Follow us

"Εκρηξη" στις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης - Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου ακόμη και στα 1,1 ευρώ το λίτρο

Στις 823.000 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μέχρι σήμερα το πρωί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Το πρωί της 25ης Νοεμβρίου και με τον χειμώνα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας να μην έχει ξεκινήσει ακόμη, οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης είχαν ήδη σπάσει το επίπεδο των 823.000.

Ήδη, έχει συγκεντρωθεί αριθμός αντίστοιχος της περυσινής χρονιάς και ενώ υπολείπονται αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος για συγκέντρωση 1,2 εκατομμυρίων αιτήσεων παραμένει εφικτός.

Το ενδιαφέρον είναι ζωηρό για πολλούς λόγους: Πρώτον έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά κριτήρια οπότε είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των δικαιούχων (θεωρητικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 1,3 εκατομμύρια). Και δεύτερον είναι σαφώς μεγαλύτερο το ποσό, ειδικά για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών ή αυτούς που θα στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης (καθώς για τους τελευταίους φτάνει έως και στα 1600 ευρώ). Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος: η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υποχωρεί κάθετα ουσιαστικά από τότε που άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων κάτι που συγκεντρώνει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ειδικά από τους δικαιούχους του επιδόματος.

Για σήμερα, η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 82 λεπτά κάτι που σημαίνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις από αύριο ή τη Δευτέρα, το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται ακόμη και κάτω από 1,15 ευρώ ανά λίτρο.

Ήδη, σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής για παράδειγμα, έχουν βγει πρατήρια που σήμερα θα διαθέσουν πετρέλαιο ακόμη και προς 1,10-1,11 ευρώ σε πολλές περιοχές όπως η Άνοιξη, η Αρτέμιδα, ο Γέρακας, η Παλλήνη κλπ.

Τα μόνα πρατήρια που εμφανίζονται να πωλούν ακόμη το πετρέλαιο θέρμανσης σε όλη την έκταση της Ανατολικής Αττικής πάνω από τα 1,20-1,25 ευρώ είναι αυτά που έχουν πολλές μέρες να ανεφοδιαστούν κάτι που σημαίνει ότι έχουν χάσει την κάθετη πτώση της τιμής που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από τις 9 Νοεμβρίου. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα 15νθήμερο, η τιμή έχει πέσει από τα 98 λεπτά στα 83 λεπτά σε επίπεδο χονδρικής ενώ για αύριο αναμένεται και νέα πτώση.

Υπάρχει ένας παράγοντας αβεβαιότητας: Η τιμή χονδρικής (κατά συνέπεια και λιανικής) συγκρατείται σε αυτά τα επίπεδα επειδή υπάρχει η επιδότηση από το κράτος με τα 25 λεπτά ανά λίτρο αλλά και η επιδότηση από τα διυλιστήρια με 7,5 λεπτά επιπλέον. Η τελευταία έχει ημερομηνία λήξης στις 30 Νοεμβρίου. Θα υπάρξει νέα παράταση ή θα αυξηθεί απότομα και πάλι η τιμή της λιανικής εξανεμίζοντας σημαντικό κομμάτι της πτώσης που καταγράφεται αυτές τις ημέρες; Λόγω και αυτού του ερωτήματος -αλλά και δεδομένου ότι μπαίνουμε στον Δεκέμβριο οπότε αναμένεται πτώση του υδραργύρου- παρατηρείται μεγάλη αύξηση των παραγγελιών τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε Επίσης

Άλλωστε, ένα νοικοκυριό που θα λάβει επιδότηση της τάξεως των 250-300 ευρώ, θα μπορέσει πλέον να αγοράσει 1000 λίτρα πετρελαίου με τελική τιμή ακόμη και 800 ευρώ κάτι που σημαίνει 80 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει κόστος ανά κιλοβατώρα 7,5 λεπτά που είναι σαφώς φθηνότερη και από την αντίστοιχη του φυσικού αερίου και φυσικά από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ 18 Νοε 2022 | 09:52

Πόσο ακριβό είναι το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα - Η έκτη φθηνότερη χώρα της Ε.Ε.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα είναι 1,414 ευρώ/λίτρο, σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 1,584 ευρώ το λίτρο.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 17 Νοε 2022 | 16:43

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι η 6η φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στην επίδοση αυτή συντελούν, τόσο η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι 25 λεπτά ανά λίτρο, όσο και η έκπτωση 7,5 λεπτών ανά λίτρο που παρέχει η HELLENiQ ENERGY.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Νοε 2022 | 11:06

Πόλεμος τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης: Ποιο είναι τώρα το φθηνότερο

Η μάχη… cent με cent αλλά και η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τις τιμές των καυσίμων, γίνεται συχνά λόγος αντιπαραθέσεων στις πολυκατοικίες σχετικά με το κόστος της θέρμανσης.

10 Νοε 2022 | 17:16

Η HELLENiQ ENERGY θα διαθέσει δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης στα μεγαλύτερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας, η HELLENiQ ENERGY έρχεται εγκαίρως να συνδράμει στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

ΓΙΑ 1,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 07 Νοε 2022 | 11:42

myΘέρμανση: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης- Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι πληρωμές

Κερδισμένοι είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα θα ανέρχεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 05 Νοε 2022 | 08:24

Ενεργειακή κρίση: Πώς θα καλύψετε τις ανάγκες σας για θέρμανση με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά με βάση τα νέα δεδομένα για επίδομα και πετρέλαιο θέρμανσης

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 04 Νοε 2022 | 07:29

Η επίσημη απόφαση για το επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα πάρουν έως 1.600 ευρώ - Αιτήσεις ως 9 Δεκεμβρίου

Έως τις 9 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις – Επίδομα έως 1000 ευρώ στις ορεινές περιοχές -Έως και 1600 ευρώ σε νέους δικαιούχους που θα επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Νοε 2022 | 11:09

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για τη θέρμανση του Νοεμβρίου; Τα νέα δεδομένα, οι επιδοτήσεις και το δίλημμα

"Ισοπαλία" στην τιμή φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να υπάρξει για τον μήνα Νοέμβριο.

ΣΤΟ 10% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 01 Νοε 2022 | 10:19

Σταϊκούρας: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης - Δεν θα υπάρξει Fuel Pass 3

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε εκ νέου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο υλοποιούνται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και απέκλεισε να υπάρξει Fuel Pass 3.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 30 Οκτ 2022 | 08:35

Διπλός Χριστουγεννιάτικος μποναμάς με επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα δύο επιδόματα εκτιμάται ότι θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τα Χριστούγεννα

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ 26 Νοε 2022 | 08:49

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης: Η έκπληξη από τα νέα στοιχεία για τον Δεκέμβριο

Ήδη πρατήρια στο λεκανοπέδιο, πωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης προς 1,12 ευρώ.