ΕΚΤ: Πιο εύκολος πλέον ο δανεισμός στην Ευρωζώνη

Η πολιτική της ΕΚΤ, με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια στις τράπεζες έχουν κάνει πιο εύκολο τον δανεισμό επιχειρήσεων & νοικοκυριών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΚΤ: Πιο εύκολος πλέον ο δανεισμός στην Ευρωζώνη

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (ποσοτικής χαλάρωσης) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι χορηγήσεις της μακροχρόνιων δανείων στις τράπεζες (TLTROs) έχουν κάνει πιο εύκολο τον δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, διαπιστώνει η ΕΚΤ με έκθεσή της που δημοσιοποιείται λίγες εβδομάδες πριν μία πιθανή επέκταση των μη συμβατικών αυτών μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Η έκθεση δείχνει ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της για την αναθέρμανση της υποτονικής οικονομίας της Ευρωζώνης. «Και τα δύο προγράμματα είχαν θετική επίδραση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, η οποία έδωσε σε αυτές το κίνητρο να μεταφέρουν τη μείωση του κόστους στους τελικούς δανειστές, χορηγώντας περισσότερες πιστώσεις με καλύτερους όρους», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα φθηνά μακροχρόνια δάνεια που χορήγησε στις τράπεζες οδήγησαν αυτές να χορηγήσουν με τη σειρά τους δάνεια άνω των 100 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Συνολικά, οι τράπεζες έχουν λάβει περίπου 400 δις. ευρώ μακροχρόνιων δανείων από την κεντρική τράπεζα. Το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που προβλεπόταν αρχικά, αλλά η ΕΚΤ συμπεραίνει ότι το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, μείωσε το κόστος δανεισμού. Με την εκτύπωση χρήματος και τη συνακόλουθη συμπίεση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ καθιστά πιο ελκυστικό για τις τράπεζες τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς η απόδοση που έχουν από αυτόν αρχίζει και υπερβαίνει την απόδοση που θα είχαν από την αγορά κρατικών ομολόγων.

Η έκθεση τονίζει ιδιαίτερα τη χαλάρωση των όρων δανεισμού για όσους θέλουν να δανεισθούν. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις σε μεγάλο τμήμα της Ευρωζώνης, δανείζονται λιγότερο, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και την υποχώρηση της εμπιστοσύνης. Μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στον ετήσιο ρυθμό χορήγησης δανείων στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία τους τελευταίους μήνες. Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αυτός αυξήθηκε στη Γερμανία και η συνολική τάση του άρχισε πρόσφατα να βελτιώνεται λίγο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει διαμηνύσει ότι είναι πιθανή η λήψη νέων μέτρων προσφοράς χρήματος στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου. «Το QE παρέχει ήδη πολύ ρευστότητα και δεν βλέπω να υπάρχει ζήτηση για περισσότερη, ώστε να ικανοποιηθεί με νέες χορηγήσεις μακροχρόνιων δανείων από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Φραντσέσκο Παπαντία, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, εν όψει της ενδεχόμενης λήψης νέων μέτρων από την κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας: «Θα έβλεπα, αντίθετα, πιθανή μία περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση και μία μείωση των επιτοκίων».

Βάσει των όρων της ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να τα περάσουν τα μακροχρόνια δάνεια της στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τα δύο πρώτα χρόνια. Οι πιστώσεις της ΕΚΤ έχουν διάρκεια 2 χρόνια, που φθάνει τα 4 χρόνια, εάν οι τράπεζες αποδείξουν ότι δίνουν περισσότερα δάνεια σε σχέση με πριν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 19 Οκτ 2021 | 08:09

Γενική συνέλευση της ΔΕΗ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ΔΕΔΔΗΕ

Συνεδριάζει σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για δύο σημαντικές εξελίξεις - ορόσημο στην πορεία της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Οκτ 2021 | 07:07

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι συντάξεις Νοεμβρίου θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους - Αναλυτικά οι ημερομηνίες.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 Οκτ 2021 | 21:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.