Εκθεση ΔΝΤ: Εγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Tο ΔΝΤ παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, σε έκθεση, που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από το ΔΣ του Ταμείου ότι έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα τον Μάιο του 2010.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εκθεση ΔΝΤ: Εγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

​Σε άλλη μία συγκεκαλυμμένη παραδοχή των λαθών που έγιναν στην Ελλάδα- με ευθύνη και του ίδιου- προβαίνει το ΔΝΤ με έκθεσή του που έδωσε χθες στην δημοσιότητα. Λάθη όμως για τα οποία τα στελέχη του Ταμείου στην ίδια έκθεση έχουν φροντίσει επιμελώς να δημιουργήσουν τα απαραίτητα άλλοθι, αποφεύγοντας έτσι να τα χρεωθούν.

Το πρώτο έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους που είχε ανάγκη η Ελλάδα αλλά δεν έγινε το 2010, και η οποία- όταν αυτή τελικά συνέβη το 2012- ήταν "πολύ λίγη και έγινε πολύ αργά" όπως παραδέχεται το ΔΝΤ στην συγκεκριμένη έκθεση.

Το Ταμείο μπορεί να οριοθετεί ως λάθος το γεγονός ότι αυτή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έγινε όταν θα έπρεπε να είχε γίνει στην αρχή του πρώτου μνημονίου, την ίδια στιγμή όμως αποδίδει αυτήν την καθυστέρηση στην γενικότερη απειλή συστημικής μετάδοσης της κρίσης εκείνη την περίοδο. Ούτε λίγο ούτε πολύ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε πολύς χρόνος τότε, το 2010, για μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καταρρίπτοντας την ίδια στιγμή με τον τρόπο αυτό το επιχείρημα εκείνων που μετέπειτα έβαλαν κατά του τέως Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με το επιχείρημα ότι "δεν ήθελε την αναδιάρθρωση". Το ίδιο το Ταμείο στην έκθεσή του αναιρεί αυτό το επιχείρημα λόγω της κρισιμότητας των περιστάσεων εκείνης της εποχής.

Το δεύτερο λάθος στο οποίο με έμμεσο τρόπο εστιάζει η έκθεση έχει ως σημείο αναφοράς την βίαιη αντί μίας ήπιας και σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από το 2010 και για τα επόμενα χρόνια. Αν και το Ταμείο πλάθει και στο σημείο αυτό το αναγκαίο άλλοθι λέγοντας ότι στην περίπτωση της χώρας μας αυτή η βίαιη προσαρμογή ήταν αναγκαία για τον ισοσκελισμό των δημοσιονομικών, ταυτοχρόνως παραδέχεται της αρνητικές συνέπειες που επέφερε με πρώτες και κύριες την συρρίκνωση του ΑΕΠ και την διόγκωση του χρέους.

Πίσω όμως από τις γραμμές αυτής της παραδοχής κρύβεται κάτι πολύ σημαντικό. Η αποκάλυψη ότι αν επιλεγόταν η ενδεδειγμένη επιλογή μίας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτό θα σήμαινε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση. Σημειωτέον στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με παραδοχές ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως του προέδρου του euro working group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στον ΑLPHA τον Ιανουάριο του 2013) "ο λόγος που δεν επιλέχθηκε μία σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα ήταν γιατί η Ευρώπη δεν ήθελε να δώσει επιπλέον χρήματα". Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους που δεν έγινε το 2010, οδήγησαν το πείραμα της εσωτερικής υποτίμησης στην χώρα μας στις γνωστές του συνέπειες.


Η έκθεση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει απλά τα λάθη που έγιναν στην χώρα μας αλλά και την άρνηση των δανειστών να τα αποδεχθούν και να τα διορθώσουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ PETA 18 Οκτ 2021 | 08:21

Yves Saint Laurent, Gucci και Balenciaga απειλούν την ελληνική γούνα

Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισπράττει από τις εξαγωγές 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΩΣ 22/10 18 Οκτ 2021 | 07:16

Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπ. Εργασίας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ