Εφιάλτης για τα Ταμεία το «Κίνημα δεν έχω, δεν πληρώνω»

Η κατάσταση με τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο. Στα 83,6 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται καν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Εφιάλτης για τα Ταμεία το «Κίνημα δεν έχω, δεν πληρώνω»

Άγριος καυγάς ξέσπασε παραμονές Πρωτοχρονιάς ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την εκτόξευση για έναν ακόμη μήνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Αντικείμενο του καυγά, το αν τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται με μεγαλύτερη ή μικρότερη «ταχύτητα» επί της σημερινής διακυβέρνησης ή της προηγούμενης.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της μιας και της άλλης πλευράς, επιστρατεύτηκαν οι αριθμοί. Η Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 1,5 δις. ευρώ και τον Νοέμβριο του 2015 με την κυβέρνηση να απαντά ότι η πορεία των ληξιπρόθεσμων ήταν το 2015 ελαφρώς καλύτερη συγκριτικά με το 2014 και ότι η έκρηξη του Νοεμβρίου οφείλεται στη βεβαίωση των οφειλών δύο μεγαλοοφειλετών του δημοσίου. Και οι δύο πλευρές βέβαια, δεν ανέφεραν κουβέντα για την …ταμπακιέρα. Δηλαδή για το γεγονός ότι η κατάσταση με τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν ανέφερε ότι στα συνολικά χρέη προς την εφορία ύψους 83,6 δις. ευρώ δεν περιλαμβάνονται καν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις. Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι, περίπου ο ένας στους δύο, στην πραγματικότητα επιβαρύνονται με περισσότερα από 110-120 δις. ευρώ. Μέσα στο 2015, τα χρέη έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής κατά 11,833 δις. ευρώ (στοιχεία 11μηνου) εκ των οποίων τα 7,212 δις. ευρώ θεωρούνται «αποτελεσματικά χρέη».

Τι είναι τα αποτελεσματικά χρέη; Ιδού ο ορισμός: «Το Αποτελεσματικό Νέο Ληξιπρόθεσμο Υπόλοιπο διαμορφώνεται βάσει των παραμέτρων:

α) Δεν περιλαμβάνει Πτωχούς οφειλέτες, Δημόσιες-Δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και μηδενικά και πλασματικά Α.Φ.Μ.,

β) Περιλαμβάνει μόνο στοιχεία εντός προϋπολογισμού.

γ) Δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες φόρων 25 (Λοιπές Εισφορές),27 (Έμμεσοι Υπέρ Τρίτων),31 (Μισθώματα),32 (Υπηρεσίες),35 (Πρόστιμα Κ.Β.Σ.), 36 (Δάνεια),37 (Υπέρ Διαφόρων Τρίτων),38 (Λοιπά Πρόστιμα μη Φορολογικά),39 (Παράβολα),41 (Καταλογισμοί) και 49 (Λοιπά μη Φορολογικά).

Η πραγματικότητα πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

1. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη καθώς το άθροισμα των φόρων, έχει φτάσει να ξεπερνά το 50% του εισοδήματος. Απόδειξη ότι το 2015, σε σύνολο δηλωθέντων εισοδημάτων ύψους περίπου 83 δις. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το δημόσιο εισέπραξε μέσω από φόρους περισσότερα από 44 δις. ευρώ.

2.Επιχειρήσεις για να επιβιώσουν επιλέγουν να πληρώσουν κατά προτεραιότητα άλλες υποχρεώσεις (π.χ τη ΔΕΗ καθώς η διακοπή ρεύματος σημαίνει και διακοπή εργασιών ή ακόμη και τους εργαζόμενους) και αφήνουν την εφορία σε δεύτερη μοίρα.

3.Με τις υποχωρήσεις που έκανε στο θέμα των 100 δόσεων προκειμένου να εισπράξει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα έρθει αντιμέτωπο με κατακόρυφη αύξηση των διαγραφών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Θεωρείται πολύ δύσκολο ένα εκατομμύριο οφειλέτες να ανταποκριθούν και στις δόσεις και στις τρέχουσες υποχρεώσεις μέσα σε 30 ημέρες (οι οποίες θα γίνουν 15 στο δεύτερο εξάμηνο). Απώλεια ρύθμισης σημαίνει αναβίωση προσαυξήσεων αλλά και της δυνατότητας επιβολής εισπρακτικών μέτρων.

4.Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί μέσω του μνημονίου να επιβάλλει σκληρά εισπρακτικά μέτρα όπως η αυτόματη ηλεκτρονική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών. Στην πράξη θα φανεί, μόλις ενεργοποιηθεί το σύστημα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγορά.

5. Το 2016, θα φέρει ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη ενώ δεν θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης όπως συνέβη το 2015. Το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας τις συγκρίσεις με το 2014, δεν έλαβε υπόψη ότι κατά την προηγούμενη χρονιά έτρεξε η ευνοϊκότερη ρύθμιση όλων των εποχών. Το 2016, τέτοια ρύθμιση δεν θα υπάρχει. Τα αποτελέσματα θα φανούν στην πράξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Νοε 2021 | 15:05

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το αργότερο την προσεχή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 13:22

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο ΔΑΠΕΕΠ μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ.

28 Νοε 2021 | 21:58

Ολες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ έως τις 3 Δεκεμβρίου - Προκαταβολή σύνταξης Δεκεμβρίου και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 28 Νοε 2021 | 09:34

Τίτλοι τέλους για τα "Νησιά", το ιστορικό εστιατόριο που αγαπούσε η Βουγιουκλάκη και μάγεψε Ντενέβ, Μελίνα, Κέιτζ, Καλατράβα

Παρέλαση διασήμων και αστέρων του Χόλιγουντ από το εστιατόριο "Νησιά" - Tότε που επικρατούσε το αδιαχώρητο

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022 28 Νοε 2021 | 09:09

Ρέτσος: Ο τουρισμός φέτος προσέθεσε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ - Ανησυχία με αφορμή τις μεταλλάξεις

Αισιοδοξία για το 2022 αλλά και ανησυχία με αφορμή τις μεταλλάξεις

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 27 Νοε 2021 | 09:57

Ανοδικές τάσεις στις τιμές ακινήτων - Σε ποιες περιοχές είναι απλησίαστα

Η ανοδική τάση στις τιμές ακινήτων θα συνεχιστεί; Αφορά όλες τις περιοχές; Εάν όχι, ποιες θα έχουν μεγαλύτερη άνοδο;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΒΑΡΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 26 Νοε 2021 | 20:56

Wall Street: Βουτιά εξαιτίας της μετάλλαξης από την Μποτσουάνα - Η χειρότερη Black Friday τα τελευταία 50 χρόνια

Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 20:06

Πετρέλαιο: "Βουτιά" πάνω από 10% εξαιτίας της νέας μετάλλαξης "Μποτσουάνα" που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έρχεται μαζί με την βουτιά που καταγράφει η Wall Street σήμερα, μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής κορονοϊού

26 Νοε 2021 | 14:06

Bitcoin: Κατρακυλά σχεδόν 8% λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού

Το Bitcoin υποχώρησε έως 7,8% στα 54.377 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Νοε 2021 | 11:58

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά στο κενό στη σκιά της νέας μετάλλαξης - Πτώση άνω του 3%

Απώλειες που ξεπερνούν το 3% καταγράφουν τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας την ανησυχία που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη κορονοϊού.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ 75 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ Ο "ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" 26 Νοε 2021 | 11:50

Μετάλλαξη Μποτσουάνα - Διεθνείς αγορές: Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια και στην τιμή του πετρελαίου

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 26 Νοε 2021 | 11:15

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown - Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

"Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.