Εκστρατεία ενημέρωσης για το εργασιακό νομοσχέδιο: Κόντρα για το 8ωρο - Πότε θα ισχύει το τετραήμερο εργασίας

Εν μέσω πυρών οι ρυθμίσεις για το ωράριο εργασίας - Τι κερδίζει ο εργαζόμενος - Πώς συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Εκστρατεία ενημέρωσης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προγραμματίζει η κυβέρνηση ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή πιθανότατα μέσα στον Μάιο.

Το εργασιακό, έχει αναχθεί σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση καθώς πέραν των αλλαγών που επιφέρει -και οι οποίες είναι βελτιωτικές σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας για τους Εργασίας- έχει "συνδεθεί" απευθείας με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει "αυτοδεσμευτεί" ότι θα περάσει το εργασιακό θέτοντας την ψήφισή του ως όρο για την χρηματοδότηση των έργων που ενσωματώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δύο "μέτωπα"

Ήδη πάντως τις τελευταίες 48 ώρες έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις διατάξεις του νέου εργασιακού με τον ίδιο τον Κωστή Χατζηδάκη να σηκώνει το βάρος. Αρχικά με τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις και στη συνέχεια με την ομιλία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, η προσοχή εστιάζεται καταρχήν σε δύο "μέτωπα":

1. Πρώτον να γίνει κατανοητό ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν θα γίνεται παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Αναμένεται μάλιστα να ενσωματωθεί διάταξη η οποία θα λέει ότι η άρνηση του εργαζόμενου να αποδεχτεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (σ.σ ουσιαστικά τη 10ωρη απασχόληση για χρονικό διάστημα που θα μπορεί να φτάνει έως και τους 6 μήνες με "αντάλλαγμα" μειωμένο ωράριο άλλες ημέρες, ρεπό ή άδειες) δεν θα συνιστά σπουδαίο λόγο για την απόλυσή του (σ.σ δηλαδή η απόλυση θα θεωρείται καταχρηστική αν ο εργοδότης επικαλεστεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας).

2. Δεύτερον να φανεί ότι το εργασιακό νομοσχέδιο είναι ένα σύνολο παρεμβάσεων με θετικό πρόσημο για τον εργαζόμενο. Ήδη προβάλλεται η διάταξη για την άδεια πατρότητας, για την εξίσωση της αποζημίωσης του υπαλλήλου με τον εργατοτεχνίτη, για την αύξηση του πλαφόν υπερωριών σε ζωτικούς κλάδους της οικονομίας, για την επιδοτούμενη γονική άδεια και στους δύο γονείς κλπ.

εργασια

Το ωράριο εργασίας

Το ωράριο εργασίας, είναι το θέμα που έχει συγκεντρώσει και τα περισσότερα "πυρά" από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με βάση τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι τώρα από το υπουργείο Εργασίας, η διάταξη θα έχει ως εξής: Για χρονικό διάστημα που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 6 μήνες ανά έτος, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται αντί για 8 ώρες ημερησίως, 10 ώρες χωρίς ο πρόσθετος αυτός χρόνος να θεωρείται υπερωρία και να πληρώνεται υπερωριακά.

Οι ώρες αυτές θα αθροίζονται και θα συμψηφίζονται -το αργότερο μέσα στο επόμενο 6μηνο του έτους- με μειωμένο ωράριο, άδειες ή ρεπό. Φυσικά, οι παραλλαγές εφαρμογής αυτού του μέτρου είναι άπειρες καθώς θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συνδιαμορφώσουν του πρόγραμμα.

Έτσι προκύπτει το σενάριο της 4ήμερης απασχόλησης (τέσσερις ημέρες δουλειά από 10 ώρες ημερησίως και τρεις ημέρες ξεκούραση μαζί με το Σαββατοκύριακο) ή το σενάριο του να χορηγείται μια ολόκληρη εβδομάδα πρόσθετης άδειας για όποιον δουλέψει για 10 ώρες ημερησίως επί 20 εργάσιμες ημέρες.

Για την παρακολούθηση του ωραρίου εργασίας -ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, της μη δήλωσης υπερωριών από την πλευρά του εργαζόμενου κλπ, θα θεσπιστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μέσω αυτής, το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του, καταπολεμώντας τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες, ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας.

Η αρχή για την εγκατάσταση των συστημάτων της ψηφιακής κάρτας θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (supermarket, τράπεζες κλπ) και σταδιακά θα επεκταθεί παντού. Στο νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται επίσης η άδεια μετ’ αποδοχών για τους πατέρες, εγγυήσεις για τους εργαζομένους με τηλεργασία, (δικαίωμα αποσύνδεσης), θετικά μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια για τους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, η αύξηση των υπερωριών, η καταπολέμηση της βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2021 | 12:42

Ραγκούσης: Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια είναι προσωπική επιμονή Μητσοτάκη

"Δεν μπορεί να κρύβεται. Να αναλάβει προσωπικά την πολιτική ευθύνη, αλλιώς να το τροποποιήσει ριζικά όπως ζητούν βουλευτές και βουλεύτριες όλων των κομμάτων πλέον", λέει ο Γ. Ραγκούσης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 14 Μαϊ 2021 | 11:24

Δικηγορικοι Σύλλογοι Ελλάδος: 4 παρατηρήσεις και διαφωνίες στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ελλάδος κρίνουν θετικά τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου αλλά διαφωνεί με 4 διατάξεις.

"ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ" 14 Μαϊ 2021 | 09:43

Αναβάθμιση ΣΕΠΕ: Συμφωνούν οι επιθεωρητές εργασίας να μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή

Η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, αναδεικνύει την Επιθεώρηση Εργασίας στο σημαντικότερο πυλώνα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 12 Μαϊ 2021 | 22:38

Νομοσχέδιο για την κάνναβη: Πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής - Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Το νομοσχέδιο για την κάνναβη καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 12 Μαϊ 2021 | 15:39

Η Φώφη Γεννηματά για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα

Στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας της νεαρής Κάρολαιν στα Γλυκά Νερά, αναφέρθηκε στο Φόρουμ των Δελφών η Φώφη Γεννηματά

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 12 Μαϊ 2021 | 15:37

Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους

Με ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 14:54

8ωρο: Αυτό είναι το νέο εργασιακό- Τι προβλέπει για ωράριο, άδειες, συνδικαλισμό και Κυριακές

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο εργασιακό και τις προβλέψεις για ωράριο, άδειες και εργασία τις Κυριακές

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η "ΜΑΧΗ" 12 Μαϊ 2021 | 12:27

Τι περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για τα ωράρια και την τηλεργασία: Παρουσίαση από τον Κωστή Χατζηδάκη

Δείτε την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 12 Μαϊ 2021 | 08:25

Ώρα μηδέν για τα εργασιακά: Οι αλλαγές σε ωράριο, άδειες, τηλεργασία - Παρουσιάζει το νομοσχέδιο ο Χατζηδάκης

Και επίσημα ξεκινάει η "μάχη" για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Η επέκταση του 8ωρου στις 10 ώρες θα είναι δικαίωμα του εργαζόμενου και όχι υποχρέωσή του, λέει η κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΤΟ 8ΩΡΟ 10 Μαϊ 2021 | 14:11

Τα ΝΕΑ "σφάζουν" Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου: Αλλα ψήφιζαν ως ΠΑΣΟΚ άλλα λένε ως ΣΥΡΙΖΑ

Η εφημερίδα Τα Νέα σφάζει με το μπαμπάκι τα (σήμερα) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου για το ελαστικό ωράριο

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ 09 Μαϊ 2021 | 10:45

Ανοικτά και με εκπτώσεις τα καταστήματα σήμερα - Το ωράριο για σούπερ μάρκετ και κομμωτήρια

Τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και τα υπόλοιπα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 18:00.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ 09 Μαϊ 2021 | 10:43

Πότε ανοίγουν τα κτήματα για τις δεξιώσεις και τους γάμους- Πώς θα ανοίξουν τα γυμναστήρια

Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για τις δεξιώσεις, τους γάμους, τα γυμναστήρια και τη μουσική στην εστίαση

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ 07 Μαϊ 2021 | 17:06

Μητσοτάκης: Έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας - Νέα εργατική νομοθεσία, που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

Για μία νέα εργατική νομοθεσία, που θα δίνει δύναμη στον εργαζομένο μίλησε προσερχόμενος στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής o Κυριάκος Μητσοτάκης