό σκοπό

ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 30 Απρ 2020 | 10:52
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 27 Μαϊ 2020 | 08:51

Γεωργιάδης στο Capital: Άνω των 12 δισ. το κόστος από το lockdown - Έκκληση στους ξενοδόχους να ανοίξουν τις μονάδες τους

Προαναγγέλλει πως τον Ιούνιο θα γίνουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ νέα σχέδια στρατηγικών επενδύσεων.