Εκθεση-βόμβα για το πετρέλαιο: Δεν θα σταματήσει η πτώση

Σε νέο κεφάλαιο μπαίνει η αγορά του μαύρου χρυσού, σύμφωνα τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Οι τιμές πετρελαίου θα κινηθούν πτωτικά και το πρώτο εξάμηνο του 2015.

ekthesi-bomba-gia-to-petrelaio-den-tha-stamatisei-i-ptwsi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά τους τελευταίους μήνες δεν αναμένεται να σταματήσει, σύμφωνα με την Διεθνής Yπηρεσία Ενέργειας (IEA), η οποία τονίζει σε έκθεσή της ότι η υποτονική ζήτηση, το ισχυρό δολάριο και η αλματώδης αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ, σημαίνει ότι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου έχει αρχίσει.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν μειωθεί κατά περίπου 30% από την κορύφωσή του τον Ιούνιο, με το Brent να βουλιάζει κάτω από το επίπεδο των 80 δολαρίων

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν μειωθεί κατά περίπου 30% από την κορύφωσή του τον Ιούνιο, με το Brent να βουλιάζει κάτω από το επίπεδο των 80 δολαρίων. Σήμερα διαπραγματεύεται σε χαμηλά άνω των τεσσάρων ετών και στα 78 δολάρια, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη στις 27 Νοεμβρίου, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να εξεταστεί η μείωση της παραγωγής στον απόηχο της πτώσης των τιμών .

Η ΙΕΑ επισημαίνει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει «σαφής συναίνεση» από τις χώρες του Κόλπου για την επίσημη περικοπή της προσφοράς και προβλέπει περαιτέρω πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου κατά τους προσεχείς μήνες.

«Αν και υπήρξαν κάποια σενάρια ότι το υψηλό κόστος της μη συμβατικής παραγωγής πετρελαίου θα δημιουργούσε μία νέα ισορροπία για τις τιμές Brent στο επίπεδο των 80 με 90 δολ. ανά βαρέλι, η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης υποδεικνύει ότι η πτωτική πορεία των τιμών δεν έχει ολοκληρωθεί». αναφέρει η ΙΕΑ στην έκθεσή της. «Απουσία μίας νέας αναταραχής στην προσφορά, η πτωτική τάση στις τιμές μπορεί να συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Η ΙΕΑ, αν και τονίζει ότι η απότομη πτώση των τιμών τείνει να «αυτο-διορθώνεται» στο μακροπρόθεσμο διάστημα, προσθέτει ότι η επιστροφή στα προηγούμενα υψηλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου», υπογραμμίζει. «Η οικονομική ανάπτυξη δεν στηρίζει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, όπως έκανε κάποτε».

Παραγωγή

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παραγωγή του OΠΕΚ υποχώρησε κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, καθώς οι μικρές μειώσεις από διάφορα μέλη του Οργανισμού εξισορρόπησαν την υψηλότερη παραγωγή από την Λιβύη. Ωστόσο, η συνολική παραγωγή των 30,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως, παραμένει ακόμη υψηλότερα από το συμφωνηθέν όριο του Οργανισμού στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Είναι ο έκτος συνεχόμενος μήνας που ο Οργανισμός υπερβαίνει την παραγωγή, ανακοίνωσε η ΙΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook