ΕΕ: Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας-Ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που στηρίζουν το ευρώ. Τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος θα παραμείνουν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΕ: Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας-Ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε σήμερα το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών της κανόνων που στηρίζουν το ευρώ, ξεκινώντας μια δημόσια διαβούλευση προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για ένα θέμα το οποίο φέρνει αντιμέτωπο τις χώρες της βόρειας Ευρώπης -υπερμάχους της αυστηρής εφαρμογής τους- με αυτές της νότιας Ευρώπης, που τάσσονται υπέρ της ευελιξίας.

Οι περίπλοκοι κανόνες, που ονομάζονται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προβλέπουν ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να διατηρούν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί έχουν επικριθεί συχνά, κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο στο The Economist δήλωσε ότι ο κανόνας του 3% ανάγεται σε «συζήτηση άλλου αιώνα».

Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, επέμεινε στην «επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή». Πρόσφατα είχε ζητήσει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων προκειμένου να υποστηριχθεί το «Πράσινο Σύμφωνο», που αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, ο Λετονός συντηρητικός Βάλντις Ντομπρόβσκις αναγνώρισε από την πλευρά του ότι οι «κανόνες θεωρούνται πολύ περίπλοκοι και δύσκολο να γίνουν κατανοητοί».

«Ανυπομονούμε για μια ανοικτή συζήτηση για ό,τι λειτούργησε και ό,τι δεν λειτούργησε καθώς και για το πώς να οικοδομήσουμε συναίνεση για την βελτίωση των κανόνων και της αποτελεσματικότητάς τους», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Η αναθεώρηση των κανόνων

Η Κομισιόν θα συγκεντρώσει σχόλια για το τι μπορεί να αλλάξει έως τα μέσα της χρονιάς και θα παρουσιάσει προτάσεις πριν το τέλος του 2020, σύμφωνα με αξιωματούχους. Στη συζήτηση θα κληθούν να συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη, η ΕΚΤ, το ευρωπαϊκό και τα εθνικά Κοινοβούλια, οι κοινωνικοί εταίροι και ερευνητικά ινστιτούτα.

Τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος θα παραμείνουν, σημειώνει το Reuters, αλλά η ΕΕ θα επιδιώξει να απλοποιήσει τους κανόνες και να επικεντρωθεί στις μετρήσεις που ελέγχουν οι κυβερνήσεις, όπως οι δαπάνες σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

«Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διστάσει για μια ριζική αναθεώρηση των κανόνων, θα πρόκειται περισσότερο για θέμα προσαρμογής», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι κανόνες αυτοί που θεσπίστηκαν το 1997 για να στηρίξουν το ευρώ περιορίζοντας τον δανεισμό, έχουν υποστεί τρεις αναθεωρήσεις. Η πρώτη, το 2005, ξεκίνησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που αρνήθηκαν να δεχθούν τα πειθαρχικά μέτρα σε βάρος τους. Οι άλλες δύο έγιναν το 2011 και το 2013 για να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές που συνταράχθηκαν από την κρίση κρατικού χρέους. Οι αλλαγές έδωσαν στην Κομισιόν μεγαλύτερη εξουσία για να παρακολουθεί και να επιβάλλει κυρώσεις στις κυβερνήσεις για ανεύθυνες πολιτικές. Ωστόσο, παρά τις ξεκάθαρες περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κομισιόν δεν επέβαλε ποτέ κυρώσεις σε καμία από αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2020 24 Φεβ 2021 | 18:24

Σταϊκούρας: H EE αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας

Δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα με αφορμή την δημοσιοποίηση της 9ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 24 Φεβ 2021 | 15:24

Κομισιόν: Πάνω από 11 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας το 2021

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021 θα φτάσουν το 6,5% του ΑΕΠ

ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ 23 Φεβ 2021 | 20:43

Δυσάρεστη εξέλιξη: Λιγότερα από τα μισά εμβόλια θα παραδώσει στην Ευρώπη η Astrazeneca

Η AstraZeneca ενδέχεται να παραδώσει λιγότερα από τα μισά εμβόλια για τα οποία έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους

ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΜΕΣΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ 22 Φεβ 2021 | 14:54

Κομισιόν: Ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό σε ΜμΕ που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς, εκτός από της χρηματοδότησης, της πρωτογενούς γεωργίας, καπνού και αλιείας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 20 Φεβ 2021 | 15:45

Κυριακίδου: Η Ελλάδα παράδειγμα για τους εμβολιασμούς για πολλές χώρες

Η Στέλλα Κυριακίδου εξήρε την στρατηγική για τους εμβολιασμούς της Ελλάδας

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΑΜΕΡ 19 Φεβ 2021 | 14:18

Βγαίνει μπροστά και για τα εμβόλια ο Μαργαρίτης Σχοινάς: Συντονιστής μεταξύ Κομισιόν και Ευρωβουλής

Η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να συντονίσει το έργο αυτής της ομάδας από την πλευρά της Επιτροπής.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ 17 Φεβ 2021 | 17:35

Φον Ντερ Λάιεν: Η ΟLAF ερευνά παράνομη πώληση εμβολίων-Επικίνδυνο να αγοράζουν οι πολίτες στη μαύρη αγορά

Η ΟLAF ερευνά την παράνομη πώληση εμβολίων-επικίνδυνο να στρέφονται οι πολίτες στη μαύρη αγορά

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Φεβ 2021 | 12:09

Κορονοϊός: Συμφωνία Pfizer με την Κομισιόν για προμήθεια έξτρα 200.000.000 εμβολίων στην ΕΕ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Pfizer, οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου αναμένεται να παραδοθούν το 2021, με περίπου 75 εκατ. εξ αυτών να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο.

H ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 16 Φεβ 2021 | 18:38

Καλά νέα: Η Johnson & Johnson καταθέτει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πρόεδρος της Κομισιόν για την αίτηση της Johnson & Johnson: Καθ' οδόν, περισσότερα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια

ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ 15 Φεβ 2021 | 22:52

Ρέγκλινγκ: "Θετική εξέλιξη αν η Ελλάδα πληρώσει νωρίτερα το χρέος της στο ΔΝΤ"

"Η Ελλάδα είχε αποπληρώσει πρόωρα χρέος προς το ΔΝΤ και τον Νοέμβριο του 2019 - Το τωρινό αίτημα αφορά ποσό 3,3 δισ. ευρώ" δήλωσε ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ 14 Φεβ 2021 | 09:22

Κομισιόν - Fitch: Οι 2+1 παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Κομισιόν και Fitch εστιάζουν στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, την υψηλή μέση διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του.

ΘΟΛΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΟΠΙΟ 10 Φεβ 2021 | 13:12

Deutsche Welle για πιστοποιητικά εμβολιασμού: Διχασμένη η ΕΕ, επιμένει η Ελλάδα

Θα πρέπει να επιτραπεί και πάλι σε όσους έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους και να ανακτήσουν τις ελευθερίες τους;

ΚΕΙΜΕΝΟ 1.250 ΣΕΛΙΔΩΝ 09 Φεβ 2021 | 23:55

Brexit: Παράταση της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας προτείνει η Κομισιόν

Η προσωρινή εφαρμογή της συνθήκης άρχισε την 1η Ιανουαρίου και επρόκειτο αρχικά να λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου