ΕΕ: Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας-Ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που στηρίζουν το ευρώ. Τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος θα παραμείνουν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε σήμερα το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών της κανόνων που στηρίζουν το ευρώ, ξεκινώντας μια δημόσια διαβούλευση προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για ένα θέμα το οποίο φέρνει αντιμέτωπο τις χώρες της βόρειας Ευρώπης -υπερμάχους της αυστηρής εφαρμογής τους- με αυτές της νότιας Ευρώπης, που τάσσονται υπέρ της ευελιξίας.

Οι περίπλοκοι κανόνες, που ονομάζονται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προβλέπουν ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να διατηρούν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί έχουν επικριθεί συχνά, κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο στο The Economist δήλωσε ότι ο κανόνας του 3% ανάγεται σε «συζήτηση άλλου αιώνα».

Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, επέμεινε στην «επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή». Πρόσφατα είχε ζητήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων προκειμένου να υποστηριχθεί το «Πράσινο Σύμφωνο», που αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, ο Λετονός συντηρητικός Βάλντις Ντομπρόβσκις αναγνώρισε από την πλευρά του ότι οι «κανόνες θεωρούνται πολύ περίπλοκοι και δύσκολο να γίνουν κατανοητοί».

«Ανυπομονούμε για μια ανοικτή συζήτηση για ό,τι λειτούργησε και ό,τι δεν λειτούργησε καθώς και για το πώς να οικοδομήσουμε συναίνεση για την βελτίωση των κανόνων και της αποτελεσματικότητάς τους», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Η αναθεώρηση των κανόνων

Η Κομισιόν θα συγκεντρώσει σχόλια για το τι μπορεί να αλλάξει έως τα μέσα της χρονιάς και θα παρουσιάσει προτάσεις πριν το τέλος του 2020, σύμφωνα με αξιωματούχους. Στη συζήτηση θα κληθούν να συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη, η ΕΚΤ, το ευρωπαϊκό και τα εθνικά Κοινοβούλια, οι κοινωνικοί εταίροι και ερευνητικά ινστιτούτα.

Τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος θα παραμείνουν, σημειώνει το Reuters, αλλά η ΕΕ θα επιδιώξει να απλοποιήσει τους κανόνες και να επικεντρωθεί στις μετρήσεις που ελέγχουν οι κυβερνήσεις, όπως οι δαπάνες σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

«Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διστάσει για μια ριζική αναθεώρηση των κανόνων, θα πρόκειται περισσότερο για θέμα προσαρμογής», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι κανόνες αυτοί που θεσπίστηκαν το 1997 για να στηρίξουν το ευρώ περιορίζοντας τον δανεισμό, έχουν υποστεί τρεις αναθεωρήσεις. Η πρώτη, το 2005, ξεκίνησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που αρνήθηκαν να δεχθούν τα πειθαρχικά μέτρα σε βάρος τους. Οι άλλες δύο έγιναν το 2011 και το 2013 για να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές που συνταράχθηκαν από την κρίση κρατικού χρέους. Οι αλλαγές έδωσαν στην Κομισιόν μεγαλύτερη εξουσία για να παρακολουθεί και να επιβάλλει κυρώσεις στις κυβερνήσεις για ανεύθυνες πολιτικές. Ωστόσο, παρά τις ξεκάθαρες περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κομισιόν δεν επέβαλε ποτέ κυρώσεις σε καμία από αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ 20 Μαρ 2020 | 16:42

Κορονοϊός: Τέλος το "φρένο χρέους" στη Γερμανία - Μεγάλα περιθώρια δανεισμού

Η κυβέρνηση σχεδιάζει συμπληρωματικό προϋπολογισμό έως 100 δισ. για μέτρα αντιμετώπισης οικονομικών συνεπειών από τον κορoνοϊό

RESCEU 19 Μαρ 2020 | 15:10

Κορονοϊός: Η ΕΕ δημιουργεί κοινή "αποθήκη" με ιατρικό εξοπλισμό - Πως θα λειτουργεί

Τα αποθέματα θα φιλοξενούνται από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την παροχή του εξοπλισμού

16 Μαρ 2020 | 17:26

Κορονοϊός: Κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για 30 ημέρες προτείνει η Κομισιόν

Πρόταση να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες και να μην επιτρέπεται η είσοδος για ξένους στο μπλοκ των 27 με στόχο την καταπολέμηση του κορονοϊού έκανε η Κομισιόν.

11 Μαρ 2020 | 14:25

Επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα για στήριξη στο μεταναστευτικό

Στην Ελλάδα θα βρεθεί την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Γιούανσον

06 Μαρ 2020 | 15:13

Πρωτοβουλία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Πρωθυπουργός είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανέθεσε στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson να αναλάβει αυτή την αποστολή

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 04 Μαρ 2020 | 20:27

Κομισιόν: Η "προστασία των συνόρων" της ΕΕ πρέπει να γίνεται "με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων"

"Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι ανοιχτά και δεν πρέπει να είναι ανοιχτά", δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων 'Ιλβα Γιόχανσον υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια "έκτακτη" κατάσταση.

ΟΙ 6 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ 04 Μαρ 2020 | 16:14

Αυτό είναι το σχέδιο της Κομισιόν για την ενίσχυση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό- Φύλακες, περιπολικά, ελικόπτερα και κονδύλια

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί προς έγκριση στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ 02 Απρ 2020 | 10:18

Ανοιχτό να δοθεί το 800άρι και τον Μάιο και τον Ιούνιο - Δηλώσεις Βρούτση [βίντεο]

"Μπορεί να διευρυνθεί και η χρονική περίμετρος των μέτρων" απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε ερώτημα εάν υπάρχει ενδεχόμενο να δοθούν τα 800 ευρώ τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο Α' ΓΥΡΟΣ 02 Απρ 2020 | 07:38

Πώς θα πάρετε το επίδομα των 800 ευρώ - Οι προθεσμίες και όλη η διαδικασία

Ο πρώτος γύρος προθεσμιών –βάσει ΑΦΜ- ολοκληρώνεται στις 10/04 αλλά είναι βέβαιο ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος.

ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 25% 01 Απρ 2020 | 21:52

Στο ΦΕΚ η απόφαση για την παράταση καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Στο ΦΕΚ η απόφαση για την 10ήμερη παράταση καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δικαιούνται έκπτωση 25%

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 01 Απρ 2020 | 20:23

Νέες διευκρινίσεις για τα 800 ευρώ – Ποιοι τα δικαιούνται

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέχει διευκρινίσεις

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 01 Απρ 2020 | 19:59

Ο πλανήτης σε καραντίνα: Το σοκ της παγκόσμιας οικονομίας σε αριθμούς

Τα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία και οι αστρονομικοί αριθμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

ΥΠΟΙΚ 01 Απρ 2020 | 19:58

Κορονοϊός: Παράταση 3 μηνών στις δόσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας-Ποιους αφορά

Ποιους αφορά η παράταση - Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών